Pretraga

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza

Tekst: BURO.

Predviđali smo, pretpostavljali i računali, a sve na temu kako će izgledati ceo modni mesec i posebno Nedelja mode u Parizu, ona najvažnija od svih. Iako smo neke stvari očekivali unapred, nismo do samog kraja znali kako će se sve odvijati, pa je i svaki novi dan donosio nova uzbuđenja. Prezentacija je bilo manje nego inače, neke od njih održane su poput revija, a neke na potpuno neočekivane načine kao što su posteri ali danas, kada su se utisci ipak malo slegli, možemo slobodno da kažemo da Pariz jeste zadržao najviše od onoga što smo od meseca mode navikli da dobijemo. Ovo su najbolji momenti iz kolekcija za proleće/leto 2021. 

Apsolutni pobednik: Schiaparelli

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 1)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 2)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 3)

Daniel Roseberry je najsvetliji trenutni primer dizajnera na čelu heritage kuće koji na retko dobar način koristi njeno nasleđe. Ova godina bila je poprilično nadrealna, a da se ne lažemo upravo je nadrealizam osnovni Schiaparelli DNK. Zlatne maske (o svim slojevima simbola da ni ne govorimo), navlake za prste i naočare tirkiznog pogleda, i komad za komadom odeće u kojoj bismo radosno živeli od jutra do sutra, 365 dana u godini sa ili bez teatralnog stajlinga. Jedno gromoglasno bravo!

Danci su se iskrcali u Pariz: Cecille Bahnsen

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 4)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 5)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 6)

Omiljena danska modna kreatorka od ove sezone prikazivaće svoje kolekcije u Parizu umesto u Kopenhagenu. Upravo u tom duhu Cecille je zamislila simboličnu lutalicu, "ženu koja putuje po krajoliku" i u svom stilu je obukla u melanholično-romantične kreacije koje kod nje i obožavamo. Već oprobani modeli poput onog sa otvorenim leđima, pufastim rukavima i lepršavim volumenom stilizovani su ovaj put preko tananog pletiva. Oduševljeni smo upotrebom recikliranih materijala poput kašmira i svilenog tafta. 

Potpuni antiklimaks: Givenchy

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 7)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 8)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 9)

Nije da smo od ove prve kolekcije za Givenchy očekivali čuda i tektonske pokrete ali Matthew Williams nas je jednom rečju - razočarao. Iako su ga mejnstrim mediji velikim delom dočekali sa pohvalama, u ovoj kolekciji je teško pronaći bilo kakav identintet - ni Givenchy ni Williamsov - a gotovo sve u njoj je već viđeno. Najsvetliji element? Predimenzionirane torbe (koje ipak nisu dovoljne da spasu celu kolekciju). Nadamo se da će se Williams vremenom bolje snaći, zaista mu je teško bilo šta zameriti kada se u obzir uzmu sve okolnosti.

Katedrala u Valentino izvedbi

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 10)

Revija koju smo videli na samom početku Nedelje mode u Parizu i koja je svojom scenografijom podsetila na njenu nekadašnju grandioznost. Naime, Maria Grazia Chiuri postavila je mock up gotsku katedralu i vitraže od raznobojnog stakla kao pozadinu za svoje modele, a inspiraciju je pronašla u radu italijanske umetnice Luciae Marcucci koja je i bila zadužena za dizajn kulisa. Estetika vizuelne poezije i kolaža prenešena je i na samu odeću u zagasitim tonovima narandžaste, zelene i svetloljubičaste.

Loewe posteri

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 11)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 12)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 13)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 14)

Jonathan Anderson je još jednom uspeo da od prezentacije na daljinu napravi umetničko delo! Već na samu prezentaciju, čak i pre nego što se udubite u samu odeću, ostajete sa idejom da nedostatak revija i nije tako strašan ako za uzvrat možemo da dobijemo ovakve divote. Nakon resort kolekcije koja nam je stigla u čarobnoj kutiji sa lutkama od papira, kolekcija za proleće/leto 2021 praktično nam je predstavljena u formi izložbe postera koji su, u vidu portfolija, poslati modnim profesinalcima i insajderima, zajedno sa makazam, lepkom čak i muzikom za potpuni "uradi sam" ugođaj. Sama odeća je teatralna i skulpturalna, a volumen je glavna zvezda. Poruka? Čak i ovakvom vremenu treba biti odvažan! 

Balenciaga hibrid Street/Lounge 

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 15)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 16)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 17)

Prošle sezone Demna Gvasalia je poplavio pistu - nismo ni znali koliko će biti simbolična za kataklizmičnu 2020 - a za proleće 2021. dizajner nam predlaže jednostavan koncept: reciklažu. Većna modela je napravljena po upcycle principu pa su tu patchwork kožna suknja, mrežasta haljina, "krzneni kaput" napravljen od pertli... Ova kolekcija potpuno je izbrisala grancu između onoga što nosimo unutra i na ulici, pa tako u svokm komadu možemo da se zamislimo i kako idemo u susret nekoj avanturi ali i kako se izležavamo kod kuće. New normal, indeed.

Maison Margiela život u paru

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 18)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 19)

Za sve treba dvoje. ovo je izgleda bio moto kojim se Galliano vodimo pri osmišljavanju poslednje kolekcije za bredn Maison Margiela. Razmišljajući o tome koliko su ljudi mešusobno povezani i potrebni jedni drugima, na ovaj način nam je prikazao ogoljenu potrebu da budemo jedni sa drugima. "Vitalni pas de deux koji aktiviraju instinkt i poverenje." Upravo ono što nam je potrebno.

Kenzo šeširi sa velovima

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 20)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 21)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 22)

Novi Kenzo pod vođstvom Felipe Oliveira Baptistae osmišljen je za vreme socijalne distance. Prva kolekcija sa njegovim potpisom prikazana je praktično u isto vreme u kom je osnivač brenda Kenzo Takada preminuo od korone i nemoguće ih je odvojiti. Predimenzionirani ščelarski šeširi koji kao da poručuju "molim vas da držite odstojanje" i raznobojni velovi dobili su novu dimenziju pogpotovo kada su izvedeni u cvetnim dezenima bulke i hortenzije koji su zaštitini znak brenda Kenzo. 

Sveža bela stranica Thom Browne

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 23)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 24)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 25)

"Prve mesečeve igre... Koloseum na Mesecu." Ovim rečima je Thom Brown opisao svoju kolekciju za proleće 2021. koja kao da zaista lebdi iznad površine Zemlje. Krem i belo simbolično predstavljaju novu čistu stranicu koja nam je svima više nego potrebna. Sakoi, pantalone i suknje koje izgledaju kao varijacije na temu nekog svemirskog teniskog meča, kašmir, pamuk, mrežice... Beg od stvarnosti koji neverovatno dobro izgleda.

Post-apokalipsa u ružičastom Rick Owens

Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 26)
Nedelja mode kakvu nismo videli do sad: ovo su najupečatljiviji momenti iz Pariza (фото 27)

"Neka bude što biti ne može". Znamo da je gotovo nemoguće da je Rick Owens čitao "Gorski vijenac" ali pojavljivanje ružičaste i crvene na njegovoj pisti (i koje praktično dominiraju revijom) daleko su veće iznenađenje od toga što je uz svaki model išla i odgovarajuća maska za lice. Kolekcija oštrih linija i slojevite tanke trikotaže po kojoj ga poznajemo nazvana je Flegeton po jednoj od reka iz zemlje mrtvih iz Danteove "Božanstvene komedije", a sam vajb praktično podseća na distopijski kraj sveta - koji Owens, eto, zamišlja u ružičastom. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor