Pretraga

Sedam Instagram naloga koje ćete obožavati ako ste modno-nostalgični

Sedam Instagram naloga koje ćete obožavati ako ste modno-nostalgični

A i oni koji to nisu, lako bi mogli da postanu

Tekst: BURO.

Ako ne možete trenutno da skoknete do Pariza u fondaciju koja čuva sve što je Yves Saint Laurent ikada napravio ili do Montreala gde je u toku izložba posvećena trenutno najpopularnijem novom-starom (i zauvek genijalnom) Mugleru, ne očajavajte. Na Instagram, pored raznih stvari kojima ponekad baš i ne razumemo svrhu, sada možete da odete kao da je muzej. Ako znate koje naloge treba da pratite, razume se. Otkrivamo vam sedam fascinantnih modnih arhiva.

 

1. @fondazionegianfrancoferre

Ovo nije, koliko znamo, zvaničan nalog iako nosi ime ime fondacije koja postoji od 2008. godine i posvećena je dizajnu i filozofiji italijanskog kreatora Gianfranco Ferréa koji je pored svoje modne kuće bio i kreativan direktor brenda Dior pre dolaska Galliana. Posebno volimo fotke njegovog omiljenog komada - bele košulje.

 

2. @manfredthierrymugler

Ko bolje može da ispriča priču o jednoj modnoj kući od čoveka koji je stajao iza ideje o njoj? Manfred Thierry Mugler pretvorio je svoj privatni Instagram u svojevrstan timeline svojih najizuzetnijih kreacija (a njima nema kraja). Od korseta inspirisanog motorom (koji se pojavljuje u legendarnom spotu Georgea Michaela), do metalnog odela za robote koje se na svakih desetak godina iznova pojavi na nekoj novoj ikoni pop kulture, sve je tu (uključujući i haljinu u obliku školjke poslednji put viđenu na Cardi B).

 

3. @museeyslparis

Zvaničan Instagram nalog fondacije u Parizu (druga ispostava je u Marakešu, od kada je otvoren novi muzej) na kom ćete pronaći sve što je u vezi sa velikim Yves Saint Laurentom, od fotografija skica, do gotovih komada koji se rotiraju u postavci muzeja, pa do njegove radne sobe i ateljea.

 

4. @diorbyjohngalliano

Ako još uvek niste prežalili Gallianovu teatralnost i (ništa manje teatralan) odlazak iz pariske modne kuće, ovaj nalog je krojen po meri baš za vas. Dokumentuje period u kom je britanski dizajner bio na čelu kuće Dior, od 1996. do 2010, godine, i postuje fotografije najvećih hitova sa revija visoke mode i konfekcije. Ovde je predstavljeno sve ono što smo voleli o Gallianovom Dioru.

 

5. @mcqueen_vault

Nalog koji slavi britanskog dizajnera Leeja McQueena i detaljno opisuje njegov složen rad, podseća nas na nejgove najpoznatije kreacije i pametno nazvanim serijalom postova "storied codes" dokumentuje na koje načine je vizija koju ima Sarah Burton, današnja glavna dizajnerka, formirana pod uticajem oštrih silueta i preciznih krojeva samog McQueena.

 

6. @margiela.archive

Martin Margiela je poslednju kolekciju za istoimenu kuću predstavio u jesen 2008. godine ali njegov rad danas nije ništa izgubio na važnosti. Jednako je poželjan i u ormaru i u muzeju. Ovaj nalog je posvećen njegovoj avangardnoj analitičkoj modi: haljinama od vintage šalova i izvrnutim šavovima, kao i revijama koje su bile skandalozne zato što manekenke nekad nisu bile profesionalni modeli, nego žene starije od 40 godina. Čini se da bi i današnjoj modi dobro došlo da se vrati.

 

7. @oldceline

Ovo je nalog koji nema nikakve veze sa samim brendom, kako je i naglašeno u opisu profila, već se isključivo bavi periodom u kom je Phoebe Philo bila na njegovom čelu. Otvoren svega nekoliko dana nakon što je najavljen njen odlazak, nalog je toliko dobio na popularnosti da je prerastao u pravi sajt. Nekom fali Phoebe?


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor