Evo kako da nosite zaštitnu masku a da vam se ne zamagle naočare

  24.07.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/maska_naocare_cover.jpg

  Nošenje maske je važno za sve koji se nalaze oko vas ali zaista nije lako, pogotovo na duži period i na visokim temperaturama. Osim toga što maske mogu imati neželjene posledice po vašu kožu (koje se pojavljuju vremenom) one prave još jedan vrlo neposredan problem: kada ih nosite magle vam se naočare. Ukoliko se radi o onima za sunce, vrlo je iritantno, a ako naočare nosite zbog vida onda je bukvalno nepodnošljivo.

  Tu smo da pomognemo:

  1

  Birajte masku koja može da se podesi preko nosa. Čak i najjednostavnije hirurške maske u štepu koji ide preko nosa imaju deo žice koji se oblikuje prema svakom posebno. Na ovaj način dobija se nekoliko dobrih stvari: maska bolje prijanja pa samim tim i bolje štiti, postaje udobnija ali i sprečava vaš dah da ide na gore i zamagli naočare.

  Stavite naočare preko maske. Zvuči veoma jednostavno ali ako želite da ostanu na toj “nižoj poziciji” od uobičajene, a da vam skroz ne spadnu, moguće je da ćete morati malo da ih podesite (sami ili kod optičara).

  2

  3

  Sapun i voda su učinkovito rešenje pod uslovom da na staklima nemate neki poseban zaštitni sloj. Jednostavno ih operite toplom (nikako vrelom) sapunjavom vodom, a zatim naočare ostavite da se prirodno osuše. Sapun bi trebalo da napravi neku vrstu filma/zaštitnog sloja koji sprečava da se naočare zamagle. Izbegavajte sapune koji sadrže losione ili ulja pošto će ostaviti mrlje na staklima.

  Pena ili krema za brijanje takođe mogu poslužiti u istu svrhu. Nanesite tanak sloj na unutrašnost stakla i zatim nežno ubrišite krpicom za čišćenje naočara. Sloj koji ostane na staklu će sprečiti da se zamagle.

  4

  5

  Ukoliko ni sapun ni pena za brijanje ne pomognu, kupite profesionalni proizvod protiv magljenja koje možete pronaći u formi sprejeva i vlažnih maramica.

  Stavite maramicu na unutrašnju stranu maske. Presavijte je i pozicionirajte ispod žice koja ide preko nosa pošto na tom mestu može upiti višak vlage koji se kreće na gore.

  6

  7

  Probajte stakla koja se ne magle. Ovo vam istina neće rešiti problem iste sekunde (ili dana) ali nije loša opcija na duge staze o kojoj treba razmisliti pošto će vam sačuvati naočare od zamagljivanja bilo da je ono uzrokovano maskom ili nečim drugim.

  Promenite masku – ako vam je teško i neudobno da dišete, probajte drugi model maske. Medicinske N95 prijanjaju najbolje (i generalno najbolje štite) ali moguće je da ukoliko imate platnenu i već unapred iskrojenu masku vam ona jednostavno ne odgovara po veličini ili obliku. Isporbajte nekoliko opcija.

  8

  Saznaj više:
  Povezani članci: