Šta je „seksi voda“, jedan od poslednjih TikTok trendova?

30.03.2024.
RECOMMENDED

Ako pratite TikTok trendove, onda vam je jasno da ova platforma obožava da promoviše tečnosti. Poslednja u nizu (između mocktaila za spavanje, snežnog čoko napitka i smutija od kolostruma) jeste sexy water ili seksi voda. Okej, samo ime zvuči zavodljivo i izazovno, ali šta je to uopšte?

Termin sexy water skovala je TikTok kreatorka sadržaja Kelly Stranick (@kellygracemae) i on se odnosi na, u osnovi, ogromnu čašu vode sa mnoštvom funkcionalnih dodataka.

Jednostavno rečeno, sexy water je velika čaša vode (ili staklena flaša) u koju su dodati razni sastojci koji mogu varirati, a za cilj ima da „osvežite“ svoje jutro, uživate u hidrataciji i maksimalno povećate unos vode.

U oktobru 2023. Stranick snimila video o tome kako sprema seksi vodu u koju dodaje različite voćkice, povrće i razne splemente jutarnjem piću, kako bi hidriranje postalo malo „manje obično“ (tako je ona rekla) i na mreži izazvala oprečne reakcije. Naime, otkrila je da je njena seksi voda uvek malo drugačija, ali da originalni recept uvek uključuje filtriranu vodu, limun, krastavac, nanu, kašiku kolostruma, hlorofil, gljive „lavlja griva“ i „cordyceps“, kao i multivitamine od gljiva.

seksi voda slika 1

Nije prvi put da korisnici TikToka romantizuju uobičajene prakse pretvarajući ih u nešto veće od života; neće biti ni poslednji. Hvaljeni trend učinio je da hidratacija izgleda i zvuči seksi, međutim, da li je sam koncept zavodljiv kao što je i njegovo ime i još važnije – da li je sigurno mešati toliko dodataka?

Dodavanje različitih ukusa i dodataka vodi sasvim sigurno može imati pozitivne efekte, ističe Rebecca Russell, osnivač platforme The Social Nutritionist, koja se slaže u tome da seksi voda može da učini hidrataciju zanimljivom, te da mešanje pravih sastojaka može biti korisno, ali UZ OPREZ.

Oprezno sa „seksi vodom“

Ako dodajete određene minerale u vodu, to pomaže telu da apsorbuje više vode, čime se ono efikasnije hidrira. Dodavanje vlakana u vodu može poboljšati probavu, a jedan, neki odabrani „zeleni prah“ (mača recimo) može pomoći buđenju organizma, ali tu su i određeni rizici. Neki dodaci ishrani, koje poznata tiktokerka ubacuje u svoju vodu nisu regulisani od strane Uprava za hranu i lekove (teško je dokazati njihovu zdravstvenu korist). Takođe, ako imate neku terapiju (pijete određene lekove) neki dodaci ishrani i biljni preparati mogu reagovati burno sa lekovima ili suplementima, pa treba biti oprezan sa čim se šta meša. Konkretno, minerali se mogu takmičiti za apsorpciju, pa dodavanje različitih minerala možda nije najbolja ideja. I sama Stranick napominje da hlorofil, koji dodaje u svoju vodu, može ometati apsorpciju određenih lekova, pa je važno da ih uzimate u različito vreme.

Važno je naglasiti da previše dodataka ishrani ili tinktura može otežati identifikovanje krivca ako imate negativnu reakciju. Na primer, i hlorofil i kolostrum mogu izazvati smetnje u varenju. Ako ste dodali oba odjednom, možda nećete znati koja supstanca je krivac.

Neka „seksi voda“ bude što jednostavnija

Ali, ako vam se dopada ideja seksi vode, najbolje je da ona bude što jednostavnija. Možete joj dodati nekoliko kapi minerala, posebno ako pijete visoko filtriranu vodu, kalijum i natrijum radi poboljšane hidratacije. Ako vas neke arome podstiču na veću konzumaciju vode, dodajte ih. Dodajte malo voća ili bilja za bolji ukus, paket elektrolita ili kašičicu vlakana u prahu i još jedan dodatak ishrani koji inače konzumirate i znate da vam prija, da vam odgovara. Najbolje je da se oduprete želji da ubacujete u vodu sve što vam padne na pamet.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: