Team building je VAŽAN deo POSLOVNE kulture: Šta kažu novi trendovi?

  25.02.2024.
  RECOMMENDED

  Bez obzira na to u kojoj ste branši trenutno zaposleni, Team building je sigurno nešto što ste do sada imali prilike da iskusite na različitim poslovima. Oni su u najvećoj meri namenjeni dodatnom jačanju tima, ali uz metode koje nemaju veze sa konkretnim poslom.

  Od opuštene večere, putovanja na egzotične ili avanturističke destinacije, pa sve do idealnog bega u svet društvenih igara, escape room avantura, itd. No, izgleda da su sve ove aktivnosti, doduše kako za koju firmu, postale jednom rečju passe.

  Najčešće u IT i makrketing sektorima, a kasnije i svim ostalim, vlasnici kompanija i viši menadžment odlučuju se na zabavne team buildinge koji ujedno imaju za cilj da, naravno, osnaže tim, ali i da učine tu aktivnost nezaboravnim iskustvom za sve zaposlene.

  Team building

  Možda je upravo povod za aktivne i drugačije team buildinge to što je mnogima posao postaje veoma važan deo života, ako ne i najvažniji. Tako je, uzročno posledično, upravo team building postao veoma važan mnogima koji, možda, pored posla nemaju drugu šansu da se okupe sa drugim ljudima, druže, putuju i uživaju.

  2c6434b3ebcbeabc5b47b5ef9a4051ca

  Mi vam u nastavku donosimo ujedno i koji su to trendovi koji nam najpre stižu sa zapada kada je reč o ovoj vrsti socijalne aktivnosti.

  Team building, više od „jačanja tima“?

  Diverzitet i inkluzivnost

  Trendovi uključivanja različitih perspektiva i podizanja svesti o inkluzivnosti sve su prisutniji u team buildingu. Organizacije sve više prepoznaju važnost raznolikosti u timovima te stvaraju aktivnosti koje podstiču različitost i poštovanje različitosti među članovima tima.

  Agilni – Team Building

  Inspiriran agilnim metodologijama u razvoju softvera, agilni pristup team buildingu fokusira se na brzu prilagodbu promjenama i kontinuirano poboljšanje timskih performansi. Aktivnosti poput sprintova ili retrospektiva omogućavaju timovima da brzo identifikuju i rešavaju probleme, te usmeravaju svoje napore prema postizanju zajedničkih ciljeva.

  a044173c36424abb7f8079499a51f07c

  Wellness orijentisana putovanja

  Briga o dobrobiti zaposlenih postaje prioritet u mnogim organizacijama, stoga se wellness-orijentisani pristupi sve više integriraju u team building aktivnosti. To može uključivati ​​yogu, meditaciju, timsku rekreaciju ili čak radionice o stresu i ravnoteži posla i privatnog života.

  Virtuelna stvarnost (VR)

  Korištenje VR tehnologije omogućava timovima da dožive zajednička iskustva koja bi inače bila nedostupna ili skupa. Virtualne avanture, simulacije timskih izazova ili čak virtualna putovanja mogu se koristiti kako bi se podstakla saradnja i izgradilo poverenje unutar tima, a ujedno, mnogim Teh. firmama veoma je bitno da zaposleni imaju iskustvo.

  798da569d3ffff507635ad03aee01af4

  Gamifikacija

  Integracija elemenata igara u team building aktivnosti poznata je kao gamifikacija. Kroz različite igre, timovi mogu razvijati veštine poput timskog rada, komunikacije i rešavanja problema na zabavan i angažirajući način.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: