WELLNESS RETREAT: Vreme je za savršeni reset

  07.05.2024.
  RECOMMENDED

  Pre samo desetak godina dijagnoza iscrpljenosti bila je rezervisana za celebrity ličnosti i to nakon nekoliko dana žestokog partijanja. Danas u svom regularnom okruženju sve češće čujemo reči – burnout, sagorevanje, hronični stres, retreat centar… Iako postoje razni rituali samopomoći kad nam je potrebnan odmor ili osveženje, kao što su vežbanje, meditacija, disanje i jednostavno – ležanje u krevetu, ponekad to nije dovoljno jer nam je potrebno nešto dublje i smislenije. E, onda na scenu stupaju wellness odmori, koji su jedan od trendova kad su putovanja u pitanju, posebno ove, 2024. godine.

  Po čemu se wellness odmori razlikuju od običnih odmora? Sue Glasscock, izvršna direktorka i suosnivačica welless centra u Malibuu, a koji obožavaju sestre Kardashian – posebno Kourtney, The Ranch, objašnjava koje su to prednosti, a koje mane wellness odmora, kao i to kako da znamo da li je baš nama potreban jedan takav beg od kuće.

  wellness retreat

  – Ključni znaci da bi wellness odmor mogao biti koristan za vas uključuju primetan nedostatak energije, povećanu razdražljivost, maglu u mozgu, nedostatak interesovanja za svakodnevne aktivnosti i opšti osećaj apatije. Ovi simptomi ukazuju da uobičajene rutine samopomoći možda nisu dovoljne i da može biti potrebno usmerenije, dublje iskustvo wellnessa, kaže ona za Poosh i dodaje da je jedan od glavnih ciljeva wellness retreata to da maksimizira rezultate odmora: „Učesnici dolaze sa namerom da poboljšaju svoje zdravlje, okruženi stručnim osobljem i ljudima koji dele slične ciljeve.“

  welllness odmor

  Wellness odmori su najčešće dobro organizovani – na udaljenim lokacijama, u prirodi, sa fokusom na unapređenje fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja učesnika. Obično kombinuju različite aktivnosti kao što su vežbanje, meditacija, masaže, terapije vodom, edukativne seminare o zdravoj ishrani i životnom stilu, kao i razne tehnike relaksacije. Cilj je oslobađanje od stresa, napetosti i svakodnevnih briga, pronalaženje unutrašnjeg mira i ravnoteže. Ovi odmori podstiču samorefleksiju, lični rast i transformaciju. Neki su kratkoročni i traju po nekoliko dana, drugi su duži i mogu da traju mesecima.

  Da li je wellness retreat za vas?

  Postoje različiti wellness odmori i svaki je koristan, ali važno je da utvrdite koji će biti najkorisniji vama. Sue Glasscock deli savete koje treba da uzmete u obzir pre nego što rezervišete jedan wellness retreat za vas.

  Definišite ciljeve.

  Želite opuštanje, detoksikaciju ili da odmor iskoristite kao priliku za lični razvoj? Razmislite o ovim pitanjima i odaberite odmor koji se poklapa sa vašim željama.

  Razmotrite okruženje.

  Potražite odmor koji nudi vrstu okruženja za koje vi mislite da je zdravo – bilo da je u pitanju određena klima, udaljena lokacija od one na kojoj trenutno živite ili dužina programa koja vam odgovara.

  Prihvatite nove doživljaje.

  Zašto ne biste razmislili o odmoru koji bi vas malo izbacio iz zone komfora? Wellness odmori nude nove perspektive i mogućnosti za rast.

  Posavetujte se sa stručnjacima.

  Obratite se osoblju ili stručnjacima wellness centara koji vas zanimaju, kako biste stekli uvid u njihovo iskustvo. Personalizujte svoju ponudu.

  Razumite etos.

  Istražite filozofiju i etos odmora kako biste bili sigurni da se poklapa sa vašim vrednostima i očekivanjima za holističko iskustvo.

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: