Pretraga

Šta će povratak Phoebe Philo na modnu scenu značiti za Bottega Venetu? I da li će uopšte nešto značiti?

Šta će povratak Phoebe Philo na modnu scenu značiti za Bottega Venetu? I da li će uopšte nešto značiti?

Tekst: Tina Lončar

Niti za jednim dizajnerom u novijoj povijesti nije se toliko žalovalo kao za Phoebe Philo. Kada je, potkraj prosinca 2017, najavila svoj odlazak s pozicije kreativne direktorice modne kuće Céline, na čijem je čelu bila gotovo cijelo desetljeće, modni svijet je zavapio: "Pa, dobro, što ćemo sada nositi?" konstatirajući pritom kako "više ništa neće biti isto". Možda se nekima ta reakcija činila pretjerano dramatičnom i nepotrebnom, no utjecaj Phoebe Philo nemoguće je zanemariti.

Tajanstvena, samozatajna i, u današnjem svijetu u kojem se “vidljivost izjednačuje s uspjehom” (kako bi rekla Michaela Coel), nevjerojatno "privatna", Philo je uvijek intrigirala i medije i publiku. Za razliku od drugih dizajnerskih zvijezda u modnoj galaksiji, rijetko bi se našla na nemilosrdnoj vjetrometini kritika, a njezin rad najčešće je bio ovjenčan samo superlativima, poštovanjem i divljenjem. No, osim jedinstvenog pristupa radu i vlastite prezentacije u javnosti, ono što joj je osiguralo tako odanu četu obožavatelja jest imidž "tihog luksuza" koji je svojom estetikom vrlo jasno ali nenametljivo korespondirao sa svima onima koji statusne simbole ne pronalaze u drečavim "look at me" logotipima već u promišljenom dizajnu, profinjenoj jednostavnosti i bezvremenskoj kvaliteti. Phoebe Philo je u zlato pretvarala sve što je dotaknula, od ere koju je provela u kući Chloè pa do ikoničnog Célinea, a mnogi ju modni kritičari s pravom nazivaju genijem koji je (re)definirao estetiku jedne generacije. No, njezin utjecaj nije završio s njezinim odlaskom iz pariške modne kuće niti ju je njezino trogodišnje odsustvo iz modnog svijeta, koje je odlučila posvetiti obitelji, gurnulo u zaborav. Dapače, čini se kako je kult Phoebe Philo jači nego ikada prije, obožavatelji njezine mode i dalje ju ne mogu prežaliti, Old Céline i dalje je institucija i sveti gral dobrog ukusa, potražnja za "starim" Célineom na resale stranicama u stalnom je porastu, a njezin utjecaj vidljiv je u radu drugih modnih brendova kao što su The Row, Peter Do i Bottega Veneta. No, jesu li oni zbilja njezin "nadomjestak"?

Šta će povratak Phoebe Philo na modnu scenu značiti za Bottega Venetu? I da li će uopšte nešto značiti? (фото 7)

Kada je na mjesto kreativnog direktora Bottege Venete u lipnju 2018. došao mlađani, ali entuzijastični i nedvojbeno talentirani Britanac Daniel Lee, mnogi su zaključili kako će New Bottega popuniti ispražnjene cipele Old Célinea i utješiti četu obožavatelja Phoebe Philo koji nisu mogli prežaliti njezin odlazak. Da njezine cipele popuni Hedi Slimane koji je s njom zamijenio mjesto u Célineu, nitko nije očekivao, a to se u konačnici nije niti dogodilo. Novi Céline sa Slimaneom na tronu postao je potpuno neprepoznatljiv, otpočeo je neku novu eru, a kuća je dobila njegov očekivani rock’n’roll potpis. Neutješni Philofili vjerojatno nisu prešli u Hedijev tabor, ali jesu li zakoračili u Venetin teško je reći. No, nimalo ne čudi što su se modni mediji raspisali o timingu i "slučajnosti". Naime, Lee, koji je u Célineu bio desna ruka Phoebe Philo, dobio je zahtjevan i poprilično izazovan zadatak da, nakon 17 godina vladavine Tomasa Maiera, konačno razbudi talijanskog "uspavanog diva" Bottegu Venetu i to baš u trenutku kada je Philo odlazila. I Lee je zbilja napravio čudo. U nevjerojatno kratkom roku na noge je podignuo kuću kojoj je godinama tonula u opasan ponor dosadne i nimalo uzbudljive, tradicionalnim elementima podario je novi kontekst, dao joj infuziju nove energije, pomladio ju i učinio jednom od najpoželjnijih modnih etiketa današnjice. Bottegine torbe s prepoznatljivim intrecciato vezom odjednom su bile posvuda. Minimalistička estetika, s dozom modernosti i začinjena seksepilom, te predstavljena na način da korespondira sa željama i ukusom mlađe publike, bila je dobitna kombinacija. Bottega je naprosto postala the thing, no i dalje se raspravljalo o tome je li "New Bottega ustvari Old Céline", a te su se debate dodatno zahuktale kada je u srpnju Phoebe Philo najavila svoj povratak. I svi su se odjednom pitali što će biti s Bottegom.

Nakon što se dugo nagađalo kako će slavna dizajnerica doći na poziciju kreativne direktorice u kućama kao što su Chanel, Burberry ili Alaïa, vijest da Phoebe Philo uskoro pokreće vlastiti brend dočekana je sa sveopćim oduševljenjem, kao da je riječ o povratku Spasitelja i oslobođenju koje je modni svijet s nestrpljenjem čekao. "Tiha revolucionarka", kako ju je nazvao Vogue, to je najavila u svom prepoznatljivom stilu, u poprilično šturom priopćenju za medije koje ne otkriva gotovo ništa osim da je brend (malom) investicijom podupro francuski konglomerat LVMH, te da se ona iznimno raduje "povratku u studio, dodiru s publikom i tome da konačno može voditi kuću po vlastitim pravilima". No, dobro, zašto se svi odjednom plaše za budućnost Daniela Leea? Hoće li nova Bottega stvarno potonuti u zaborav nakon što se Phoebe vrati? Ne vjerujem. Kritičari, osim što precjenjuju sličnosti između Célinea i Bottege Venete i zanemaruju činjenicu da oni možda ne dijele istu publiku, najviše griješe u tome što predviđaju da će Philo nastaviti tamo gdje je stala napustivši Céline. Naravno da je teško pobjeći od vlastite estetike i principa ako si čitavo vrijeme bio autentičan i iskren, ali malo je vjerojatno da bi se Philo upuštala u nove modne avanture da u rukavu nema nešto jedinstveno i drugačije. Što je to jedinstveno i drugačije, trenutno možemo samo nagađati, ali New York Times je to sjajno sažeo. Njezina odluka da se vrati pretpostavlja da "ima nešto posve novo za poručiti, stvoriti nešto za novi svijet" u kojem živimo. Ne čudi, stoga, što mnogi smatraju da bi njezin povratak na scenu mogao biti točka preokreta. Kako bilo, očekivanja od njezinog povratka su, malo je reći, ogromna pa je posve jasno da se s analizama i predviđanjima pretjeruje. Hoće li Bottega Veneta propasti kada se Phoebe vrati u igru i hoće li se publika sklona starom Célineu automatski otarasiti Bottege? Ne vjerujem. Bottega trenutno radi predobar posao da bi ju možebitna konkurencija izbacila s trona tek tako. Važnije pitanje nije koga će Philo ugroziti već hoće li ispuniti očekivanja svojih fanova koji religiozno obožavaju Old Céline, a koji očekuju, u najmanju ruku, spektakl. Premda vjerojatno niti sami ne znaju kako taj spektakl izgleda. Kako bilo, ljestvica je visoko, a ova modna genijalka sigurno će dati sve od sebe da ne razočara.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor