Pretraga

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje

Tekst: BURO.


Velike zvezde nisu imune na to da neko koristi njihov lik i delo kako bi zaradio na njima, a da to nisu oni sami. Jer, trebalo je dosta rada, sreće, upornosti, truda, da se nađu na vrhu, i sada bilo koji pokušaj da se od tog vrha otkine i makar mali delić (bar javno, jer šta tajno podkradaju menadžeri, saradnici, advokati, nije tema ovde) nailazi na brzu i jaku reakciju zvezda. Jer ako oni ne kontrolišu kako se unovčava njihov imidž onda su u problemu. Imate tako gomilu primera iz mode gde su razni brendovi bili prinuđeni da povuku spornu robu ili da reše sudski problem koji bi napravili sa poznatima čiji su lik ili asocijaciju na njihov lik koristili bez dozvole. Najnoviji slučaj takvog skandala kopiranja dešava se u Americi ovih dana i u njega je upletena najveća muzička zvezda današnjice, Ariana Grande. Pokušaćemo da vam razložimo kako je sve započelo i kako se nakon toga razvijalo. Kraj priče naravno ne postoji, samo možemo da donesemo određene zaključke o ovom i sličnim slučajevima.

Pa da počnemo....

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 1)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 2)

Utorak
03.09.

Ariana Grande podnosi tužbu protiv brenda Forever 21 u kojoj ih optužuje da su koristili manekenku koja izgleda i obučena je kao ona sama u spotu za pesmu "7 rings" i time kod kupaca stvorili privid da je Ariana nekako vezana za ovaj brend i da ga podržava, a da su time povećali sebi promet zarađujući na lažnom oglašavanju. Ariana je tražila od Forever 21 odštetu u iznosu od 21 milion dolara. Ova kampanja sa dvojnicom Ariane Grande dešavala se u januaru i februaru, tačno u vreme kada je ona lansirala svoj album "Thank U, Next". U tužbi se navodi i da je upravo taj momenat odabran za lansiranje sporne marketinške akcije kako bi se Forever 21 što više ovajdio o uspeh i hajp koji se digao oko ovog albuma.

 

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 3)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 4)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 5)

Sreda

04.09.

Uzmite kokice i spremite se za još drame. Odmah narednog dana Farrah Moan, drag queen i zvezda rijalitija "RuPaul's Drag Race", tvitovala je i optužila Arianu da podiže tužbe za krađu protiv drugih, a ona sama krade od LGBTQ+ zajednice i da im pritom ne odaje nikakve zasluge za inspiraciju.

Iako je Farrah ranije izjavila kako joj ne bi smetalo kada bi se Ariana "poslužila" nekim od njenih kombinacija, ono što ju je nateralo da reaguje jeste upravo tužba koju je Arianin tim podneo protiv Forever 21. Jer, ako Ariana optužuje nekog da krade od nje i traži odštetu za to, zar isti princip ne bi trebalo da se odnosi i na slučaj ako Ariana krade od nekoga?

Ne treba ni da ističemo da je nastao momentalni sukob između Arianinih obožavalaca i vernih fanova "Drag Racea". SO MUCH DRAMA!

 

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 6)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 7)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 8)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 9)

Četvrtak

05.09.

Ne. Nije gotovo. Dan nakon ove optužbe za krađu od drag zajednice na scenu stupaju dežurni modni policajci Diet Prada. Oni su na svom Instagram profilu objavili eksluzivne fotografije koje su uspeli da pribave, a na kojima se nalazi moodboard za Arianinu turneju "Sweetener". Na njima se vidi da su glavne inspiracije za outfite na turneji dve crne umetnice: Rihanna i Ciara. Diet Prada odmah poteže pitanje: da li Ariana pozajmljuje (čitajte: krade) od crnačke zajednice? Ovo pitanje nije bez osnova i možda bismo mogli svi da se zamislimo nad njim. Dovoljno je biti svestan klime u američkoj muzičkoj industriji i koliko je crnačka muzika slušana i hajpovana, a sa druge strane ispratiti Arianinu transformaciju od Disney princeze potpuno bele puti, ka sve tamnijoj i tamnijoj koži koja čini da kada pogledate njene slike više ne možete sa sigurnošću da tvrdite koje je Ariana Grande rase. Ne bismo ulazili u teorije zavere, ali je ovo lako i sami možete da proverite. Šta iza transformacije stoji je stvar o kojoj možemo da spekulišemo.

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 10)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 11)

 

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 12)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 13)

Petak

06.09.

U spas stiže Arianin stilista Law Roach koji odbacuje optužbe o kulturnoj apropriaciji, i kao crnac izjavljuje da je on zaslužan za moodboard i da je nemoguće optužiti crnca da pozajmljuje sopstvenu kulturu. On je ovo pomalo naivno i tanko objašnjenje završio sa "ko u modnom svetu nije inspirisan onim što Rihanna radi?".

 

Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 14)
Kako se Ariana Grande uplela u skandale vezane za kopiranje (фото 15)

 

Svakako bismo mogli da nađemo argumente na svačijoj strani i da navedemo diskusiju tako da bilo koju stranu predstavimo krivom ili pak da je u pravu. Ali ostaje pitanje: ko od koga krade i da li ima išta novo što može da se izmisli? I ko će na kraju pobediti u ovoj pravno-modnoj farsi? Naša pretpostavka je: oni koji imaju pare. Na kraju se ništa bitno neće promeniti: mali dizajneri su dobili svoja dva minuta insta-popularnosti koju neće uspeti da unovče, a velike zvezde hitaju nezaustavljivo napred uz pomoć velike mašinerije koja stoji iza njih. Ali, ako ne možemo da ih zaustavimo valjda imamo pravo da ukažemo na njihove prestupe.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar