Pretraga

Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina

Tekst: BURO247.ru

Sa svakom novom, neuobičajenom naslovnom stranom nekog glossy magazina ponovo sebi postavljamo pitanje "Da li nove naslovne strane signaliziraju prave promene?". One se ponekad čine očiglednim, a često i nedovoljnim ili nespretno izvedenim poput one Vogue naslovne strane sa Kamalom Harris ali uvek su predmet rasprave. Moglo bi se reći da su već samim tim ispunile deo svoje misije, zar ne? Ako vam se danas čini da se nismo puno pomakli, hajde da se podsetimo šta sve je pre samo desetak godina bilo gotovo nezamislivo. 


Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 1)

BODY POSITIVE

“Imam celulit, pa šta?" pita nas Kim K sa naslovnice američkog izdanja magazina "Cosmopolitan" iz maja 2011. godine. Kim na fotografiji i dalje izgleda savršeno ali i sama priča o postojanju celulita koja dolazi iz usta jedne TV zvezde je u to vreme bila revolucionarna. U tom trenutku, sa ovakvim stvarima su se - makar javno - borile isključivo "obične smrtnice" i to u onom delu magazina pred sam kraj, između rubrika iz psihologije i savetima o vezama.

Gotovo u isto vreme, britansko izdanje istog magazina je na svoju naslovnu stranu postavilo najavu o sekciji sa modnim kombinacijama namenjenim čitateljkama sa oblinama. Na samoj naslovnici bila je Rihanna koja - iako nije manekenka - i dalje ima prilično nestvarnu formu. Danas bi se oko toga digla prašina ali tada niko nije ni trepnuo na ovu ironiju. 


TRUDNICE U GLAVNOJ ULOZI

"Pregnant Cover" je danas već opšte mesto ali nije oduvek bilo tako. Sada ih u svom portfoliju imaju gotovo svi, uključujući tu i glumca Patricka Dempseya koji je pozirao uz trudnički stomak svoje žene za naslovnu stranu magazina "Life". Većina magazina je sve donedavno kao inspiraciju za trudničke fotografije uzimala kultnu naslovnu koju je Demi Moore snimila za "Vanity Fair" 1991. godine ali danas se ova vrsta fotografija okreće više modi nego erotici. Na ovaj način stavlja se poseban akcenat na činjenicu da trudnice ne moraju da nose džakove i pokrivaju se plaštovima, a primer glumice Emmae Roberts na naslovnoj američkog "Cosmopolitana" u roze suknji sa šlicem i kratkom topu je najbolji dokaz promena. 

Pored ovoga, trudnoća je zajedno sa svojim fizičkim znacima i tragovima postala prihvatljiva i za profesionalne modele kojima je povratak pred objektiv ranije zavisio isključivo od toga kojom brzinom se vrate u formu od pre porođaja. Tako je Gigi Hadid pozirala za američko izdanje magazina "Vogue" maltene odmah nakon što je rodila dete, a u intervjuu za isto izdanje priča upravo o majčinstvu.

Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 2)
Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 3)

Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 4)

MUŠKARCI

Zahvaljujući uticaju glossy modnih magazina, svaka devojčica sanja o tome da se jednog dana nađe na njihovoj naslovnoj. Danas su se u ovu igru uključili i muškarci. I to obučeni u žensku odeću. Krajem 2020. godine američki "Vogue" je na naslovnu stranu prvi put za svojih 127 godina postojanja stavio muškarca. Doduše, ne bilo kog: radi se o Harryju Stylesu koji je imao čudesan uticaj na mnoge od nas. Frizer i voditelj popularnog američkog programa "Queer Eye", Jonathan Van Ness, slikao se na isti način ali ne za "Vogue" nekih godinu dana ranije.


LGBTQ+

U leto 2015. godine ekskluzivni članak u magazinu "Vanity Fair" učinio je da ponovo postane najčitaniji časopis na svetu i to u trenutku kada moć printa svuda opada. Kaitlyn Jenner uzdržano nam se osmehivala sa naslovne, a jedini ispis na njoj bio je "Call me Caitlyn." Mesec dana ranije, dok je formalno još uvek bila Bruce Jenner - otac Kylie i Kendall Kardashian - rijaliti zvezda se javno deklarisala kao transrodna osoba. Od tog trenutka, industrija se zauvek promenila i po prvi put se predstavnik transrodne zajednice našao na naslovnoj magazina ovakvog kalibra. 

Nakon pet godina, u ruskom izdanju magazina "Tatler" uradili su nešto slično i na naslovnoj stranoj strani se pojavila bogatašica Natasha Maksimova sve sa krupno ispisanim rečima “My name is Natasha”. Bez sumnje veoma, veoma smeo korak za Rusiju. 

Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 5)
Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 6)

Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 7)

SUPTILNIJA POST-PRODUKCIJA

Bez obzira na to koliko se popularni časopisi trude da propagiraju body positivity i prirodnost, svi do jednog i dalje insistiraju na ozbiljnoj post-produkciji fotografija. Ipak, u poslednje vreme čini se da su intervencije ovog tipa sve manje uočljive. Nećemo se lagati, ovo ne znači da se ne izvode već da su dostupni alati postali mnogo prefinjeniji kao i da se traže suptilniji pristup i obavezna doza realnosti. Lice koje oslikava današnji trenutak pripada devojci koja ne izgleda kao da je zamaskirana i nestvarna. Zato veština šminkera i frizera omogućavaju i minimalnu doradu u post-produkciji, makar kad je lice u pitanju. Ako ćemo iskreno, tela plus-size modela su i dalje neprirodno glatka.


Pogledajte kako su se naslovne strane modnih magazina promenile u poslednjih 10 godina (фото 8)

SVI SU POZVANI DA UČESTVUJU

Početkom 2010-ih Afro-Američke žene su u modnoj industriji bile predstavljane od strane nešto više od desetak modela, a mnogo manje od tog broja se ikad našlo na nekoj ozbiljnoj naslovnoj. Da, svi znamo ko su Naomi Campbell, Tyra Banks i Iman ali smo svesni i koliko je to malo u odnosu na ukupan broj. Korak u dobrom smeru napravljen je povodom obeležavanja 125 godina američkog izdanja magazina "Vogue" kada su se na naslovnoj pojavile manekenke različitih boja kože i etničkih grupa. Pored toga, u poslednjih deset godina broj naslovnih na kojima su žene drugih boja kože osim bele, drastično je porastao. 

Iste te godine, pojavila se još jedna kategorija heroina kojima je pažnja nepravedno oduzimana: zrele žene. One konačno dobijaju šansu da se svetu prikažu u svoj svojoj zasluženoj slavi pa sada imamo nalsovnica sa Meryl Streep, Helen Mirren, Sharon Stone ali i Judi Dench.


Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.ru

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor