Girl Crush: Petra Collins

23.10.2023.
RECOMMENDED

Možda vam ime Petra Collins ne zvuči poznato, ali ste, posebno ako pratite pop kulturu, sigurno upoznati sa njenim radom.

Ova kanadska umetnica fotografijom se bavi od svoje 15. godine, a u međuvremenu smo je videli i kao glumicu, Gucci ambasadorku, manekenku (slikala se za fashion brendove i nosila revije), kreativnu direktorku raznih modnih kampanja i rediteljku kratkih filmova i spotova Cardi B, Olivije Rodrigo, Selene Gomez.

Petra Collins proslavila se fotografijom, za koju je karatkteristična snena atmosfera, izuzetno ženstvena, što je danas svrstava u jednu od female gaze predstavnica. BOF ju je okarakterisao kao jednu od mladih umetnica koja oblikuje današnju modnu scenu, s obzirom na to da je fotografisala editorijale u prestižnim magazinima kao što su Vogue, Purple Magazine, I-D Magazine, Love Magazine, Elle, Dazed & Confused, L’Officiel, kao i modne kampanje za adidas, Levi’s, Cos, Stellu McCartney, Calvin Klein (Dazed & Calvin Klein su je svrstali u svojih 100 kreativaca koji oblikuju mladalačku kulturu današnjice, a Vogue u 40 kreativaca na koje treba da obratimo pažnju u 2016, dok ju je Artsy naslovio kao jednu od 30 umetnica koje ttreba da pratimo).

Collinsova je počela da fotografiše u srednjoj školi, sa samo 15 godina, nakon što je asistirala Richardu Kernu, koji postaje njen mentor. Ona sama postaje subjekat na fotografijama Ryana McGinleyja, dok u isto vreme postaje poznata i po tome što Instagram gasi njen profil nakon postavljanja slike u bikiniju, na kojoj nije bila izdepilirana.

Nakon gašenja Instagram profila, Collinsova piše esej za Oyster Magazine, koji je objavljen i u Huffington Postu, o mizoginiji, stavljajući poseban akcenat na to kako mediji predstavljaju žene.

Prvu solo izložbu, Discharge, organizuje 2014, a na njoj je prikazana serija fotografija koje je napravila od svoje 15. do 21. godine, u Capricious 88 galeriji u Njujorku. Iste godine objavljuje knjigu fotografija za Capricious Publishing.

Osnovala je The Ardorous umetnički kolektiv koji danas predstvlja online platformu za mlade ženske umetnice. Napravila je i kurirala na preko stotine izložbi – u njujorškim galerijama, u Majamiju (Art Basel), San Francisku.

Učestvovala je i u performansima (poznat je In Search Of Us, koji je organizovala u njujorškoj Momi sa umetnicom Madelyne Beckles, glumila je u serijama a svoj prvi narrative film snimila je u 2021.

Ako vam sve ovo ništa ne znači, možda će vam se dopasti činjenica da je upravo Petra znati režirala epizodu Organ u trećoj sezoni spin-offa serije American Horror Story, American Horror Stories, koja  izlazi 26. oktobra.

 

 

 

 

 

 

Saznaj više:
Povezani članci: