Pretraga

Nedelja visoke mode za jesen/zimu 2021. u Parizu označava povratak na piste

Nedelja visoke mode za jesen/zimu 2021. u Parizu označava povratak na piste

Donosimo vam sve što treba da znate

Tekst: BURO.

Mašta iznad praktičnosti, basnoslovno skupe večernje haljine, oblaci tila. Visoka moda je uzbudljiva i sama za sebe ali ovaj jul će biti poseban pošto označava i njen povratak na piste. Nedelja visoke mode u Parizu trajaće nedelju dana, organizovaće je Fédération de la Haute Couture et de la Mode u Parizu, i biće među prvim Nedeljama mode koje će se organizovati uživo od početka pandemije (od septembra prošle godine nijedna velika revija nije održana u Parizu). Ovaj put, Nedelja visoke mode biće hibridna ekstravaganca koja će uključivati i digitalne prezentacije i one uživo. Donosimo vam sve što treba da znate o prezentacijama haute couture kolekcija za jesen/zimu 2021. 

LOkacija, LOkacija, LOkacija

Ove godine, Valentino je objavio da će svoju narednu kolekciju visoke mode prikazati u Veneciji zato što, po rečima kreativnog direktora Pierpaola Picciolija, ovaj italijanski grad "vibrira umetnošću, muzikom, arhitekturom, filmom i svim stvarima koje imaju veze sa kreativnošću."

U Parizu, mestu na kom se visoka moda rodila, Alaïa će prikazati svoju prvu kolekciju pod kreativnom palicom Pietera Muliera. Ovaj dugo očekivani debi će se desiti 4. jula, na otvaranju Nedelje visoke mode u Parizu. Na manifestaciji će biti prikazana i kolekcija Ralph Rucci of RR331, kao i Chanel, a za sada je upravo Chanel jedini veliki brend koji je potvrdio da će postaviti reviju uživo.

BALENCIAGA SE VRAĆA

Pre 53 godine, legendarni Cristóbal Balenciaga, osnivač istoimenog brenda zatvorio je svoju kuću visoke mode. Imenovanjem Demne Gvasalie na mesto kreativnog direktora, brend Balenciaga je najavio i ponovno otvaranje ateljea visoke mode, a prva kolekcija biće prikazana upravo u julu. Gvasalia kaže da je "visoka moda način istraživanja kreativne slobode" i vraćanje "moderne verzije Balenciagae na izvor njenog nastanka." Povratak korenima ogleda se i u tome što je brend restaurirao originalni salon u kom je sam Cristóbal stvarao svoje zadivljujuće komade. 

ispisivanje istorije

Za sada znamo da će se desiti jedan modno-istorijski trenutak: Kerby Jean-Raymond će biti prvi dizajner afričko-američkog porekla koji će svoju kolekciju prikazati na Paris Haute Couture Week. Jean-Raymond je kreativni direktor svog brenda Pyer Moss i pozvan je kao gost, na poziv Chambre Syndicale, tela osnovanog 1868. godine i odgovornog za procenu toga da li neki brend ispunjava kriterijume "prave visoke mode."

Nedelja visoke mode za jesen/zimu 2021. u Parizu označava povratak na piste (фото 1)
COURTESY OF PYER MOSS' COLLECTION 3

Lansiran 2013. godine, Pyer Moss spada u kategoriju luxury streetwear i spaja luksuz sa modernim senzibilitetom. Njegov osnivač u svojoj estetici spaja politiku sa modom, i često unosi američko nasleđe i istoriju u svoj dizajn.

Prva indijska dizajnerka pozvana da učestvuje na manifestaciji je Vaishali Shadangule, a brend iza kojeg stoji zove se Vaishali S i takođe će održati reviju uživo u Parizu. Shadangule kaže da ovo vidi kao mogućnost da indijske tekstile i tkanja prikaže ostatku modnog sveta: "Želim da celom svetu pokažem da Indija ima jako puno toga da ponudi."

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor