VALENTINA I KARANFIL slavi 6. rođendan, a mi donosimo priču koja se krije iza najboljeg čokoladnog ateljea u zemlji
Valentina i karanfil, najpoznatiji i najvoljeniji čokoladni atelje u celom regionu, 13. jula proslavlja šesti rođendan. U to ime, rešili smo da ispričamo baš sve što bi moglo da vas zanima o mestu gde možete da kušate najbolju čokoladu iz celog sveta, ali i da probate originalne ukuse – sa velikom pažnjom i strašću ručno izrađene čokolade.
Kako je počelo…
Istorija Valentine i karanfila počela je pre 6 godina kada su osnivači brenda, Sveta Trujić i Kirill Cherny, putovali Latinskom Amerikom, gde su se sreli sa čitavim jednim svetom čokolade, koji je bio drugačiji od svega što su do tada poznavali. Imali su priliku da upoznaju kakao, ne samo kao biljku, već i kao deo jedne kulture. Putovali su po Latinskoj Americi, probali različite vrste kakaa i čokolade, upoznavali farmere i slušali lokalne legende, polako shvatajući kakvu čokoladu žele da podele sa publikom u Srbiji.
Valentina i karanfil prvi su i jedini uvoznik bean – to – bar čokolada u Srbiji – u čokoladnom ateljeu u Gospodar Jevremovoj možete da probate i kupite renomirane, najbolje i najinovativnije brendove craft čokolade iz čitavog sveta. Ponuda je vrlo raznovrsna – za svaki ukus, raspoloženje i priliku: „Težimo da predstavimo sve kontinente i škole: sirove i tradicionalne proizvođače iz Latinske Amerike, prirodne, opijene suncem Afrikance, visokotehnološke Evropljane i napredne trendsetere iz Amerike“.
Kvalitetni sastojci i ekološka i etička proizvodnja
Za stvaranje brenda Valentina i karanfil birani su najkvalitetniji sastojci, inspiracija je tražena u tradiciji drevnih latinoameričkih plemena, a sve to spojeno je sa strašću koju su prema čokoladi osećali Sveta i Kiril.
– U osnovi našeg brenda leži strast prema stvaranju izvanredne čokolade, jednako ukusne i ekološke. Težimo da dobijamo najbolje sastojke od najboljih dobavljača i razvijamo biznis tako da pozitivno utiče na život farmera, zaposlenih, naših gostiju i naravno – naše planete.
Tematski proizvodi i oblici
Valentina i karanfil posvećuje mnogo pažnje oblicima – ovde možete pronaći čokoladu u obliku anatomskog srca (plane za Dan zaljubljenih), ribica i maneki neko mačke – po kojima je brend uveliko poznat. Cilj nisu samo ukusni proizvodi, nego i oblici koji izgledaju lepo, kako bi forma pratila sadržaj i komunicirala sa ukusima.
Tu su praline u obliku jednoroga, babuški, srca, voćkica… ali i ženskih grudi koje gotovo uvek idu u paru, imaju ukus jagoda i proseka i najviše se prodaju na Dan zaljubljenih i za Osmi mart. Anatomsko srce je takođe osvojilo tržište i predstavlja divan poklon osobi koju volite – dok ga poklanjate, izgleda kao da nekome darujete svoje srce na dlanu.
Nije slučajno da kakao zrno ima oblik srca
Prema legendi, kada između čovečanstva i prirode nastane disbalans, kakao dolazi iz tropskih šuma da otvori srca ljudi i vrati planetu u stanje harmonije.
Kakao je vekovima bio glavna vrednost, jedina valuta i lek drevnih Latinoamerikanaca. Zrna svetog drveta pratila su čoveka od rođenja do smrti, lečila od bolesti i davala snagu. Nije slučajno da oblik kakao ploda podseća na oblik srca.
Napitak, pravljen od kakao zrna, Asteci su nazivali xocóatl, što se može prevesti kao srce i krv.
Nekad poznata samo drevnim šamanima, za tajnu kakaa saznao je i moderni čovek. Ovaj sakralni napitak i danas se koristi u ceremonijama kako bi se dobio pristup najdubljim nivoima podsvesti – povezalo sa unutrašnjim glasom i intuicijom.
A osećanje otvorenog srca i jedinstva sa svojom prirodom tokom konzumiranja kakaa nije samo metafora. Kakao sadrži niz hemijskih spojeva, uključujući teobromin, koji može stimulisati srce i izazvati osećaj euforije, kao i triptofan, koji je preteča serotonina, neurotransmitera „dobrog osećaja“. Ova kombinacija povećava dotok kiseonika u srce i pruža osećaj sreće i mira.
Ceremonijalni kakao
Nedavno je na jednom matineu u Valentini i karanfilu služen ceremonijalni kakao. To je najmanje prerađen kakao od svih koji se mogu pronaći na tržištu, a priprema se na način koji su izumeli drevni Asteci. Ovde u svakom trenutku možete da čujete sve o korisnosti kakaa, njegovoj pripremi i tome kako se konzumira. Jedno od omiljenih pića je i topla čokolada i u Valentini i karanfilu ćete, definitivno, pronaći najbolju u gradu.
Nikad nije samo čokolada…
U čokolanom ateljeu Valentina i karanfil, u kojem se nekad nalazila i radionica, možete da probate najbolju ručno pravljenu čokoladu u Beogradu, kao i da pazarite najkvalitetnije bean – to – bar čokoladne proizvode iz celog sveta, ali ovde možete da popijete piće sa društvom posle posla, da dođete na prvi dejt, organizujete sastanak sa kolegom tokom radnog vremena. Ovog leta proširili su ponudu koktela i letnjih pića koja, kao i sve Valentina i karanfil ručno pravljene proizvode, odlikuje jedinstvena kombinacija ukusa i originalnih aroma.
Ovde možete popiti proseko sa pireom od jagode, milk – šejk za odrasle (tajni sastojak – vodka), gin – peach sour, aperol sour ali i grapefruit fresh, a uz sve to služe se slani štapići od putera koji se prave u njihovoj radionici i savršeno se slažu sa pićima.
Pitali smo ih…
… kada i kome treba poklanjati čokoladu?
Čokoladu treba poklanjati svakome, pitanje je samo kada i koju. Po tome koju birate, vidi se koliko poznajete osobu kojoj darujete čokoladu, koja donosi radost svima – onima koji je proizvode i onima koji je kupuju, ne samo onima koji je dobijaju na poklon. Čokolade se poklanjaju za rođendane, Novu godinu, Dan zaljubljenih, Osmi mart, ali ako nekog volite – poklanjajte mu čokoladu svaki dan.
Rođendan
U Valentini i karanfilu svaki dan dobar je za slavlje, ali 13. jula obeležava se njihov 6. rođendan, kada će za sve mušterije, prijatelje kuće, ali i sve one koji tu prvi put svrate, biti organizovan matinee, na kojem će muziku puštati DJ Marko Milosavljević (od 18 časova).
Tokom celog vikenda služiće se specijalni rođendanski meni sa čokladama i koktelima, a gustiraće se dobro poznate Valentina i karanfil praline, kao i medaljoni sa slanim bademom, što je jedan od prvih ukusa koji je ovde stvoren.
Čokoladni planovi
Sve čokoladne table i praline koje vidite u čokoladom ateljeu Valentina i karanfil napravljene su ručno u njihovoj radionici na Zvezdari, a u planu je lansiranje Valentina i karanfil bean – to – bar čokolada – brzo nakon rođendana. U razradi su workshopovi na kojima će atelje predstaviti svoje čokolade, ali i organizovati brojna predavanja o čokoladi i kakau, proizvodnji, ukusima koji se ovde neumorno kombinuju i stvaraju novi.
Fotografije: Promo