Louis Vuitton revija pala je u senku protesta klimatskih aktivista

  05.10.2021.
  RECOMMENDED

  Nicolas Ghesquière opisao je svoju kolekciju za Louis Vuitton kao „veliki bal vremena“. Budući da kompanija ove godine slavi 200. rođendan svog osnivača, bio je pravi trenutak da Ghesquière iskoristi svoj talenat za kombinovanje najrazličitijih epoha ali i LVMH mitologije. Tako je sama revija održana u Luvrovom Passage Richelieu u kom se – kako nam priča kaže – sam Louis Vuitton sastajao sa caricom Eugénie za koju je izrađivao kofere i sanduke za putovanja. Sama odeća je ukrašenija nego ikad: tu su haljine koje podsećaju na podsuknje iz XIX veka ukrašene šljokicama, oversized blejzeri u stilu francuskih vojnih uniformi (ali u drugim bojama, military asocijacija je kolorno ispraćena samo po kojim parom maslinastozelenih pantalona), obuća od satena, slojevi slojevi slojevi i putovanje kroz vreme.

  „Sviđa mi se ideja o vampiru koju živi u različitim vremenima i prilagođava se kodovima oblaćenja svakog doba.“ izjavio je Ghesquière u svom zvaničnom saopštenju koje prati kolekciju. Svakako je svoju viziju pretvorio u stvarnost.

  Ipak, željeni začarani trenutak je prekinut kada se na pisti pojavila klimatska aktivistkinja sa velikim znakom “Overconsumption = Extinction”, a koja je istupila ispred čak tri grupe: francuske grane pokreta Extinction Rebellion, Youth for Climate, i Friends of the Earth. Iako je ovaj opravdani statement realno više upućen samom konglomeratu LVMH, a mnogo manje (ako imalo) ovoj konkretnoj kolekciji, naša pažnja u sekundi se vratila u surovu realnost – i sve probleme koje sa sobom nosi, a koje više zaista nemamo luksuz da ignorišemo čak iako je aktivistkinja sklonjena sa piste rekordnom brzinom. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: