Želite autentičan NAKIT, nakit s pričom i dubljim značenjem? Vreme je da upoznate MIĐU! 

Intervju s Milenom Đukanović, dizajnerkom najoriginalnijeg nakita koji možete pronaći u regionu.
25.12.2023.
RECOMMENDED

Kad se san i mašta spoje sa naukom i kreativnošću nastaje MiĐu nakit, dizajnerke i profesorke Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Milene Đukanović. Napravljen uz pomoć 3D štampe i biorazgradivih materijala, za njega vlada veliko interesovanje, ne samo na našim prostorima, nego i u svetu – prikazan je na Milan Design Weeku, Munich Jewellery Weeku, na Dubai EXPO smotri i višetruko je nagrađivan.

Milena je upravo predstavila novu kolekciju MiĐu nakita, I found my love in Montenegro, koja se sastoji od 3 narukvice u bojama Meditarana, kao i nove, dekorativne, ali i funkcionalne predmete za uređenje enterijera. Tim povodom razgovaramo sa autorkom o radu, inspiraciji i, kako priliči na kraju jedne, a po ulasku u sledeću godinu, planovima za budućnost.

IMG 2295

Na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici predajete 3D modelovaje i 3D štampu – kada i kako ste se zainteresovali za to?

Na Elektrotehničkom fakultetu sam vanredni profesor i u okviru predmeta na osnovnim studijama, kao i zasebnog predmeta Aditivna proizvodnja na doktorskim studijama, studenti su u prilici da nauče 3D modelovanje u različitim softverima, kao i da testiraju različite filamente za 3D štampu.

Za 3D štampu sam se zainteresovala 2018. godine kada sam na projektu finansiranom od Ministarstva nauke, na kojem sam bila rukovodilac, odlučila da naručim i prvi 3D štampač za matični fakultet. Najpre sam sa studentima razvijala brojne edukativne projekte, a onda sam i sama proširila opseg delovanja i počela da ulazim u druge oblasti, kao što su medicina, umetnost, arhitektura, gastronomija i tako dalje.

A kako je teklo vaše školovanje, s obzirom na to da ste i doktor nauka?

Završila sam sve stepene obrazovanja na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, sa čestim odlascima radi istraživanja vani, uglavnom kroz stipendije Evropske komisije. Najviše vremena sam provela na La Sapienza Univerzitetu u Rimu, kao i na univerzitetima u Francuskoj, Nemačkoj, Portugalu i Španiji tokom postdoktorskih studija.

IMG 2303 1

Kada ste počeli da kreirate 3D štampani nakit? Kako je to isprva izgledalo i – zašto baš nakit? 

Da bi neko bio nezamenjljiv, uvek mora da bude drugačiji – reči su jedinstvene Coco Chanel. I zaista se mora težiti drugačijem, unikatnom i autentičnom. Moda je moja velika pasija, sa akcentom na nakit. A u 3D štampanom svetu, malo je dizajnera nakita. Tu sam videla svoju šansu za proboj na evropsko tržište i predstavljala svoje kolekcije na Munich Jewelry Week 2021 i 2023, Milan Design Week 2023, Dubai EXPO 2020 i tako dalje.

3D štampani nakit je lakše kreirati i odštampati nego odevne kombinacije koje su mi, negde, i krajnji cilj, poput umetnosti visoke mode koju stvara Iris van Herpen.

Po čemu je sve nakit koji vi dizajnirate specifičan – izdvaja se oblikom, bojama, a od kakvih je materijala? Diajnirali ste i narukvice koju mogu menjati boju u zavisnosti od temperature tela…

Moj nakit se kreira najpre na softverskom nivou, prateći dizajnerski minimalizam, a onda u domenu reciklirajuće plastike ili smole, biram boje tako da upotpune inspiraciju.

Narukvice koje menjaju boju smo specijalno dizajnirali i ujedno testirali filamente u laboratorijskim uslovima i u saradnji sa Kliničkim centrum Crne Gore u okviru prvorangiranog projekta na konkursu Ministarstva nauke Crne Gore za rešenja tokom Covid-19 pandemije. Tada smo kreirali narukvicu koja će promeniti boju kada osoba dobije visoku temperaturu, što je bio jedan od glavnih simptoma kada ste zaraženi. Ipak, nismo uspeli da komercijalizujemo dati proizvod i pokrenemo startap jer je već bilo prošlo značajno puno vremena i tema je bila sve manje aktuelna. 

IMG 2302

Kakva je nova kolekcija nakita i čime je inspirisana, po čemu se razlikuje od pređašnjih?  

Nova kolekcija I found my love in Montenegro inspirisana je Dalidinom pjesmom I found my love in Portofino. Ova kolekcija se sastoji od tri narukvice koje se nose zajedno, sve tri su u bojama Mediterana i inspirisane limunom. Najveća razlika je u kvalitetu i originalnosti samog pakovanja za narukvice. Kao i sve ostale kolekcije, napravljene su od reciklirajuće PLA plastike i za jedan set je potrebno 15 sati štampe.

Da li biste 3D modelovanje nakita opisali kao umetnost ili kao nauku?  

Nauka je vezana za razvoj samih štampača i testiranje novih materijala, a samo 3D modelovanje nalazi se, rekla bih, na preseku novih tehnologija i umetnosti. Svakako je ta granica jedva vidljiva, mnogi projekti su zapravo multidisciplinarni, pa i ne traže jasno diferenciranje.

IMG 2305

Tu su nakit, igračke, dekorativni predmeti za kuću… šta još pravite ili želite da pravite koristeći 3D štampu? Možda modne kolekcije?  

Da, do sada su kreirani nakit, igračke, vaze, a u planu je veća modna kolekcija, ali je potrebno vreme da bi se ona izradila. Ona će ići sa materijalima kao što su najlon, guma, plastika i tekstili. To je u planu za 2024. godinu. 

Kako možemo da kupimo vaš nakit?

Nakit se nalazi u butiku Effeti Concept Store, dok se vaze nalaze u prodajnom salonu dizajnerskog nameštaja, rasvete i dekoracija LAS by SUHIH DESIGN. Oba salona su u Podgorici. Uskoro će postojati website preko koga će biti moguće kupiti online svaki proizvod, i slati ga i van Crne Gore.

IMG 22991
IMG 2306

Kakve reakcije dobijate od klijentkinja koje nose vaše narkvice, prstenje… I da li uglavnom poznajete žene koje kupuju MiĐu nakit?  

Svi vole ideju o nakitu koji se može reciklirati. Moj nakit nose osvešćene i urbane žene koje cene kreativnost i posvećenost. A ja sam posvećena svakoj kolekciji jer oko nje tkam priču, od inspiracije do fabule, od grafičkog dizajna do pakovanja, od muzike do promo događaja. To je dugotrajan proces ali meni donosi veliko zadovoljstvo. Sve moje prijateljice nose MiĐu nakit i to mi je najveća pohvala.

Koliko je važno izlaziti u svet sa svojim proizvodima i posećivati festivale, modne i umetničke manifestacije? Izlagali ste na Milano Design Weeku, na  Munich Jewellery Weeku, na Dubai EXPO… – da li mi, iz regiona, kaskamo za svetom kad je dizajn u pitanju, ili baš naprotiv, imam šta da ponudimo?

Apsolutno ne kaskamo za svetom, ali mogućnosti da se uključimo u značajnije svetske priče su nam na neki način otežane. Još uvek nemamo velike evropske projekte kao nosioci gde bismo mogli da pokažemo našu kreativnost u većim delima. Na primer, štampači sa kojima radim su do desetak hiljada evra, dok koleginice na svojim evropskim univerzitetima imaju 3D štampače koji vrede preko 100 000 evra. Samim tim štede vreme, imaju bolji završni izgled proizvoda, bolje materijale… Ja sam 2021. godine dobila BIG See Award za modni dizajn kada i Julia Koerner koja je dobila Oskara za rad na kostimima u filmu Black Panther 2022. godine. Za mene je veliki uspjeh da mogu da budem u istoj kategoriji sa njom. Posetila sam njenu galeriju/laboratoriju u Beču i uverila se da ona radi sa skupocenim mašinama tako da već koristi materijale kao što su guma, staklo i tako dalje.

Po mom mišljenju, kvalitet je uveliko vezan za kvalitet mašina i filamenata. Svakako, prisustvo na svetskoj sceni kroz razne manifestacije, nedelje dizajna, festival – od velikog je značaja i zbog umrežavanja sa drugim umetnicima i institucijama.

IMG 2298

Na čemu trenutno radite?  

Trenutno se spremam za rad na publikaciji sa mojoj prijateljicom fotografkinjom Veronikom Jovanović u okviru koje ćemo rad poznatih umetnika Crne Gore predstaviti na tanjiru. Naime, inspirisani radovim umetnika, uz pomoć kulinarstva i 3D štampača za hranu predstavićemo umetnost na malo drugačiji način. Publikaciju planiramo da štampamo i na engleskom jeziku, pa će poslužiti kao odličan poklon sa ciljem promocije Crne Gore. 

Takođe, završavam dva projekta: jedan je podržan od Fonda za inovacije Crne Gore, drugi od Zavoda za školstvo Crne Gore i oba se tiču promocije 3D modelovanja i 3D štampe sa fokusom na kuhinjski mobilar. Takođe, modelujemo kuhinjski mobilijar za decu u vrtićima i poklonićemo 10 3D štampanih setova koji su napravljeni od reciklirajućeg PETG filamenta, koji je bezbedan za dodir sa hranom.

Fotografije: Jelica Bujić @jelicabujic Eklektik Studio @eklektik_photo_studio

Saznaj više:
Povezani članci: