Pretraga

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju

Tekst: BURO.

Istraživanje Pariza je uvek čarobno iskustvo, bilo da se krećete između dobro poznatih adresa ili da šetate i otkrivate lokacije slučajnom metodom. Ipak, mi vam u ovom slučaju predlažemo malo strateškog planiranja. Ucrtajte mapu, ali dozvolite sebi i da se povremeno izgubite. Uz BURO, lutanje neće biti daleko, jer vam danas poklanjamo listu mesta koje su nam otkrile šik Parižanke. Radi se o lokalima koje obožavaju svi oni koji vole dobar provod i fantastične slučajne razgovore koji se tu zapodenu. Krećemo!

Bar Hemingvay

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 1)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 2)

Hemingvejski obrt bara “to see and to be seen” u lokalu od samo 25 mesta pojačava njegovu ekskluzivnost. Poručuje nam da se udobno smestimo u fotelju, naručimo legendarni koktel sa bogate liste alhemičarskog spiska i... nazdravimo životu! Najsličniji je konceptu finog privatnog kluba i predstavlja mesto hodočašća za ljubitelje koktela. Parižanke ga posećuju isključivo posle 9 uveče.

Doki Doki

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 3)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 4)

Otkako je Doki Doki otvoren pre nekoliko meseci, ispred ovog lokala viđamo samo prelepe ljude koji posvećeno uživaju ispred monumentalnog betonskog bara, nove suši senzacije u Parizu. Iza ove atraktivne industrijske kantine stoji ideja Tomasa Moreaua koji se vratio iz Njujorka da na pariški način kreira brend inspirisan modernim njujorškim restoranima koji slave novu poslasticu japanskog menija - hand roll. Nakon zaluđenosti sušijem, globalnim talasom chirashi i opsesije ramenom, hand roll je novi japanski fenomen, a Doki Doki i prvi bar u Parizu koji ima sve atribute da zadovolji najkritičnije Parižane. I šta je hand roll? Fišek od toplog pirinča i tartara od sirove ribe pripremljen na licu mesta, umotan pred vašim očima u alge.

La Maison Russe

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 5)

Dolazi iz sna, iz bujne, praznične, svetlucave Rusije, na pola puta između fantazije i stvarnosti. La Maison Rousse zovu i novom pariškom strašću. Proverili smo i zašto! Ovaj Restoran će vas podsetiti i na neverstvo Ane Karenjine, na prvi dejt Carrie i Aleksandra Petrovskog, na princezu Anastasiju, na rusku hladnoću u momentu dok vam srce gori. Ruski klasik u ovom lokalu nije Tolstoy, klasik je najfiniji kavijar, cvekla koja flertuje sa srcem lososa, remek delo Pavlove torte i naravno, najfinije etikete francuskog šampanjca. Flert Francuske i Rusije u ovom restoranu budi čarobnu ljubavnu avanturu.

La Plage Parisienne

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 6)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 7)

Iz svetlucave, carske Rusije se selimo na obalu Sene, na jedinstvenu parišku plažu, doslovno La Plage Parisienne. Na keju Beaugrenelle, La Plage Parisienne predstavlja renesansu francuskog guinguette-a, ili starinskog kabarea, jedinog kafića u mestu u novoj, šik i šarenoj verziji, pod kreativnom direkcijom grupe Beaumarly. Dekor potpisuje Martin Brudnizki, dizajner enterijera Jardins du Presbourg u Parizu i privatnog kluba Annabel's u Londonu. Freske od biljaka, tkanine u svim nijansama crvenog karmina, bujna vegetacija, rešetke, vintage osvetljenje i šareni tepisi teleportuju nas u Pariz neke druge ere. I kao vrhunac, predivna terasa za uživanje sa pogledom na Senu. Parižanke kažu - novo mesto za stvaranje, a gastro kritika recituje Apollinairove stihove.

La Plume à Paris – Madame Reve

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 8)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 9)

Lagani kao pero, slećemo u La Plume de Paris i tu nalazimo odu otkriću i putovanju, japansko kulinarsko iskustvo kombinovano sa francuskim ukusima. Smešten iznad krovova od cinka, ovaj panoramski kulinarski dragulj nudi i prekrasan pogled na grad. La Plume Paris poziva na emotivno i živopisno putovanje, počevši od izolovanog, privatnog ulaza u ulici Etienne Marcel 43. Sa trećeg sprata se pruža izuzetan prizor horizonta, gde god da se nalazite u restoranu. La cuisine splendide (spektakularna kuhinja), koju priprema šef Benjamin Six, predstavlja fusion zadovoljstvo za sva čula. Parižani su ga upoznali u restoranima Zuma u Londonu i u Dubajiu, a u Pariz je doneo ono za šta se Francuzi oduvek bore – slobodu. 

L’hôtel de L’Abbaye

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 10)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 11)

Najbolje čuvana tajna Saint Germain-a, najhrskaviji Croque Monsieur, u srcu šestog arondismana. Istorija ovog mesta podseća na zaplet romantičnog trilera. Sredinom 17. veka, časne sestre benediktinke su pobegle iz ratova u Lorenu da bi došle i našle utočište u Parizu. Našle su ga baš u ovoj zgradi, u ulici Cassette, pod patronatom kraljice Ane, majke Luja XIV. Zgrada, nazvana „Manastir neprestanog poklonjenja Presvetom Sakramentu“, prepuna je ljubavnih priča, skrivanja, kraljevskih intriga, a danas predstavlja omiljeno mesto intelektualne elite za pauzu u epicentru Rive Gauche.

L'EBAUCHOIR

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 12)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 13)

Termin "bistronomique", skovao je Artur Deevs, a odnosi se na novu generaciju pariških bistroa koji nude kreativno, nepretenciozno, gurmansko kuvanje. Le Quartier d'Aligre, nedaleko od Bastilje, postaje jedan od najmodernijih delova Pariza, a jedan od pionirskih "neo bistroa" upravo L'Ebauchoir. Na najjednostavnijem meniju za ručak ćete otkriti staromodna tradicionalna jela – coq au vin, dinstana svinjska rebra i neodoljivi krem karamel - dok uveče, a la carte formula šefa Tomasa Dufoura dočarava inventivnije recepte. Pravi, jednostavni, iskonski, francuski užitak! Vive la simplicite

Datsha

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 14)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 15)

Svi su ove zime zavoleli Datshu! Datsha Underground, koktel bar skriven u podrumu. Rusko ime, Spootnik bar, portugalski I francuski šef - Joao DaSilva i Vincent Bessy postali su sveto trojstvo pariške večernje scene. Datsha Underground krije svetao, radoznali duh „eklektične kuće u kojoj se ljudi okupljaju kako bi podelili jedinstveno kulinarsko i čulno iskustvo“, kako je to definisao Balzak u delu iz 1839. „Fille Eve“. Kohezija koja se može osetiti u serviranim jelima sa majstorskim ali smelim asocijacijama ukusa, kao i u dekoru gde su plemeniti i sirovi materijali omekšani pažljivo odabranim muzičkim listama. Datsha Underground; ona je sve ili ništa – kažu Parižanke, a mi smo im u potpunosti poverovali!

Silencio des Prés

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 16)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 17)

Saint-Germain-des-Pres, u 6. arondismanu, viševekovni je magnet za kulturu i umetnost. U kasnom XIX veku, Pablo Picasso i Alber Camus su razmenjivali ideje u Cafe de Flore, a sledili su ih Yves Saint Laurent, Brigitte Bardot i Karl Lagerfeld, koji su se tamo često okupljali 60-ih. Od tada, nasleđe ove zone kao epicentra novog talasa nije ni najmanje izbledelo. Ima smisla… Legendarni klub Silencio sa Monmartra (dizajnirao ga je David Lynch), kao i sa Ibice dobija svog naslednika. Povodom desetogodišnjice, osnivač Arnaud Frisch odlučio se za hrabri potez i kosmički lansirao Silencio des Pres - restoran i bioskop, dizajniran kao poligon za susret sa strancima, podsticanje uzbudljivih ideja, gde se mogu desiti srećne nezgode, a gde posao postaje zadovoljstvo. Sve dok je Frisch tu, duh Rive Gauchea će biti ozbiljno razigran.

L'Ecrin

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 18)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 19)

Dragulj najfinije francuske kuhinje. Haute couture, haute French. C’est ca!

l'Ouzeri

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 20)
Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 21)

Potpuno neočekivan. Večerica kao na Mikonosu. L'Ouzeri, bez ukrasa. Minimalistički dekor, sav u drvetu i kamenu, raspareni tanjiri, ostavljaju prostor za užitak nepca. U sred Pariza, nazdravljamo sledećem letnjem raspustu uz flašu ultra-lake grčke crvene Alte. San jedne Mikaele, francusko-grčke kuvarice, osvojio je Parižane, a njena hobotnica na žaru zamalo je blokirala Instagram! Jamas!

Stavite svoju OTP Maestro Platinum u novčanik i prepustite se svim avanturama jedne Parižanke!

OTP Privilege – premium ponuda

U svim ovim pariskim iskustvima i avanturama, pravi partner vam može biti Privilege premium segment OTP banke u okviru kojeg se nalaze mnoge pogodnosti kreirane da prate vaš ritam i životni stil.

Privilege je tu da vam olakša i ponudi rešenja, bilo da su u pitanju svakodnevne bankarske transakcije ili značajnije životne odluke, kao što su kupovina nekretnine, školovanje dece, i pravljenje planova za budućnost. Takođe, na raspolaganju vam usluga ličnog savetnika Privilege Link – poseban online servis za konsultacije, van radnog vremena ekspozitura i vikendom. Obezbeđen vam je i Paket Prestiž sa UNIQA putnim osiguranjem, za vas i članove vaše porodice kada putujete zajedno, zamena evra po srednjem kursu, kreditna podrška sa povlašćenim uslovima.

Zakoračite u pravo Premium iskustvo i kreirajte ga prama vašem ukusu!

Otkrivamo vam skrivena mesta koja Parižanke obožavaju (фото 22)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor