Kako da kupite nošenu dizajnersku torbu (a da vas ne prevare)

  16.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/polovne_torbe_cover_update.jpg

  Nazovite to modnom nostalgijom ili time da moje ljubavi ponekad (čitaj: često) traju duže sa aksesoarom nego sa muškarcima, ali oduvek sam bila protiv kupovine radi kupovine i gomilanja bespotrebnog, a zatim i bacanja istog. U mojoj glavi to uglavnom rade osobe koje ne znaju zašto su uopšte nešto i kupile, a sa svojim stvarima nemaju emotivan odnos. Kad nešto voliš do kraja – ako možeš – kupi. Kada ta ljubav prestane – pokloni ili prodaj. Jednostavno.

  Da, zvuči zaista jednostavno u teoriji ali kada se radi o torbama i drugim dizajnerskim komadima, ovo u praksi nije nimalo lako. Resale sajtovi su zaista primamljivi ali potrošiti novac na takoreći neviđeno, mnogima još uvek predstavlja problem pogotovo kada je u pitanju kupovina koju nekad ne možete da vratite na isti način kao, na primer, nešto sa Zare ili Net-a-portera. Cena tu i nije presudan faktor, radi se o prostoj sigurnosti. Na to dodajte i činjenicu da se neki od ovih sajtova nalaze na stalnom udaru što brendova što naloga Diet Prada i konfuzija postaje sve veća. Resale sajtovi, taj fenomen koji obožava generacija Z, nisu uvek lak teren za navigaciju.

  Mene, iskreno, ništa ovo ne obeshrabruje. Potrebno je samo malo predznanja i opreza (kao i zdrave pameti), a ovo su osnovne stvari koje treba da znate pre nego što se upustite u potragu za svojom novom/starom omiljenom torbom.

  Iz sopstvenog iskustva, prvo ću da se vratim na zdravu pamet i rečenicu: ako nešto deluje isuviše dobro da bi bilo istinito, najverovatnije i nije. Neka vam ovo bude zvezda vodilja i opomena svaki put kada vidite Chanel 2.55 listiranu za $299.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592296658718344.jpg

  Naučite osnovne stvari

  Ukoliko želite određeni model torbe, dobro ga istražite. Proverite koliko dugo se pravi, u kojim bojama, materijalima i sve po redu. Ukoliko niste usporili kompjuter otvorenim tabovima – ne kopate dovoljno. Idite na blogove i forume, razgovarajte sa drugim ljudima koji traže slične stvari.

  Kupujte kod proverenih prodavaca

  Da, lako je lažirati komentare u oba smera, svesni smo toga (i zato se uvek vraćajte na onu zvezdu vodilju sa početka). Ipak, neki sajtovi postoje dugo i imaju reputaciju, kao i individualni prodavci. Pažljivo čitajte komentare, neke od ljudi koji su komentarisali možete i kontaktirati. Spremate se da napravite investiciju, potrebno je da prikupite dovoljno informacija o samom prodavcu, proizvodu ali i polisi vraćanja robe. Ne zaboravite da tražite potpunu transparentnost.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/159229665868261.jpg

  Naučite i shvatite kako se formiraju cene

  Neke torbe možete nabaviti i za pola originalne cene, ali one koje su najpoželjnije i za koje postoje liste čekanja ne gube na vrednosti samo zato što su nošene. Šta više, neke postaju i skuplje. Dakle, klasični modeli i oni iz ograničenih serija sa potpisom Hermès, Chanel, (old) Céline i Louis Vuitton, kao i neki retki Balenciaga modeli se prodaju po ceni koja je vrlo blizu one koju biste platili u butiku.

  Sa druge strane, it torbe novijih brendova koje vode nezavisni dizajneri kao što su Staub ili Cult Gaia često se mogu nabaviti po odličnim cenama u odnosu na nove (ali računajte i da će im vrednost veoma brzo pasti pa ih ne možete smatrati investicijom u pravom smislu te reči).

  Imajte na umu da torba nije nova

  Realno, ukoliko vam smetaju čak i minimalni gubitak sjaja ili malo promenjena postava – vrlo je verovatno da već nošene torbe nisu za vas. Čak i kada su savršeno očuvane, one (a pogotovo vintage modeli) ne mogu nikada biti kao da ste ih tek otpakovali.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592296658646132.jpg

  Uzmite i vintage modele u obzir

  Ako se vodimo (istinitom) maksimom da će „sve staro ponovo biti novo“, onda je vintage uvek dobra opcija. Ne bi trebalo da eliminišete ovu mogućnost, setite se da je Diorova Saddle torba zapravo izvađena iz arhive i da ju je dizajnirao Galliano, a slično se dešava i sa Fendi Baguette modelom. Original danas možete dobiti za delić cene novih modela pravljenih upravo po tom originalu.

  Šifre, redni brojevi i sertifikati autentičnosti

  Neke torbe imaju posebne serijske brojeve po kojima se lako može utvrditi kada su napravljene i u kom broju. Ovo posebno važi za brendove Louis Vuitton, Chanel, Hermès i Balenciaga pa ukoliko kupujete torbu sa njihovim potpisom, ovo je neophodno proveriti kako biste bili sigurni. Mnoge torbe na resale sajtovima dolaze u originalnom pakovanju, sa sertifikatima autentičnosti (ukoliko ih brend izdaje), sa etiketama ali i računom na kom se jasno vidi gde je određena torba kupljena. Ukoliko je sve ovo ne broju, praktično nema sumnje da se radi o originalu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: