Girl Crush: Emily Carey

11.06.2024.
RECOMMENDED

Emily Carey, naša ovonedeljna girl crush, ljubiteljima serije House of the Dragon poznata je kao mlada Alicent Hightower, a onima koji su proteklog vikenda tražili bindž koji podrazumeva modu, ljubavnu priču i priču o odrastanju u kojoj se mlada junakinja bori između svoje jedinstvene prirode i bunta sa okolinom – roditeljima, društvom u školi i još ponekim akterima, po glavnoj ulozi u seriji Geek Girl na Netflixu (lik Harriet Manners).

Sve u svemu, Emily je mlada glumica koja je brzo stekla prepoznatljivost i koja se u industriji zabave istakla kao jedan od perspektivnih mladih talenata, zbog čega se njena karijera trenutno kreće napred – vrtoglavom brzinom.

emily carey 1

Emily Carey rođena je u Engleskoj i karijeru je započela kao dete, na pozornici i u BBC One sapunici Casualty. Zanimljivo je da je uglavnom igrala mlađe verzije glavnih likova – Dajanu Princ u Wonder Woman, Laru Kroft u Tomb Raider i mladu Alicent Hightower u HBO seriji House of the Dragon (2022). Proslavila ju je i BBC serija Get Even.

S obzirom na to da je njena porodica u pozorišnoj industriji, Emily je od malih nogu i na sceni – sa samo tri godine pomagala je svojoj baki, bivšoj garderoberki sa West Enda, da uparuje čarape iza pozornice. Agencija ju je otkrila kada je imala osam godina. Michael Xavier, koga je upoznala kroz „The Sound of Music“, pozvao ju je da pohađa vikend časove glume u njegovoj MX Masterclass školi, čiji je sada pokrovitelj. Karijeru u pozorištu započela je 2013. godine u West End produkciji „Shrek The Musical“ u Theatre Royal, Drury Lane i kao Marta von Trapp u „The Sound of Music“ u Regents Park Open Air Theatre.

emily carey

Ulogu Harriet Manners iz serije Geek Girl je priželjkivala od malih nogu, s obzirom na to da je roman spisateljice Holly Smale, po kojem je serija snimana, bio jedan od njenih omiljenih.

– Bio sam veliki fan knjige dok sam odrastala, tako da je knjiga o Harriet veoma bliska mojoj Harriet na ekranu. A Holly je imala veliki udeo adaptiranju knjige za ekran – oseća se toliko njenog duha i ukusa bar što se karaktera tiče, rekla je Emily.

Geek Girl Emily Carey

Razlog za prihvatanje uloge Harriet je taj što je imala želju da njena karijera krene u drugom pravcu.

– Nisam želela da budem zarobljena u niši. Mislim da sam već, nenamerno, stvorila neku vrstu tipične uloge za sebe, tiše uloge. A Harriet je suprotnost. Ona je veoma ekscentrična i veoma glasna – ne glasna u bukvalnom smislu, već joj je takav karakter.

Emily smatra da je važno imati glasne žene na ekranu.

-Ne nužno i bukvalno u smislu vikanja. Glasnih u smislu velikih karaktera; višeslojnih, trodimenzionalnih žena na ekranu, koje nisu tu samo da bi služile nekoj grani feminizma, već su tu da bi se njihove priče ispričale i čule.

Carey se identifikuje kao queer i koristi zamenice „they/them. Što se njenog ljubavnog života tiče, poznata je samo veza sa muzičarkom Kellimarie Willis, koja nastupa u bendu RLY, od godinu dana.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: