/ 41

  Nova Dior kolekcija visoke mode slavi lepotu indijske umetnosti

  24.01.2022.

  Dior revija visoke mode u vrtu muzeja Rodin je apsolutno parisko iskustvo ali ovaj put Maria Grazia Chiuri, kreativna direktorka brenda, nas je povela na šik putovanje u Indiju.

  Kako? Sama kreatorka dala je svoje objašnjenje pred početak revije: „Postoji opšte mišljenje da je indijski vez nešto jeftino. Mnogo se priča o ateljeima na Avenue Montaigne ali istina jeste da indijske zanatlije rade sa istom količinom znanja i stručnosti, kao i iradicije, baš kao i zanatlije u Francuskoj i Italiji. Taj visok nivo nije ekskluzivno rezervisan samo za nas.“ i dodala kako modna industrija ima zadatak da podržava i pomaže ljude koji se njom bave po celom svetu, kao i da čuva svoju tradiciju izrade.

  Upravo zbog toga je linija odeće na pisti namerno izuzetno jednostavna i čista. Tu su visoko zakopčani Bar sakoi od mlekobele, sive i teget vune. Fluidne haljine u crnoj i teget za dan, srebrnoj i zlatnoj za veče. Nešto modela od tila suptilnog volumena i slojevitosti, a sve zaokruženo neverovatnim dekorativnim detaljima čiju očaravajuću izradu vidite tek izbliza. Ovako osmišljena, sama kolekcija nije odvlačila pažnju od toga kako je bila ukrašena lokacija i tapiserija koje su posebno za ovu priliku (kako smo i navikli od kada je Chiuri na čelu Diora) izradili indijski umetnici Madhvi i Manu Parekh, u saradnji sa školom Chanakya School of Craft u Mumbaj.

  Saznaj više:
  Povezani članci: