TOP 5: Kuvari za proždrljivce

autor BURO.
1 22

Dobar kuvar je mnogo više od zbirke recepata – to je inspiracija i poziv da istražimo nove kulture, tehnike i tradicije kroz (is)hranu. Neki od najboljih kuvara na svetu pisali su najbolji kuvari na svetu. Recimo, Julia Child. Njen klasik Mastering the Art of French Cooking doveo je francusku kuhinju u američke domove i učinio je pristupačnom amaterima u kuvanju. Julia Child je objašnjavala složene tehnike jednostavnim jezikom, uz veliki entuzijazam, koji i dalje inspiriše ljubitelje kuvanja širom sveta. Jedan od najprodavanijih kuvara ikada je The Joy of Cooking koji je napisala Irma S. Rombauer (prvi put je objavljen davne 1931. godine), a koji takođe, kao kuvar Julije Cild čini da kuvanje izgleda jednostavno i lako. 

Noma: Time and Place in Nordic Cuisine, čuveni kuvar Renéa Redzepija, danskog kuvara koji vuče korene sa balkanskih prostora, nudi filozofiju čuvenog restorana Noma i koncept sezonskog, lokalnog kuvanja. Njegov, ali i svaki od gorepomenutih kuvara omogućavaju nam da izađemo iz svakodnevne rutine, da eksperimentišemo i uživamo u kreativnom procesu pripreme jela. Listanjem kuvara maštamo – o putovanjima, novim ukusima i mogućnostima koje možemo doneti u sopstvenu kuhinju.

Ako sebi ili nekome koga volite, ili KO OBOŽAVA DA JEDE, ove jeseni želite da poklonite kuvar obratite pažnju na sledeće amuse-bouche knjige, od kojih su neke nedavno izašle ili izlaze baš uskoro:

KUVAR No. 1: ZOE BAKES COOKIES

Everything You Need to Know About Making Your Favorite Cookies and Bars, kuvar Zoë François

Izdavač: Ten Speed Press, u prodaji je 

Druga knjiga recepata TV voditeljke emisije o pečenju, poslastičarke Zoë François sadrži recepte za kolačiće i štanglice za svaku priliku (naravno i još ponešto). Međutim, ono što je posebno lepo kod ovog kuvara jeste početni odeljak koji se zove Akademija kolačića. Svaki poslastičar može sastaviti 100 recepata i uveravati vas da je pečenje zabavno, ali retki su oni koji, kao François, otkriju tačno kako ti recepti funkcionišu. Kroz nekoliko ilustrovanih stranica, François strpljivo demonstrira kako različite količine i vrste šećera, praška za pecivo i masti, zajedno sa jajima i brašnom, utiču na kolač. Čak i ako ste iskusni kuvar, njen pregled je pravo otkrovenje.

kuvar kolacici zoe francois

François organizuje recepte u poglavlja koja predstavljaju njeno odrastanje. Prvo poglavlje, nazvano Vermontska komuna, inspirisano je detinjstvom provedenim u jednoj takvoj komuni i sadrži mnogo ovsa – tu je čak četiri vrste ovsene kaše u kolačićima, kao i dve varijante granole. Tu je poglavlje Božićni kolačići bake Nil, pa poglavlje Kolačići bake Berkowitz, koja sadrže poslastice koje su pravile Françoisine bake, dok poglavlje Državni sajam i drugi favoriti odaje priznanje njenom sadašnjem domu u Minesoti.

KUVAR No. 2: GOOD LOOKIN’ COOKIN’: A YEAR OF MEALS

Dolly Parton and Rachel Parton George

Izdavač: Ten Speed Press, Izašao u septembru

Knjiga Good Lookin’ Cookin’, koju su napisale kantri legenda Dolly Parton i njena sestra Rachel Parton George, podseća na porodični album. Sadrži 80 recepata iz života obe sestre, uključujući poslastice poput lepljivog čokoladnog kolača koji je njihova mama pravila tokom njihovog odrastanja u Tenesiju ili porodične salate od krompira sa seckanim jajima i celerom. Knjiga ne donosi mnogo noviteta ili inovacija, ali je puna ukusne nostalgije.

kuvar dolly parton

Prema rečima Dolly, Rachel je njen omiljeni kuvar, a njena jela duboko su inspirisana zajedničkim odrastanjem. Recepti u Good Lookin’ Cookin’ predstavljaju pravu comfort food — onu hranu kojom želite da napunite tanjir i uživate sa porodicom — i osmišljeni su za proslave posebnih prilika. Svako poglavlje je urađeno kao praznična trpeza sa proteinima, prilozima i dezertima, tako da svom proslavljanju Nove godine, Uskrsa, Božića, pa čak i Dana svetog Patrika možete dodati malo te posebne čarolije koju samo Dolly može doneti.


KUVAR No. 3: PASS THE PLATE: 100 DELICIOUS, HIGHLY SHAREABLE, EVERYDAY RECIPES

Carolina Gelen

Izdavač: Clarkson Potter

Postoji vrsta hrane koja se odlično uklapa u kratke video formate, na primer ona koju radi Carolina Gelen koja je stekla pratioce (1.2 miliona na Instagramu i više od 650.000 na TikToku) upravo sa takvom hranom — pasulj u sosu od votke, hleb od luka, unapređena limunada. Naravno, Gelenin debitantski kuvar oslanja se na istu premisu – jela koja većini ljudi nisu strana, ali se osećaju „naprednije“ u odnosu na poznato. Na primer, njena doručak quesadillu – umesto da razbijete jaje između tortilja i pospete sirom, Carolina vas moli da premažete tortilje delom jajeta kako bi se seme susama zalepilo, da jaja umutite sa kravljim sirom i spanaćem i da sastavite quesadillu tako da seme susama porumeni, kao i tost sa spoljne strane, dodajući teksturu i ukus jelu.

kuvari 10 carolina gelen

Gelen je vešta u ovim malim izmenama. Karamelizuje limun za svoju gremolatu. Pojednostavljuje proces pravljenja rolnica sa kupusom tako što ih ređa u tepsiju. Zanemaruje potrebu za bešamel sosom u Mac & Cheese jelu tako što koristi već lepljivi Brie. u njenim receptima oseća se maleni TikTok uticaj, poput verzije arayesa koja podseća na one viralne “smashed tacos.”

KUVAR No. 4: MARTHA: THE COOKBOOK: 100 FAVORITE RECIPES, WITH LESSONS AND STORIES FROM MY KITCHEN

Martha Stewart

Izdavač: Clarkson Potter, izlazi 12. novembra

Autorka neverovatnih 100 knjiga, Martha Srtewart uskoro lansira još jednu: Martha: The Cookbook, dokazujući da je i dalje u vrhunskoj formi. I u novom kuvaru imamo neke kultne, stare Martine recepte — savršeno mariniran losos u medu i senfu i mafine od borovnice, ali tu su i neka nova jela – vazdušasti sendvič sa kremom od jaja inspirisan kuvaricom Joan Chang iz bostonske pekare Flour.

kuvari marta stewart

Martha ostaje najbolja u tome da bude Martha, a recepti koji su duboko povezani sa njenom suštinom su najuspešniji.

WHAT GOES WITH WHAT: 100 RECIPES, 20 CHARTS, ENDLESS POSSIBILITIES

Julia Turshen

Izdavač: Flatiron, izašla je 15. oktobra

Kuvarica i autorka bestselera poznata po prizemnom i pristupačnom pristupu, ručno crta geometrijske mreže za salate, sendviče, prelive, supe, paste i još mnogo toga. Njeni dijagrami su prava umetnička dela. No, ono što že vam se više svideti od dijagrama jeste lakoća koja se provlači kroz kuvar – bilo da je reč o pametnom korišćenju ostataka hrane ili kreativnom pristupu onome što već imate pri ruci.

kuvari sta se sa cime slaze

Recimo, njena salata od krastavaca i avokada – skoro sve sastojke sigurno već imate u kuhinji (krastavce, majonez, so), dokupite avokado ako nemate i možda neke začine i za pripremite sve za 10 minuta. Takođe, postoji celo poglavlje posvećeno grain bowls, a tu je i odeljak Glavna jela, gde jednostavno pileće jelo može dobiti novi život ako se upari sa artičokama, paprikama ili hoisin sosom, u zavisnosti od recepta. Pored dijagrama i trikova, knjiga takođe ima srce, sa esejima o queer kuvanju i body positivity fenomenu.

Fotografije: Promo