Pretraga

Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje

Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje

Tekst: BURO.

Poslednjih godina modni brendovi sve više prave izlete u svet književnosti i sarađuju sa spisateljicama, te snimaju kampanje u knjižarama. Donosimo vam naše najdraže dvojce.


CELINE 

X

JOAN DIDION

Još uvek se odlično sećamo oduševljenja kada smo videli Céline kampanju sa Joan Didion iz 2015. (snimio je genijalni Juergen Teller). Ovo je bio strateški potez za brend koji je tada vodila Phoebe Philo, ali za samu Joan ovo nije bio prvi izlet u modu - 1989. godine zajedno sa svojojm ćerkom, pojavila se u reklami za Gap. 

Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 1)

LOEWE

X

DANIELA STEELE I ZADIE SMITH

Jonathan Anderson puno čita i želi da to svi znamo. Za brend Loewe inspirisao se odlomkom od 26 strana američke spisateljice Danielle Steele, a Britanka Zadie Smith pojavila se u prvom redu revije za jesen zimu 2022, u Loewe outfitu od glave do pete razume se.

Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 2)
Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 3)

VALENTINO

X

DONNA TARTT AND MORE

Donna Tartt piše po jednu knjigu na svakih 10 godina, a u magazinima se pojavljuje otprilike isto toliko često. Zato je sve iznenadila kada se pojavila u italijanskom magazinu Rivista Studio ne samo da bi pričala o književnosti već da promoviše saradnju sa kućom Valentino, a sve u okviru kampanje za "The Narratives": konceptu koji je odlomke iz romana i pesme postavio  izloge nezavisnih knjižara. Pored nje, ovom projektu su se zajedno sa Valentino brendom priključili i Michael Cunningham i Douglas Copeland. 

Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 4)
Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 5)

PROENZA SCHOULER

X

OTESSA MOSHFEGH

Spisateljica Ottessa Moshfegh je za svoju knjigu "Eileen" ušla u uži izbor za Booker nagradu 2016. godine. Osim što je postala inspiracija i saradnica režiseru Yorgosu Lanthimosu, pojavila se na pisti za brend Maryam Nassir Zadeh i bila zvezda kampanje za jesen/zimu 2022. Proenza Schouler.

Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 6)

BOTTEGA VENETA

X

BOOKSTORE STRAND

Knjižara Strand je legendarno njujorško mesto - postoji skoro 100 godina, a još uvek je nezavisna. Jedan od vernih kupaca je i kreativni direktor brenda Bottega Veneta, Mathieu Blazy koji je odlučio da sa knjižarom napravi saradnju u vidu Bottega Veneta x Strand kolekcije. Blazyju ovo nije prva saradnja ove vrste, početkom godine sarađivao je i sa legendarnim italijanskim proizvođačem mašina za kucanje Olivetti.

Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 7)
Da li ste primetili sve češće spajanje mode i književnosti? Donosimo najuspešnije saradnje (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor