Pretraga

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična

Vreme je za roadtrip!

Tekst: Jelena Karakaš


Polako se navikavamo na činjenicu da je leto odustalo od nas (iako smo se uporno trudili da mi ne odustanemo od njega). Isprobavamo novu taktiku, onu više odraslu, o prihvatanju promena. Naravno da svi najviše volimo svoju “letnju ličnost”, zbog preplanulosti, sjaja kože, bezbrižnosti i spoznaje koliko nam je malo potrebno da bismo bili srećni (možda nije loše da o ovome vodimo beleške), takođe tu je i ukidanje ambicije kao sile koja nas tera napred, sve je ok i samo plutamo. Vreme je za spoznaju da je to samo jedan delić naše ličnosti i da svaka sezona može biti jednako sjajna, drugačija da, ali jednako dobra. Ćudljiva jesen može doneti jednako radosti ukoliko je prihvatimo takvu kakva je, sa lošim danima, kišom, pa i tim satima koji se iznenada pojave, donesu blistavu svetlost i sve moguće boje iz palete žutih, narandžastih i crvenih nijansi. Zato vam preporučujemo da ukradete još po neki momenat za herbarijum uspomena, može romantično u paru, može osolobađajuće solo, može gužva, može društvo, kako god da osećate da bi vam prijalo.

Vama ostavaljamo organizaciju i izbor, a mi smo se postarali za nekoliko odličnih road trip predloga u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Samo izvolite.

Bo Inside

 

Šta: Ako ste posvećeni korisnik Instagrama ovu kuću u Novom Sadu ste sigurno već videli u nekoj od njenih varijanti: kao scenografiju za promocije, deo muzičkih spotova, pozadinu za modna fotkanja, ili kao mesto za održavanje proslava i venčanja. Ne čudi da je toliko popularna, budući da se radi o zaista posebnom imanju. Vlasnici, Slobodanka Boba Stević i Nenad Stojačić su kuću podigli na mestu starog voćnjaka po projektu Nenadovog brata blizanca arhitekte Zorana Stojačića. Oni su se odlučili da kuću sagrade od korišćenog materijala (od nekadašnjih vojvođanskih kuća) i gradnja je trajala godinama, a rezultat je sasvim posebna građevina, čiji šarm osvaja. Prvobitno su oni tu živeli, a kako je raslo interesovanje gostiju iz Srbije i inostranstva kuća je počela svoj uspešan Airbnb život.

Plus: Svaki komad u ovoj kući nosi neku svoju priču. Tako je trpezarijski sto sastavljen od starih dasaka koje se nalaze na postolju starinske mašine za šivenje. Dok je klupa na tremu napravljena od okvira prozora. Vlasnici su zapravo muzičari, pa su u Bo Inside uselili i klavir, pa ako ste vični možete održati i mini koncert. I naravno moramo pomenuti pogled koji puca na Dunav.

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 1)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 2)

 

Bukirajte: Kuća prima petoro ljudi, pa tako možete organizovati malo okupljanje prijatelja, iznenadite ih idejom za kratak predah. A ako se ovih dana osećate gala, možete kontaktirati vlasnike i organizovati party. Zašto? Tek tako - proslavimo život.

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 3)

 

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 4)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 5)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 6)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 7)

Plesnik

 

Šta: Hotel Plesnik nalazi se u srcu Logarske doline u Sloveniji, koja je jedna od najlepših ledničkih dolina u Evropi. Svežinu koja se vrhova Kamniško-Savinjskih Alpa spušta u dolinu duboku 7 kilometara morate doživeti lično, ispunjava svaki milimetar tela. Hotel ima tradiciju dužu od 80 godina, a kompletno je renoviran pre par godina, za projekat je bio zadužen biro Enota iz Ljubljane. Oni su ispred zgrade hotela postojeći bazen kružnog oblika smestili u središte novog pravougaonog, a time su mu promenili i namenu. Kružni bazen se više ne puni vodom već je to sada mali betonski amfiteatar u čijem centru se nalazi kamin. Gosti sad imaju priliku da sede u nivou vodene površine koja reflektuje obrise planina i oblake, tako da je na ovom mestu zaista lako zaboraviti na realnost i prepustiti se prirodi. Unutrašnjost spa centra odlikuju “talasasti” zidovi od kamenčića, koji su pronađeni u neposrednoj blizini.

Plus: Ovde živi četrdesetak meštana, a oni su se tokom devedesetih godina organizovali i osnovali udruženje Logarska dolina d.o.o. i tako su se izborili za koncesiju nad zemljištem. Obnovljena je većina starih objekata, a izgradnja novih je zabranjena, od 2009. godine park nosi titulu European Destination of Exellence, a takođe pripada mreži zaštićenih ekoloških područja Evropske unije.

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 8)

 

Bukirajte: Ne znamo za vas, ali nama ovo deluje kao idealno mesto za promišljanje o životu i donošenje bitnih odluka. Ako ste čitali oktobarski horoskop znate da će Venera veći deo meseca provesti u Škorpiiji koji će od nas tražiti transformaciju na dubokom nivou… Ako već nešto treba da preispitujemo neka to bude na ovom mestu.

Plitvice

 

Šta: O lepoti Plitvičkih jezera ne moramo trošiti reči, radi se o jednoj od najlepših lokacija u našem regionu. Ipak, kad se prirodna lepota udruži sa promišljenom arhitekturom, dobijamo pun pogodak! Arhitektonski biro iz Zagreba Abstracto dobio je zadatak da osmisli izgled Plitvice Holiday Resorta kraj jezera koji se sastoji od pet kućica na drvetu i devet na samom jezeru. Dobili smo glamping mesto koje se ne bi postidela bilo koja popularna svetska destinacija: kućice na drvetu imaju tri nivoa i sadrže dnevnu sobu, kuhinju, dve spavaće sobe i dva kupatila, pa su sjajne za udoban smešta do četvoro ljudi.

Plus: Iako su kućice ušuškane u šumi ne brinite zbog temperatura, svaka od njih je dobro izolovana i poseduje sistem centralnog grejanja što ih čini idealnim mestom za odmor tokom cele godine. Tu su i ostale prednosti modernog sveta kao što je à la carte restoran na ulazu u kamp koji nudi i specijalitete hrvatske tradicionalne kuhinje (u prevodu, ovde možete naručiti domaću jagnjetinu).

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 9)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 10)

 

Bukirajte: Kućice koje su smeštene tik uz veštačko jezero su namenjene za komotan boravak dvoje ljudi, pa ako se ovih dana osećate romantično to će biti idealna lokacija da se osamite u malo drugačijem okruženju. Svaka kućica ima privatnu terasu, pa uz malo sreće možete uhvatiti još malo vitamina D koje nam nudi Miholjsko leto.

Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 11)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 12)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 13)
Četiri fantastična mesta u regionu koja će vas uveriti da jesen zbilja može da bude magična (фото 14)

Ramonda

 

Šta: U julu ove godine otvoren je luksuzan hotel Ramonda na obroncima planine Rtanj, nadomak Boljevaca. Zgrada je u potpunosti uklopljena uz oklolinu, a u izradi su korišćeni mahom prirodni materijali kao što su kamen i drvo. Gosti u svakom trunutku, zahvaljujući velikim staklenim površinama, imaju utisak sklada sa prirodom. Hotel ima 21 smeštajnu jedinicu uređene u toplim tonovima drveta sa velikim printovima na kojima mahom dominiraju slike borova, a apartmani imaju i opremljene kuhinje što ih čini idealnim za porodice.

Plus: Hotel ima spa centar sa unutrašnjim i spoljašnjim bazenom, hidromasažnom kadom, parnim kupatilom i saunom. Ono što je pohvalno jeste da se za prečišćavanje vode spoljnog bazena ne koriste hemijska sredstva već se voda preliva iz posebnog bazena u kojem biljke prečišćavaju vodu. Ovo je jednistven primer u našoj zemlji i predstavlja potpuno ekološki način prečišćavanja.

 

Bukirajte: Ako vam je potreban mir, hotel će vas podsetiti na slične wellness centre na švajcarskim i italijanskim jezerima, samo što će vam u ovom slučaju biti potrebno samo par sati vožnje do destinacije. A znate šta to znači? Više vremena u spa centru!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar