Pretraga

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Vanja Milićević

Vrhunac meseca mode svakako je revija brenda Chanel koji po pravilu svoju kolekciju prikazuje na kraju Nedelje mode u Parizu, tradicionalno u prepodnevnim satima. Tada francuska prestonica diše u ritmu mode i čeka se finale sezone, i nakon što modni urednici pogledaju i Chanel stvari kreće modna matematika poručivanje odeće iz showrooom-ova i priprema modnih editorijala koje će vodeći magazini izbaciti tek za nekoliko meseci.

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 1)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 2)

Posebna je poslastica biti na licu mesta i u realnom vremenu ispratiti šta će se desiti u bliskoj budućnosti mode. Zato nam je posebno zadovoljstvo što je naš tim na čelu sa suosnivačicom Miroslavom Damjanović bio u Parizu ovo prilikom. Zavirite iza scene i ispratite kako su tekle Miroslavine pripreme za reviju modne kuće Chanel.

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 3)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 4)

Jasno je da Francuzi veoma ozbiljno shvataju modu, pre svega to je ovde vrlo isplativa grana industrije, a tek onda zabava. Chanel revija dešava se ujutru, tako da možete da zaboravite na žurke veče pre (a to u Parizu za vreme Nedelje mode nije lak zadatak). Uglavnom, ta odluka će vam se višestruko isplatiti kada budilnik zazvoni u sedam ujutru.

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 5)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 6)

Miroslava ima naviku da za događaje bira kreacije domaćih dizajnera, pa ni ovaj put nije bio izuzetak. Odlučila se za belo Mihano Momosa odelo, veoma svedeno osim detalja karakterističnih za njegovu aktulenu kolekciju kao što su šlicevi na nogavicama i ispis na rukavu sakoa i nogavici pantalona. Detalj koji je vodio priču jeste mala torba modne kuće Chanel "Petit Sac Á Rabat" čiji je kaiš ukrašen perlama, dok su sandale Gianvito Rossi sa špicastim vrhom i kristalima.

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 7)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 8)

Kada se približite mestu dešavanja Grand Palais zaboravite sve pripreme i obuzima vas uzbuđenje, kolektivna modna groznica. Najveći igrači modne scene su tu, mnošto zagrljaja i poljubaca u vazduh, a onda se svi okreću onome zbog čega smo se skupili. Počinje show!

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 9)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 10)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 11)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 12)

Za jesen/zimu 2020/21. godine, Virginie Viard ponudila je modele čija je osnovna nit inspiracije – sloboda! Kako je sama Virginie istakla njena ideja bila je da ovekoveči onaj osećaj vetra u kosi, neuhvatljivosti i ideje da možete šta god želite. Dodatno se poigrala detaljima koji nose jasnu asocijaciju na konje, kao što je motiv Pegaza, za šta joj je kao inspiracija poslužio trkaći konj Coco Chanel – Romantica. Jasno, jednostavno i elegatno. Chanel je još jednom poentirao kao kuća koja reinventuje klasiku iz sezone u sezonu.

Ženstvene Amazonke su, u izvedbi koju nam je ponudila Virginie Viard, u jahačkim pantalonama sa otkopčanim nitnama sa strane koje su omaž Karlu Lagerfeldu i bajkovitim “čizmama od sedam milja”.

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 13)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 14)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 15)

Iako haljina gotovo da nije bilo, sa časnim izuzetkom crnog modela sa puf-rukavima koji je ponela Kaia Gerber, romantična aura kolekcije nije nimalo izgubila na svojoj mekoći, zahvaljujući između ostalog i minimalističkoj paleti crne i bele sa ponekim detaljem u svetlozelenoj i posebnoj Chanel ružičastoj.

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 16)

Za kraj, ostavljamo vas sa rečima same Virginie Vieard: “Ja toliko jako volim CHANEL da ova kolekcija nije mogla biti ništa drugo do još jedne ode."

BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 17)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 18)
BURO. na licu mesta: pogledajte kako je bilo na reviji modne kuće Chanel (фото 19)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor