BURO. izbor: cipele Gordana

  03.08.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/gordana_cover.jpg

   

  Kao neko ko je odgovoran za online mesto koje se zove „Ko ne voli cipele, ne voli ni ljude“, naravno da sam sama sebi zadala izmišljeni krstaški zadatak odbrane omiljenog ženskog akesoara pred najezdom ružnih patika i sandala nemačkih turista.

   

  „Ove cipele su male skulpture“

   

  Ne kažem da i sama nisam prošla nekoliko krugova u Teva sandala (šta da radim, udobne su!), ali čak i ako nisam svakodnevno na potpeticama prekrivenim gliterom sa najnobičnijim detaljima u svim bojama ovog sveta, one ne prestaju da me ushićuju! Neke bih čak pazarila, tek tako, da ih držim na kaminu. Stvoriti snažnu modnu izjavu na tako maloj površini kao što je par cipela je zbilja umetnost.

  Već godinama je na mom radaru Gordana Dimitrijević, rođena Sarajka koja živi i stvara u Parizu. Završila je modnu školu Studio Berçot, a još tokom školovanja uvidela da želi da se full time posveti kreiranju cipela. Paralelno sa razvijanjem svoje ideje o sopstvenom brendu radila je na kolekcijama francuskog brenda Cosmoparis. Linija cipela Gordana nastale su 2011. godine, a danas je vlasnica istoimenog butika u šestom arondismanu Pariza.

   

  Dimitrijevićeva ne igra po svaku cenu na liniji trenda, umesto toga ona se radije igra teksturama i detaljima, mireći ih sa jarkim bojama. Tako stvara male skulpture, koje biste ravnopravno mogli da držite na polici, ili da u njima pregazite svet, po želji.

  Gordanina skolonost da se neustrašivo uhvati u koštac sa bojama privukao je i Lisu Gachet popularnu francusku DIY blogerku, a danas i uspešnu preduzetnicu i dizajnerku na čelu sopstvenog brenda Wear Lemonade. Gordana je za Lisu kreirala mini kolekciju od dva modela u različitim kombinacije boja. Papuče Bibi i sandale Brigitte odlikuju retro linije i kao da su stvorene za letnju dokolicu i lenjo istraživanje grada.

  Ipak, većina Gordana cipela više pripadaju nekom glamuroznom žuru, pre nego užarenim pločnicima grada pošto, kako i sama ističe, kad počne sa skicom novog para cipela, skoro automatski crta cipele na štiklu.  Ali, svaki od modela lično isprobava pre nego što krene u proizvodnju i vodi se time da cipele na štiklu itekako umeju da budu udobne, ako su dobro izrađene.

  Saten, upadljivi sjajni detalji i šljokice… Alexis iz Dinastije bi poludela za ovim modelima. U krajnjoj liniji, za ove cipele prilika se jednostavno mora izmisliti. Razmišljam intenzivno!

  Saznaj više:
  Povezani članci: