Oaza u NOVOM MEKSIKU: ranč Cerro Pelon, nekadašnje vlasništvo TOMA FORDA

  Ranč Cerro Pelon nije samo mesto filmskih snimanja i arhitektonskih čuda, već i primer spoja prirodnih lepota i ljudskog stvaralaštva
  18.03.2024.
  RECOMMENDED

  U srcu prekrasnog Galisteo Basina, dvadeset i četiri milje južno i istočno od slikovitog grada Santa Fea, nalazi se jedno od najuzbudljivijih imanja na zapadu – ranč Cerro Pelon.

  Ovaj impozantni objekat, koji zauzima 20.662 hektara u okrugu Santa Fe, Novi Meksiko, nekad je bio poznat kao Cook Ranch, a kasnije kao Cook Movie Ranch. Poslužio je kao set za snimanje brojnih filmova, a njegova arhitektura je zaista impozantna.

  ranc
  cerro pelon 3

  Ranč Cerro Pelon je arhitektonsko remek-delo

  Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i prekrasnom okruženju, Cerro Pelon postao je ne samo omiljeno odredište za brojne filmske produkcije, već i domaćin spektakularnih arhitekata koji su radili godinama na njemu. Kroz godine, u ovom objektu snimljeno je oko trideset Hollywoodskih produkcija, uključujući filmske klasike poput “Silverado“, “Lonesome Dove“, “Wild Wild West“, “3:10 to Yuma” i “Thor“.

  Pogled s imanja pruža se na prekrasne planine Sangre de Cristo, Sandia, Jemez i Ortiz, dok kroz njega teče reka Galisteo. Karakteriše ga bujna savanska trava, dramatična topografija i bogata kulturna baština.

  Na samom ranču mogu se pronaći i starinski tragovi prošlosti, poput petroglifa, slikopisa te ostataka starih domova Puebloan predaka.

  cerro pelon 4
  cerro pelon 5
  cerro pelon 6

  Ranč je doživeo značajne promene nakon što ga je kupio poznati modni dizajner Tom Ford. Pod njegovim vlasništvom, Cerro Pelon doživeo je transformaciju, postavši mesto gde se spajaju tradicionalno i savremeno.

  Ford je doveo poznatog japanskog arhitektu Tadaoa Andaa da dizajnira neke od najimpresivnijih građevina na imanju. Osim toga, firma Marmol Radziner je izvela niz građevinskih projekata, uključujući ultramoderne rezidencije, gostinjske kuće, objekte za osoblje, konjički objekt s osam štala, teniski teren te stazu za jahanje. Nažalost kasnije ga je i sam dizajner prodao, ali je i dalje zadivljujuće arhitektonsko zdanje.

  cerro pelon 7
  cerro pelon 8
  cerro pelon 9
  cerro pelon 10

  Foto: Cerro Pelon

  Saznaj više:
  Povezani članci: