Pretraga

Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila

Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila

Tekst: Vanja Ratković

Ako ste rođeni na prostoru Srbije ili SFRJ (pre 90-ih), velika je verovatnoća da je vaša porodica u jednom momentu posedovala čuveni Yugo, kragujevačke fabrike Zastava. Najgori autombol na svetu? Ili u našem slučaju, najčuveniji. Bilo kako bilo, Jugić je danas poput mobilnog muzeja, zaostavština socijalizma i jednog davnog vremena. Toliko je postao kultan da je predmet hobija jednog portugalsko-rumunskog para koji živi u Belgiji. José je 37-godišnji komunikacijski dizajner, a Laura 37-godišnja advokatica. Zaljubljenici su u socijalističke/komunističke oldtimere, pa tako pored Jugića imaju i Lada Nivu i Trabant.

Nakon posete nekadašnjih SFRJ država, odlučili su se da kupe Jugića. Kupili su kartu u jednom smeru za Istru 2021. godine, a u Belgiju su se vratili vozeći Yugo Koral iz 1989. godine. Tada su i pokrenuli Instagram nalog Yugo Rocks, kako bi dokumentovali svoje putešestvije sa ovim autom.

U aprilu ove godine poći će iz Brisela putem Balkana, sa stanicama u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Kragujevcu i Sarajevu. To je, između ostalog, bio i povod našeg razgovora.

Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila (фото 1)
Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila (фото 2)
Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila (фото 3)

Kako ste zavoleli Yuga?

Neki kažu da je to najgori automobil ikad. Očigledno, ništa ne znaju o automobilima. Yugo je jednostavno prevozno sredstvo. I radi posao bez zbrke. Nije ništa lošiji od automobila iz tog perioda, a takođe je simbol Jugoslavije i 1980-ih. Prethodno smo posetili region, i Yugo je i dalje bio deo pejzaža gradova. U leto 2021, odlučili smo da posetimo svaku od šest bivših jugoslovenskih republika - i bili smo impresionirani inovativnim i kreativnim duhom koji je izražen pogotovo u Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu. Verujem da Yugo kristališe sve to.

Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila (фото 4)

Kada ćete započeti svoje putovanje?

Krenućemo sa Yugom iz Brisela 30. marta - idemo ka Ljubljani, a potom Beogradu, Kragujevcu (rodnom gradu Yuga) i Sarajevu. Organizovali smo mini okupljanje sa fanovima Yuga (na spontanoj je bazi, svako je dobrodošao). Odatle, ići ćemo ka Jadranu, od Splita do Istre, gde smo i kupili našeg Yuga, kako bismo posetili Maria (prethodnog vlasnika). Iz Istre ćemo nastaviti put ka kući - Belgiji.

Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila (фото 5)
Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila (фото 6)

Kako vas služi yugo?

2021. godine smo sa ovim polupohabanim Yugom 55 prešli put od 1.400 kilometara kroz Evropu. Čak i ako je dobro održavan, ipak je to auto star 32. godine. Odlučili smo da ga sačuvamo kao deo istorije i vratimo u nekadašnje stanje. To je značilo da smo veći deo 2022. proveli u garaži, rastavljajući, čisteći, popravljajući, vareći, farbajući ga... I slušajući muziku. Često je to bio ex-Yu rock.

Pošto smo završili popravke, ispunićemo svoja obećanja. Kao što smo rekli, vratićemo se u Istru i posetiti Maria, kao i u Kragujevac, rodno mesto Yuga. Inspirisani "Sećanjem na Jugoslaviju", želimo da se vratimo i u Sarajevo i posetimo Ex-Yu Rock Centar. Dirnula nas je multikulturalna i multietnička dimenzija ex-Yu rocka, iako u velikoj meri na „našoj strani sveta“ nepoznata muzika. Takođe cenimo važnost zbližavanja ljudi sa zajedničkom temom, zajedničkim interesom i zajedničkom ljubavlju prema ovoj muzici.

Kao i klinci 1980-ih, i mi smo odrasli slušajući muziku na zadnjem sedištu, sa onih starih kasetofona... Yugo je, dakle, jasan simbol razvoja jugoslovenske moderne osamdesetih godina prošlog veka. Istovremeno, jugoslovenska rock muzika je takođe napredovala, a bendovi kao što su Bijelo dugme, Azra i Električni orgazam stekli su široku popularnost. Zastava, odnosno Yugo i jugoslovenska rock muzika predstavljaju futurističku viziju i odmak od prošlosti.

Yugo rocks: U slavu najčuvenijeg jugoslovenskog automobila (фото 7)

Tako da ćemo za katolički uskršnji praznik (od 1. do 9. aprila 2023.) realizovati putovanje od 4.000 km kako bismo dokazali da ovaj automobil još uvek može da okuplja ljude - zovemo ga Yugo Rocks. Dokumentovaćemo to na našim društvenim mrežama. Nadamo se da će sve to doprineti i vidljivosti uzbudljivih projekata kao što su Ex-Yu Rock Centar, Yugo Logo ili Sećanje na Jugoslaviju.

Naše putovanje izazvalo je interesovanje na društvenim mrežama od strane zajednica Zastava/Yugo i drugih ex-Yu kontakata koje smo uspostavili tokom procesa – kao što su Sećanje na Jugoslaviju, Peter Korchnak, koji će nam se pridružiti na putu.