Pretraga

Solo odmor? Evo kako da sve prođe kako ste zamislili

Tekst: BURO.

Solo putovanje može biti začetak puta ka sebi, vežba samorefleksije, jedno od onih uzbudljivih i oslobađajućih iskustava, ali ako nikada ranije niste putovali sami - zastrašujuće. Dobra stvar je da TikTok putnička zajednica rado deli savete i uvide koji se tiču solo putovanja, posebno kada je reč o bezbednosti, ali i usamljenosti koja može da uspliva na površinu kada početna euforija splasne. I ma koliko da vas je strah, predlažemo da ga sa ostalim stvarima spakujete u kofer, prošetate do aerodroma i sebi priuštite ovo iskustvo, jer je mnogo veće od još jednog pečata u pasošu.

@sunnraayy Reply to @ericwbuclatin #solofemaletraveler #solotravel #travelsafety ♬ Cowpoke - Colter Wall

 

Kada su posredi solo putovanja, prva stavka na listi jeste bezbednost, a osiguranje je uvek dobra ideja. Solo putnici preporučuju da uvek obavestite makar jednu osobu o destinaciji koju posećujete i okvirnom planu putovanja. Pre svega, posebno ako se prvi put upuštate u ovakvu avanturu, zgodno je izabrati proverene destinacije, ali isto tako, ukoliko imate poriv da posetite grad kog nema ni na jednoj listi preporuka - go for it. Neke od država koje se redovno vrte među onlajn putničkom zajednicom jesu Španija, Portugal, Grčka, Tajland i Nemačka. Gde god da vas put nanese, upoznajte se sa lokalcima, jer osim saveta gde da pojedete najjeftiniji doručak, zaista ćete udahnuti duh mesta koje posećujete. Isto tako, ne morate se slepo držati plana. Izgubite se u sporednim ulicama i posetite neko mesto kog nema ni na jednoj listi preporuka, jer samo na taj način prigrlićete ovo iskustvo kao svoje.

 

@ashleemajormoss female friendly, solo travel destinations, Asia edition. These are from my experiences #asia #bali #thailand #philippines #srilanka #solotravelwoman ♬ Touch It - Busta Rhymes

 

TikTok vrvi od sadržaja koji se tiče solo putovanja i na toj adresi sigurno ćete naći sve što vas zanima. Ipak, u potezu štikliranja svih stavki sa solo trip pohoda, ne zaboravite da uradite ono što se vama baš u tom trenutku radi. Bilo da je to da priđete potpunom neznancu, zaplešete uz ulične zvuke, probate piće na koje se mrštite godinama unazad ili jedan ceo dan provedete na terasi smeštaja, jer vam se ne izlazi. Solo putovanja mogu da posluže ne samo kao osvajanje novih teritorija sveta, već i sopstvenog bića. 

 

@vegantravelgirl How come no one talks about the down sides of solo travel like extreme loneliness? #solotravel #solotravelwoman ♬ original sound - THXOC

 

Ona na površinu mogu da izvuku i neke manje lepe stvari, možda ćete osvestiti emocije poput usamljenosti i tuge. Možda nećete želeti da izađete iz sobe najednom preplašeni što ste sami, grad vam se neće dopasti ili će se ispostaviti da ste imati potpuno suprotna očekivanja od onoga što vas je dočekalo. I solo putovanja možda nisu za svakoga, ali dok ne probate, nećete znati. 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor