Pretraga

Počinje Fashion Month: ovako će izgledati Nedelje mode u doba korone

Počinje Fashion Month: ovako će izgledati Nedelje mode u doba korone

Tekst: BURO.

Septembar volimo iz mnogih razloga. Nove sveske (neke stvari se nikad ne zaboravljaju), novi počeci, povratak slojevitog oblačenja. Za one koji vole modu, septembar pak znači samo jednu stvar, a to je Mesec mode. Ovaj sled Nedelja mode koji počinje u Njujorku, a završava se u Parizu trenutno nam je nezamisliv u svom originalnom obliku kad se uzmu u obzir socijalna distanca i ograničenja koja se odnose na putovanja (čak i da ne ulazimo u to koliko revija je otkazano i koje su sve prodavnice zatvorene kao posledica pandemije). Ipak, to ne znači da je modni kalendar kompletno bačen kroz prozor. Evo šta možemo da očekujemo od "velike četvorke" ove sezone.

Počinje Fashion Month: ovako će izgledati Nedelje mode u doba korone (фото 1)

GDE?

Njujork

kad?

13 - 14. septembar

UKRATKO

Mesec mode po pravilu počinje u Njujorku. Ove godine, zvanični kalendar je znatno osiromašen pošto su mnoge modne kuće - uključujući Marc Jacobs, Ralph Lauren i Michael Kors - odlučile da ne učestvuju. Verovatno ne bi trebalo da nas čudi to što je Council of Fashion Designers of America odlučio da rizikuje i uloži u digitalnu platformu preko koje će internacionalni bajeri i mediji moći da prate ceo event (sama platforma se zove Runway360 i na njoj su digitalni showroomovi).

Počinje Fashion Month: ovako će izgledati Nedelje mode u doba korone (фото 2)

GDE?

London

kad?

17 - 22. septembar

UKRATKO

London Fashion Week će predstaviti i ženske i muške kolekcije i brendove, a svi će moći da biraju da li će se prezentacije raditi "fizički", digitalno ili u kombinaciji oba pristupa. Onlajn platforma koja je u junu postavljena u ovu svrhu ostaje u trajnoj funkciji. Ove sezone na njoj će se naći Burberry, Simone Rocha, ERDEM, Jonathan W. Anderson, Victoria Beckham, Matty Bovan, Richard Quinn, Rixo, Richard Malone i mnogi drugi.

Počinje Fashion Month: ovako će izgledati Nedelje mode u doba korone (фото 3)

GDE?

Milano

kad?

22 - 28. septembar

UKRATKO

Nedelja mode u Milanu biće miks fizičkih i digitalnih prezentacija (ukupno 24 digitalne naspram 28 fizičkih revija) ali će veliki igrači kao što su Prada, Dolce & Gabbana, Fendi i Versace održati svoje revije uživo. Gucci, Bottega Veneta, Moschino i Jil Sander ove sezone neće učestvovati, a najiščekivaniji trenutak cele manifestacije je i dalje prva kolekcija koju će Raf Simons izbaciti za brend Prada.

Počinje Fashion Month: ovako će izgledati Nedelje mode u doba korone (фото 4)

GDE?

Pariz

kad?

28. septembar - 06. oktobar 

UKRATKO

Iako su francuski zvaničnici uveli nova pravila za Parižane (pošto broj zaraženih korona virusom raste svaki dan i neke zemlje poput Velike Britanije uvele su obavezan karantin za sve koji dolaze iz Francuske), Fédération de la Haute Couture et de la Mode i dalje planira da se Nedelja mode u Parizu održi. Ne znamo da li će Chanel upriličiti tradicionalni spektakl u Grand Palais-u (iz logističkih razloga vezanih za putovanja, naravno) ali drugi giganti kao što su Dior, Louis Vuitton i Hermès su potvrdili svoje učešće ove sezone.

OBRATITE PAŽNJU NA...

Počinje Fashion Month: ovako će izgledati Nedelje mode u doba korone (фото 5)

Nedelja mode u Parizu za sezonu proleće/leto 2021. ovaj put će poželeti dobrodošlicu čak 10 brendova koji ranije nisu izlagali u francuskoj prestonici. Gabriella Hearst i Grace Wales Bonner odlučile su da preskoče svoje lokalne nedelje mode u korist revija u gradu svetlosti (Hearst je do sada izlagala u Njujorku, a Wales Bonner u Londonu). Ove sezone francuski brend Ami i američki Enfants Riches Deprimés će prvi put prikazati svoje kolekcije, a druge novajlije uključuju francuske brendove Ester Manas, Vejas i Mossi, S.R Studio LA CA (iz Kalifornije), kultni danski brend Cecile Behnsen  i Situationist iz Tbilisija.

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor