Pretraga

Solo putovanja: Kako se osećati sigurnije?

Solo putovanja: Kako se osećati sigurnije?

Tekst: BURO.

Solo putovanja trendinguju u virtuelnom svetu, ali na realnom planu tu postoji čitava jedna logistika koja mora da se reši kako bi se uopšte upustili u tu uzbudljivu travel igru. Prvo je nepobitno pitanje bezbednosti, a na drugom mestu je strah od usamljenosti, što su uglavnom i osnovni razlozi zbog kog se od ideje o samostalnom putovanju odustaje. Evo trikova koji će vam pomoći da prigrlite ovo neprocenjivo iskustvo.

Solo putovanja: Kako se osećati sigurnije? (фото 1)

Napravite istraživanje

Uvek savetujemo da ostavite sebi prostora da budete iznenađeni, zaneseni i prepustite se spontanosti, ali mini travel agenda može vam pomoći da vam destinacija instant postane prijemčivija. To je početna injekcija sigurnosti koju predlažemo da ne preskačete.

Neophodne aplikacije

Prva stvar koja će vam biti potrebna po stizanju u novi grad je defintiivno neka vrsta transporta. Predlažemo da unapred downloadujete aplikacije za tu svrhu jer ćete na taj način izbeći onu početnu zbrku u glavi, znaćete gde se nalazite i kako se različita mesta povezuju i samim tim ćete se osećati bezbednije.

Korisne fraze

Zdravo, doviđenja, molim, hvala i izvini - pet fraza na svakom jeziku kojima se uvek može započeti i završiti razgovor ili uljudno zatražiti pomoć. To je, osim toga, i znak poštovanja prema lokalnoj kulturi. Male stvari zaista prave veliku razliku kada su solo putovanja u pitanju.

Start Small

(Prvo) solo putovanje je ogroman zalogaj sam po sebi, ne morate činiti situaciju još dramatičnijom odabirom daleke destinacije. Za početak je najbolja varijanta da se opredelite za kratke letove i bliska odredišta.

Gde odsesti?

Predlažemo da razmislite o odsedanju u hostelu, to je verovatno najbolji način da upoznate nove ljude i na putovanju se osećate manje usamljeno. Iako oni imaju lošu reputaciju, travel industrija se rapidno menja, pa danas postoje hosteli koji će lako zadovoljiti nivo sigurnosti i udobnosti koji tražite. Na taj način će vam ostati višak novca za još jedno iskustvo više. Win win!

Prigrlite vreme koje provodite sa sobom

Solo putovanja: Kako se osećati sigurnije? (фото 2)

Iako predlažemo da se otvorite za nova poznanstva, svrha solo putovanja je upravo da se osećate sigurno i prijatno u društvu sa sobom. Izvedite sebe na večeru, u muzej ili skrenite u ulicu koje nema ni na jednom travel blogu, ali vas nešto vuče da idete baš tamo. Ovo je sjajna prilika da vežbate fleksibilnost u planiranju i da pravite dnevni raspored slušajući unutrašnji osećaj.

Ture

Ture su još jedan fenomanalan način da postanete deo grupe na putovanju i ono što nove destinacije suštinski čini pamtljivim dugo, dugo. Na Airbnb-u postoji sekcija pod nazivom Experiences, gde možete pronaći pregršt zanimljivih i manje poznatih tura u svakom gradu. Ne propustite ta nesvakidašnja iskustva.

#Lokalno

Jedini pravi način da zaista osetite i zapamtite mesto u kom se nalazite je da se spustite u samo jezgro lokalnog. Jedite i kupujte na mestima koja posećuju upravo lokalci i ne stidite se da ih direktno pitate za savete.

Solo putovanja: Kako se osećati sigurnije? (фото 3)

Te male ručne sprave sa kojima smo srasli verovatno su najkorisnije upravo u ovim situacijama, jer ako bilo šta krene po zlu, uglavnom se uvek možemo okrenuti telefonu i pronaći brzo rešenje. Navijamo da pobedite strahove i upustite se u ovu avanturu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor