Tendencije: Boje koje dominiraju u 2024.

  08.02.2024.
  RECOMMENDED

  To što je Pantone boju breskve proglasio bojom za 2024, ne znači da u njoj neće dominirati i neki drugi kolorit – što se pokazalo na modnim pistama, na kojima su predstavljeni trendovi za celu sezonu.

  Već smo pisali o trendovima koji nas očekuju u narednih 12 meseci, znamo i one za proleće-leto 2024, bilo je samo pitanje vremena kada ćemo napraviti kratak rezime boja koje će se nositi širom planete. Ponovo dominiraju pastelne boje, sa naglaskom na svetlo plavu (vraćaju se još neke nijanse plave, posebno royal blue), tu su i nežna žuta i bebi roze, s manje ili više koralnih i crvenkastih nijansi.

  U zelenim i narandžastim tonovima bile su kolekcije brendova Loewe i Marni, a one dobro kontrastiraju sa metaliziranim paletama zlatne i srebrne, koje su predstavile modne kuće Rabanne i Balenciaga.

  LILA

  Ljubičasta, ali malo svetslije nijanse – lavanda i lila, boja je koju smo najviše viđali u kolekcijama za proleće- leto 2024 (predstavljene su prošle godine), i to u svim opcijama – na damskim haljinama brenda Carolina Herrera, pa kod Roksande ili Davida Come (u dve nijanse).

  Michael Kors obojio je svoje kabanice ovom bojom, Masha Popova uradila je isto s bermudama od džinsa i oversized jaknama – u oba slučaja kombinacije su kombinovane s visokim čizmama oštrih vrhova.

  boje michael kors
  boje michael kors dva

  ROZE

  Još jedan od tonova koji se vraća u svim svojim varijacijama. Roze smo vidleli kod brendova Ashlyn, Chanel i Tory Burch – jarko roze.

  Nešto nežnije varijante kod Simone Rocha i Palomo Spain. Ima ga i na oversized jaknama i kaiševima (suptilno naglašenim) kod Eudon Choi.

  ŽUTA

  Žuta u 2024. nije jarka, više naginje ka boji putera, neutralnija je i savršena za, na primer, nošenje na haljinama. Barem je tako kod Bite studios, Erdem, Ashley Williams i Molly Goddard.

  ZELENA

  Zelena dominira na modnim pistama već nekoliko godina, ali svaki put u nekoj drugoj nijansi. Ove godine pojavljuje se u gotovo svim kolekcijama. Pažljivo proučite sve što predlaže JW Anderson, koji je stavlja na mantile. Nešto su blaži Erdem i Puppets and Puppets, kod kojih se nalazi na providnim tkaninama. S druge strane, Mains se odlučuje za žućkastiju varijantu zelene i to na velikim duksevima, beretkama i šortsevima.

  NARANDŽASTA

  Narandžasta haljina, ali u mandarina nijansi kod Melitte, Marnija, brendova Loewe i Ahluwalie. Drugi su više klasični, s idejom prigušene narandžaste boje, u skladu sa prozirnim dizajnima Bora Aksua ili degradiranim dizajnima Altuzarre, kod kojih narandžasta naginje ka roze, više je boja lososa, recimo.

  PLAVA

  Nedelja mode u Kopenhagenu najavila je dominaciju plave, a to su potvrdile i Nedelje mode u Njujorku i Londonu – pred nama je sezona proleće/leto 2024. obojena bebi plavom, koja podjednako dominira na sjajnim kaputima, haljinama na preklop ili total lookom – od topa do pantalona, sve u istoj boji.

  Imaju je svi, od Proenza Schouler do Fashion East. Stilski, može biti dobra polazna tačka za kombinovanje sa zemljanim tonovima, kao što radi JW Anderson ili da kontrastira sa toplim bojama poput crvene, u skladu sa prozirnim elementima, kao kod brenda Givenchy.

  ZLATNA

  Zlatni tonovi su tu i ove godine, kao jedna od neodoljivih opcija. Volimo zlatnu na upadljivim haljinama kod brendova Balenciage i Rabanne. Ima je i Coperni, koji je stavlja na dizajn koji podseća na oklop i kombinuje sa crnim pantalonama.

  boje rabanne

  Fotografije: Instagram, YouTube, Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: