Kako prepoznati fake torbu: 7 načina da budete sigurni da ste našli pravu

  31.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_torbe.jpg

  Kada je reč o online kupovini, a da to nije sa oficijalnih sajtova brenda ili gigantskih multibrend shopping portala, imajte u vidu da to može biti mač sa dve oštrice. Ovaj pristup dizajnerskim komadima daleko ispod cene je više nego primamljiv, ali veliki je rizik da će u vašim rukama ipak završiti neoriginalan proizvod. Dakle, deli vas samo jedan klik od tašne o kojoj maštate, a kupovina fejk komada ne dolazi u obzir. Ne volite lažno predstavljanje u bilo kom kontekstu, a kamoli da to bude lažan potpis na torbi. Dok vas razdire Hamletovska dilema i pre nego što odlučite da svoj teško zarađeni novac bacite na dizajnersku torbu za koju niste sigurni da je autentična, najbolje bi bilo da pratite smernice prema kojima biste to mogli da utvrdite pre kupovine.

  Zašto treba izbegavati fejk tašne?

  Kada uočite luksuznu tašnu po znatno nižoj ceni od uobičajene, sigurno ne možete a da ne pomislite da je previše dobro da bi bilo istinito. Tako se i ispostavi u većini slučajeva. Kopije tašni zastupljene su u raznim vidovima prodaje, pa iako nešto deluje kao dobar deal, savet je da ipak preskočite. Pored toga što je reč o krivičnom delu kršenja umetničko- autorskih prava dizajnera, lažne tašne često imaju znatno lošiju konstrukciju. Dakle, možda će izgledati moćno na fotografiji, ali će se ipak i lako raspasti. Takođe, nepoznat nam je podatak da li su u procesu proizvodnje korišćene štetne hemikalije, što može ugroziti zdravlje proizvođača, pa i kupca. Moralna perspekiva koja doprinosi negativnom stavu prema ovakvim torbama jeste ta da, ne samo da su pravljene mimo zakona, već i indirektno doprinosite kriminalnim poduhvatima koji se odnose na prinudni rad i trgovinu ljudima. Definitivno se treba informisati na koje detalje treba obratiti pažnju pre kupovine, a pred vama je sedam saveta kako da uočite lažnu torbu kako biste tačno znali šta vam se nudi:

  Posebno obratite pažnju kada je tašna koju želite  u trendu

  Prost princip ponude i potražnje primenjen je kao i u svim sferama tržišta, pa se tako veoma poželjni modeli prave u većim serijama u spornim fabrikama. Zato ne čudi podatak da se najviše falsifikuju Chanel, Louis Vuitton i Hermès tašne. Tu je i faktor nedostupnosti i ograničene mogućnosti da se pronađu u njihovim radnjama. Tome još dodajte sveobuhvatni domet društvenih mreža, jer ako je nešto masovni trend, veća je mogućnost da ćemo se susresti sa većim brojem falsifikata istog modela.

  Mudro odaberite prodavca

  Reputacija je sve. Uvek možete proveriti review-ove prethodnih kupaca. Ako je neko prevaren u kupovini velike su šanse da će tražiti povrat novca i način da upozori ostale kupce na prevaru. Nemojte da vas mrzi da uradite malo istraživanje. Pobrinite se da uz tašnu dobijete garanciju autentičnosti, ako je moguće. Takođe, možete i sami istražiti i uporediti torbu koju kupujete sa drugim identičnim torbama. Svakako postoje i službe za autentifikaciju tašni koje možete koristiti.

  proverite sve Stavke za proveru autentičnosti

  Postoji nekoliko stavki na koje bi trebalo najpre obratiti pažnju kada se proverava originalnost tašne, što uključuje proveru kvaliteta materijala, logotipa i serijskih brojeva. Bez obzira na brend, stručnjaci iz ove branše savetuju da se fokusirate na sledeće detalje kako biste bili sigurni da odgovaraju autentičnom opisu dizajnerske torbe:

  01

  Hardware (rajsfešlusi, gravure, završna obrada sitnih metalnih delova…)

  02

  Logo i made in.. pečat

  03

  Tipografija

  04

  Šifra datuma ili ID dizajnera (imajte u vidu da li je to šifra proizvodnje, šifra serije ili serijski broj i uverite se da stil fonta, šifra datuma i ID dizajnera odgovaraju godini realizacije)

  05

  Materijali korišćeni za unutrašnjost, odnosno spoljašnjost tašne (koža, tkanine…)

  06

  Celokupna konstrukcija, završna obrada materijala i štepovi

  07

  Dodaci za tašnu i pakovanje u kom dolazi

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1691315647952637.jpg
  Original
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/169131568208031.jpg
  Fejk

  Budite taktilni i koristite zdrav razum

  Kupovina uživo ovakvog komada je uvek bolja ideja od internet rizikovanja. Oslonite se na svoja čula i dodirnite torbu. Obratite pažnju na to da li materijal izgleda i miriše kao koža. Saznajte da li treba da poseduje šifru datuma ili ID dizajnera, i ako jeste naučite kako da ga prepoznate i pročitate. Takođe, proučite tipografiju i format logotipa. Proverite kvalitet konstrukcije, izrade štepova i korišćenih materijala, posebno hardware-a.

  Potražite provereno autentičnu tašnu sa kojom ćete upoređivati

  Modeli se menjaju, a sa njima i specifikacije prozvoda, ali dostupnost informacija nas i čini malim Internet istraživačima. Zato obavezno uporedite fotografije i detalje opisa. Pokušajte da nađete šifru datuma ili jedinstveni ID dizajnera i utvrdite da li se podudara sa modelom i godinom proizvodnje.

  Pregledajte tipografiju

  Tipografija je često jedan od najboljih indikatora za utvrđivanje autentičnosti tašne. To je font koji se nalazi na logotipu ili brendu. U suštini, to je izgled pisane reči, a baš svi luksuzni brendovi koriste jedinstvenu tipografiju. Pregledajte tipografiju logotipa, kao i onu sa made in.. pečata. Da li je pisano velikim ili malim slovima? Kakav je oblik i font slova i da li su međusobno usko ili široko razmaknuta? Obraćanje pažnje na ove detalje pomoći će vam da budete sigurni u (ne)originalnost torbe.

  Uobičajeni red flags

  Naročito kada su u pitanju ultra-ekskluzivni brendovi, bitno je da budete u toku sa ključnim znacima za uzbunu. Vremenom se konstrukcija svakog brenda menja, tako da je potrebno s vremena na vreme iznova se informisati. Interesantno je recimo to da na Céline torbicama ne bi trebalo da broj 5 bude vidljiv na potezačima rajsfešlusa, dok je na drugim brendovima tašni to vidljivo. Dior torbe koje imaju šrafiće, Phillips gravura na njima nikada ne bi trebalo da je vidljiva.

  Ako ste i dalje u nedoumici u vezi sa kupovinom eventualno sporne dizajnerske tašne, savetujemo vas da je svakako bolje odlučiti se za lokalnu zanatski dizajniranu torbu sa svim estetskim i funkcionalnim kvalitetima koje zahtevate. Naposletku, kopije su napravljene od najjeftinijih sirovina i sigurno je da neće trajati dugo u poređenju sa autentičnom torbom. Zapamtite da nema potrebe da impresionirate ostatak sveta etiketom. Vi ste jedinstveni, pa se i pobrinite da za svoj novac dobijete kvalitetan komad koji će zadržati svoju vrednost godinama koje predstoje.

  Saznaj više:
  Povezani članci: