Pretraga

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom!

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom!

Tekst: Nikola Milović

Decembar je tu, ubrazanje kreće, Tik tok je već najavio da je festivna sezona zvanično počela, tako da smo se pridružili trendu i prvi posetili komšijski Advent. Vodimo vas u turu prazničnom Budimpeštom. Praznici nam definitivno stižu!

Koji božićni market posetiti?

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 1)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 2)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 3)

Pored adventa u Beču, Zagrebu, madjarska prestonica skreće veliku pažnju i vrlo smisleno kreira brending svoga Adventa, što je i razlog primetnog velikog broja turista ovog decembra u gradu. Da uželeli smo se svega, mirisa KÜRTŐSKALÁCS sa kakaom, kuvanog vina sa karanfilićem, te dobre gužve i guranja u prolazu kroz pažljivo pripremljene ručne radove i delicije koji su mali proizvođači spremili za ovu sezonu.

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 4)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 5)

Preporuka: uputiti se na Advent Basilica, nekako je posebniji u odnosu na drugi u ponudi u Vaci ulici, večernje 3d projekcije na samoj Bazilici, ornamentike Krcka Orašćića, vizualizacije snega i svi Xmas starter pack hitovi koji vas momentalno bacaju u Diva-Holmark okruženje, ali stvarno. Foodie prezentacija najbolja na Smokers Beer and BBQ.

Advent Basilica, Szent István tér 4-5

Gde spavati?

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 6)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 7)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 8)

O taj hotel, jesmo dobro pročitali na ulazu: Dobrodošli u zimsku bajku. Okej ne piše to, ali s prvim korakom uskačemo u jedan ikonični hotel, renoviran i taze otvoren 2021. godine koji ponosno stoji ispred Elizabetinog mosta, i naprosto ne znamo da li da se divimo arhikteturi i detaljima na restauriranoj fasadi ili da se izgubimo u zaleđenom kraljevstvu koje su pripremili unutar hotela. (budući hotel Bristol Beograd, hvataj beleške, možemo dosta toga da naučimo). Deo Luxury Collection edicije Marriott Hotelskog lanca, ovaj unikatni dragulj pruža potpunu eklektiku starog dobrog duha i potpuno nove vrednosti i traga vremena u kome živimo. Dodajmo da je za dizajn zadužen MKV studio (znamo ga po Esplanadi Zagreb svakako). Pametno smešten u središnjoj ulici, odlična je polazna tačka za istraživanje Budimpešte, smestili smo se u lobi, uz odabrane knjige Assouline edicije listamo save folder i krećemo.

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 9)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 10)

Preporuka: doručak u ambijentu koji ne znamo tačno da odredimo da li smo u Beču ili Parizu, preskačemo vrlo suptilno osmišljen buffet deo, i bacamo se na a la carte opciju Eggs Benedict with avocado a side.

Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Váci u 36

Šta istražiti?

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 11)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 12)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 13)

Kao u svakom gradu, najbolje je izgubiti se, tad kreće prava zabava, tu se kriju dobri artisan koncepti, mali kafei, grafiti scena, ušuškani trgovi, kreativan svet koji samo želi da se skloni od opšenarodne euforije i pruži alternativu kupovini savršenog suvenira.

Sve da vam ne otkrijemo tajne lokacije, imamo utisak da se iza svakog sporednog ćoška krije potpuno mini carstvo ideja, koncepata, tako da je naše putovanje dobilo dodatnu vrednost.

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 14)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 15)

Preporuka: Male riznice poput Rododendron Art & Design Shop, Semmelweis u. 19, Pauza store Vitkovics Mihály u. 7, ili A La Gringa Café and Food Bar, Vitkovics Mihály u. 3-5, Kontakt - speciality coffeeshop, Károly krt. 22. Lista je duga, ostavljamo da sami otkrijete nešto ali smo zadovoljili ljubitelje diazjna, dobrih zalogaja i kvalitetne kafe.

Gde se sakriti od hladnoće i provesti dan?

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 16)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 17)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 18)

Priznajemo volimo hotele, pogotovo kada u svom sklopu imaju novootvoreni i potpuno renovirani cafe, tako da se vraćamo u Matild Cafe and Cabaret. Realno skratićemo vam vreme da nema potrebe da stojite u redu sa turistima 40 minuta da biste ušli u New York Cafe, ovde možete dobiti ceo paket, ceo vajb uz pijanistu pride i savršeni sto za posmatranje grada iz prvog reda. Četvrtkom, petkom i subotom imaju kabare, tako da ko voli, zaista nek izvoli jer je kompletan doživljaj.

Preporuka: starom dobrom šarmu nije kraj, upravo u jednoj od šetnji, otkrili smo potpuno parisku scenografiju malog bistroa u kome služe bečki melanž, konobari nose leptir mašne i sve je, baš potaman.

Gerlóczy Kávéház és Restaurant, Gerlóczy u. 1

Vreme je za večeru

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 19)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 20)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 21)

Retko kad ostajemo u hotelskom restoranu, retko kad izdržimo da ne istražimo gastro ponudu ali kada imamo ispred sebe Spago Budapest by Wolfgang Puck, kalifornijski koncept, sa Šefom István Szántó, dovoljno fine dine, za sve ljubitelje open kitchen koncepta, bar ostavlja bez daha ali prezentacija hrane i usluga besprekorna, opet dovoljno vrlo relaksirajuć ambijent, tako da nikako nije još jedan uštogljen overpriced koncept.

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 22)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 23)

Preporuka: ponose se novim dodatkom u desert meniju, SOMLÓI GALUSKA, tradicija i klasik ali u novom izdanju, prezentovana na bonsai drvetu, da, na bonsai drvetu. Potpuno simpatično.

Spago Budapest, Váci u 36

Želimo trešnjicu na torti, našli smo je

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 24)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 25)

Da li je moguće da ostajemo u istom zdanju, samo ne idemo kod gospođice Matilde nego na krov grada, na krov hotela, u bar The Duchess.

I zapravo to, Budimpešta na dlanu, zavodljivi kokteli, intimna atmosfera, suptilan miks lokalne publike i gostiju hotela, potpuni "The White Lotus" momenat, mislimo da je na pravi način završena ova naša decembarska tura po Pešti uglavnom, Budim ostavljamo za drugi put ( ako vam baš treba za feed, Fisherman’s Bastion nikad monumentalniji i lešti za dobar kadar).

Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 26)
Vodimo vas u prazničnu turu Budimpeštom! (фото 27)

Preporuka: koliko god uživamo u pogledu, enterijer lounge dela je potpuno očaravajući, perje, džungla, zlato, potpuno neočekivano, jesmo već rekli The White lotus?

The Duchess Rooftop Bar, Váci u 36

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor