Pretraga

Izdvojili smo najbolje momente sa tek završene Nedelje mode u Parizu

Izdvojili smo najbolje momente sa tek završene Nedelje mode u Parizu

Tekst: BURO.


Foto: ImaxTree

 

Pariz nije ostavljen na kraju meseca mode bez razloga. Od scenografija, kreacija, preko nezaboravnih momenata i incidenata, do najznačajnijih revija, on iznova i iznova postavlja standarde prema kojima se drugi ravnaju. Izdvojili smo za vas neke od najzanimljivijih vizuelnih (ali ne nužno dizajnerski najznačajnijih) momenata koje smo imali prilike da vidimo. Ovo je mali pregled Nedelje mode u Parizu:

 

CELINE

 

Nastavak prethodne faze za kuću Celine Hedi Slimane nastavio je i ovom revijom. I dalje se drži 60-ih i 70-ih, ovaj put sa malo buržoaskog prizvuka. Puno komada od džinsa i bluza sa mašnom prošetalo je scenom koju je takođe dizajnirao Hedi. Zamislite bogate studentkinje koje idu na predavanje na Akademiju umetnosti u Parizu 60-ih i dobićete sliku devojke koju je dizajner imao kao inspiraciju ove sezone.

 

CHANEL

 

Ako izuzmemo incident (ili genijalnu šalu, u zavisnosti od toga koga pitate) na Chanel reviji kada je jedna gledateljka (komičarka) upala na pistu i prošetala ceo defile sa manekenkama, ovaj spektakl pokazao je mali promak u načinu razmišljanja kreativne direktorke Virginie Viard. Svi modeli imali su prirodne frizure i skoro ništa šminke na licu. "Zamišljala sam šta bi nosila Kristen Stewart koja glumi Jean Seberg", izjavila je dizajnerka. I tako smo dobili reviju prikazanu na "krovovima Pariza".

 

DIOR

 

Cela Dior revija imala je temu izvedenu od početka do kraja: posveta Diorovoj sestri Catherine, koja je postala vrtlarka i počela da se bavi botanikom nakon drugog svetskog rata. Tako da ste imali priliku da vidite scenografiju sačinjenu od 164 stabala za koja je predviđeno da nakon revije budu zasađeni svuda po Parizu. Čak su i garderoba i aksesoari bili u skladu sa ovom idejom. Maria Grazia Chiuri još jednom je dokazala da vodi Dior ka mestu najomiljenijeg brenda.

 

GIVENCHY

 

Devedesete i mala doza francuske elegancije inspirisali su Clare Waight Keller za najnoviju Givenchy reviju. Tako nam je serviran pročišćeni šik momenat sa mnoštvom kontrasta džinsa i fantastično ukrojenih komada. Ono što je posebno jeste način na koji je se Claire odlučila da izradi ovu kolekciju: kupovala je razne teksas komade po Parizu i kasnije ih prekrojila i napravila unikatne komade na ovoj reviji.

 

LOUIS VUITTON

 

Već je postala tradicija Nedelje mode u Parizu da LV revija bude poslednja revija na programu. Ovaj put scenografija je bila sve što se može poželeti! Nicolas Ghesquière predstavio je u muzeju Louvre (da, da, dobro ste pročitali) retro kolekciju u čijoj pozadini se nalazila ogromna video projekcija na kojoj je sve vreme pevala transrodna umetnica Sophie. Cela scenografija bila je napravljena od drveta iz regije Landes koje je deo ekološki održivog projekta, i ceo set biće moguće reciklirati. Ovo je samo još jedan od angažovanih poteza koji su se desili na ovoj Nedelji mode.

 

ALEXANDER McQUEEN

 

Svi se slažu u tome da je ovo jedna od najlepših kolekcija prikazanih poslednjih sezona u svetu. Sarah Burton je možda retka u modnoj industiji koja insistira na usporavanju, a sasvim je razumljiv i veliko poštovanje prema brendu koji je nasledila od dizajnera kome je tempo života i rada bila jedan od činilaca koji su ga potakli da sebi oduzme život. "Ima previše buke na ovom svetu", izjavila je i otvorila reviju zvucima okeana. Ono što je usledilo bio je nastavak tog rođenja iz vode.

 

SAINT LAURENT

 

I ovde imamo određenu tradiciju - reviju koja se održava i kao scenografiju ima Ajfelov toranj. Anthony Vaccarello odao je omaž istoriji brenda i to, da budemo precizni, "Le Smoking" i "Ruskoj kolekciji". Naravno da je sve dobilo modernu interpretaciju i momenat za pamćenje dostojan i samog Yves Saint Laurenta i njegovih legendarnih poslednjih izlazaka za poklon publici: Naomi Cambell je prošetala po pisti u crnom smokingu od šljokica.

 

TOM BROWNE

 

Thom dizajnira stvari onako kako samo on to ume. I ova revija inspirisana osamnaestim vekom bila je dokaz za to: krinoline na modelima, perike à la Marie Antoinette, kape koje podsećaju na one za kupanje ali napravljene od cveća od tkanine. I ne zaboravimo momenat koji je poslao Instagram u ludilo: cipele-platforme u obliku (i liku) delfina. We rest our case!

 

VALENTINO

 

Kada se svaka revija koju radite završi stojećim ovacijama, onda znate da sigurno pravite nešto vredno pažnje. Tako je bilo i sa poslednjom Valentino revijom u kojoj je Pierpaolo Piccioli svoju ljubav prema bojama prikazao na malo drugačiji način. Sve je počelo sa izlazima u beloj boji da bi se onda ubacile božanstvene haljine u neon bojama! Čak i kada su smirenije nijanse izlazile na pistu, neki neon detalji su se pojavljivali. Još jednom bravo! Za radost.

 

GIAMBATTISTA VALLI

 

Valli je reviju u Musée des Arts Decoratifs dekorisao buketima divljeg cveća, a sama revija je na specifičan način bila oda cveću. Iako su izostale džinovske haljine od tila po kojima je poznat, pažnju su privukli i oduševili sve prisutne beauty momenti: cveće i latice na licu. Rapsodija lepote.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar