Say CHEESE – Leica Sofort 2 je moćna (hipsterska) tehnologija za poneti, a koliko je PRISTUPAČNA?

  15.10.2023.
  RECOMMENDED

  Predstavljena pre sedam godina, prva generacija Leica Sofort kamere započela je novo računanje vremena u svetu fotografije. Bio je to na papiru tek instant fotoaparat ali je u praksi simpatični Sofort nudio mnogo, mnogo više. Početak oktobra Leica je iskoristila za veliki “kambek“ i premijeru novog modela! Kao hibridni gedžet Sofort 2 je u svojoj suštini digitalni fotoaparat s ugrađenim štampačem, što je definitivno win-win kombinacija.

  Nekada je fotografija podrazumevala ogromnu kutiju na stativu, a pravu revoluciju su označili kompaktni, prenosni fotoaparati. To je teren na kojem decenijama dominantno igra nemačka Leica, kompanija kojoj nije potrebno detaljnije predstavljanje.

  Na radost hipstera i entuzijasta nešto plićeg džepa nemački brend nije imun ni na rastuće tržište instant kamera, kojim trenutno vladaju Fujifilm i Polaroid. Širom sveta ljubiteljima fotografije na usnama je isto pitanje: šta to u modernizovanom izdanju sada nudi najpristupačniji model nemačke kompanije?

  Crvena tačka – znak prvoklasnog kvaliteta

  Za početak, za sve one koje su preskočili časove nemačkog jezika reč Sofort znači instant. Majstori svog zanata ponovosu potvrdili klasu, predstavljanjem pravog otrova u maloj bočici. Dizajniran u tipičnom minimalističkom stilu Sofort 2 je pre svega moderan gedžet. Kamera je zadržala isti kutijasti oblik sa tek blago zaobljenim uglovima. I dalje je prisutan kultni Leica logo s crvenom tačkom, detalj koji pravi razliku i čini da zanemarite cenu… U dimenzije 123 mm x 86 m x 44 mm i masu perolake kategorije (320 grama) dizajneri su vešto upakovali moćnu tehnologiju za poneti!

  Sofort 2 koristi Leica Summar 2,4 mm f/2 objektiv dok senzor snima 2.560 x 1.920, što iznosi 4,9 megapiksela. I dok je prethodni Sofort imao uklonjivu bateriju, sada Sofort 2 koristi ugrađenu bateriju koja zahteva punjenje. Leica navodi da potpuno napunjena ona može da izdrži izazove čak 100 škljocanja, što je dovoljno za hodočasnike city break turizma.Ekskluzivni gedžet trenutke od zaborava čuva i opcijom za trenutno štampanje fotki. Takođe, budući vlasnici će imati mogućnost da prebace omiljene fotografije s mobilnog telefona na Sofort 2 i da ih isprintaju na fotopapiru Instax Mini-formata s belim ili zlatnim okvirom.

  Leica Sofort 2 red

  Jedna od većih promena odnosi se i na dodavanje interne memorije koja pruža podršku za 45 frejmova. Kome je to nedovoljno imaće na raspolaganju i otvor za mikro SD kartice koji omogućuje dodatno proširenje memorije. Leica navodi da microSD od 1 GB otvara vrata foto-arhive od čak 850 fotki! Osim toga, nova Leica dolazi opremljena USB-C i Bluetooth vezom.

  Na zadnjoj strani kućišta Leica Sofort „dvojke“ se sada šepuri TFT LCD ekran dijagonale 3 inča. Dostupan u crnoj, beloj i crvenoj boji ovaj elegantni fotoaparat dizajniran je lakoćom upotrebe na umu pa su komande svedene na minimum. Leica prednost daje popularnom selfie režimu, kao i pejzažnim (Landscape) i makro (Macro) režimima fotografije.  

  Po pravilu promociju Leica noviteta prati i niz atraktivnih aksesoara, koji ovom prilikom uključuju drvene okvire za fotografije i torbe za nošenje od recikliranih materijala. Leica Sofort 2 biće dostupna u okviru zvaničnih butika, kao i na web stranici od 9. novembra. Preporučena maloprodajna cena nije mala ali je očekivana i po nama definitivno opravdana – 379 evra.

  Saznaj više:
  Povezani članci: