Pretraga

Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte

Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte

Tekst: Jelena Karakaš

Pariz je jedan od onih gradova koji može da vam nedostaje čak iako ga nikada niste posetili. Jednostavno toliko puta se pojavio u knjigama, pesmama, serijama i filmovima da se svi osećamo kao da ga dobro poznajemo. A u situaciji kada već mesecima nemamo priliku ni da maštamo o odlasku počninje da nam nedostaje sve u vezi sa tim čarobnim mestom... Ne samo one fantazija epizode u kojima ništa loše ne može da se desi, već bukvalno sve. I zamazani pločnici i gužva i njihova čuvena arogancija i špic u saobraćaju začinjen beskonačnim štrajkovima. Nema veze, sve bismo istrpeli u zamenu za sedenje u zelenoj stolici pored fontane u parku Jardin du Palais-Royal, sve sa knjigom u krilu i odličnom kafom za poneti u ruci. No, dok se situacija ne popravi, a granice postanu prohodne tražimo online lokacije na kojima možemo „udahnuti“ istinski Pariz sa svim njegovim vrlinama i manama, baš u kakav smo se zaljubili.

Za ljubitelje arhitekture (koji su pomalo i voajeri)

@raphaelmetivet

Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 1)
Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 2)
Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 3)

Raphael nam nudi neobičan pogled na Pariz sa krovova. Iako postoji mnoštvo profila na Instagramu koji se bave arhitekturom ovog grada, ovo je jedan od retkih koji je promenio perspektivu. Sam Raphael se posvetio fotografiji pre dve godine, a pre nekih godinu se popeo na krovove i shvatio šta sve može da uslika sa te pozicije. Njegove fotografije, iako statične, pričaju priče. Od para koji uživa na terasi uz sir i vino, do slike na kojoj se vidi osvetljen deo stana sa komodom i slikama, na osnovu koje možemo da izmislimo celu storiju o ljudima koji tu žive. U trenutku kada nam je vežbanje „mišića za maštanje“ životni prioritet ove fotografije nam stižu kao poručene.

Za zaljubljenike u francuski jezik

@parisphrase

Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 4)
Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 5)
Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 6)

Nalozi na kojima se u fokusu reči francuskog jezika nisu novina (setimo se super popularnog profila French Words), ali sada postaju sve precizniji i nude uvid u svakodnevni sleng kojim se Parižani sporazumevaju. Paris phrase je novi profil, otvoren sa idejom da nam ponudi fraze (pa i one manje pristojne) koje nećete pronaći u vodičima, a retko i u rečnicima. Osoba koja stoji iza profila drži se anonimnosti i jedino što je pristala da podeli o sebi jeste da se bavi modnim novinarstvom.

Za obožavaoce francuskog stila

@parisiensinparis

Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 7)
Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 8)
Pogledajte kako izgleda pravi Pariz, jednako nam se dopada kao i njegova verzija iz mašte (фото 9)

Postoji onoliko Instagram naloga koji nude street style slike skockanih blogerki i modnih urednica u Parizu, ali ovaj profil je otišao korak dalje. Naime, na njemu se objavljuju isključivo slike zanimljivo obučenih ljudi uslikanih usput, u realnim situacijama, u realnoj odeći. Baš onako kako izgledaju dok se mimoilazimo po ulicama dok istražujemo Pariz. Iako su slike mutne i loše kadrirane ovaj profil nas raduje, jer osim što možemo pozajmiti real life inspiraciju za oblačenje možemo se osetiti i kao da smo na licu mesta i doslovno dok skrolujemo kroz slike čujemo kakafoniju pariskih ulica. Modni paparaco se vratio na ulice.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor