Parlez- vous glamour? Paris Haute Couture je završen, a ovo su highlightovi

28.01.2024.
RECOMMENDED

Haute couture predstavlja sam vrhunac francuskog stila, festival glamura i savoir-faire u modnoj kategoriji. Ekskluzivnost je tolika da samo nekolicina modnih kuća dobije tu mogućnost da učestvuje. Naravno, u pitanju je jedan od najraskošnijih događaja u sezoni , ali takođe predstavlja priliku da se proslavi umetnost mode, kroja, kao i luskuzne ručne izrade i dekoracije. 

Dior Haute Couture Aura

Maria Grazia Chiuri je i ovog puta inspiraciju za haute couture kolekciju pronašla u Diorovoj bogatoj arhivi, sa posebnim fokusom na motiv aure – kome je osnivač modne kuće dodelio esencijalnu funkciju celokupne estetike. Iako pojedini odevni komadi iz ove kolekcije mogu opstati u svakodnevnom garderoberu, što je i retkost za liniju visoke mode, možemo slobodno reći da je aurom definisala pojam savremene ženstvenosti. 

Kolekciju je pratio rad umetnice Isabelle Ducrot pod nazivom Velika aura,a najviše su korisćene bujne teksture somota i Christian Diorova obožavana moire svila.

Cuvena La Cigale haljina iz kolekcije jesen/zima 1952. personifikuje muzu kreativne direktorke, pa otuda i vintage vibe koji ukršta eleganciju Betty Draper sa savremenom poslovnom Parižankom. 

Ultimativna Dior silueta je sužena u struku i konzolno postavljena u bokovima da bi oblikovala žensku figuru u blago izoštren peščani sat.

Schiaparelli SF show

Daniel Roseberry je predstavio kosmičku haute couture kolekciju inspirisanu svemirom i naučno-fantastičnim motivima – sve do robo-bebe napravljene od onoga što je izgledalo kao sekundarna sirovina sa tehnološkog otpada.  Haljina ukrašena starim mobilnim telefonima i kompakt diskovima imala je sličan efekat. 

Preostali deo kolekcije činile su haljine izrazito skulpturalnog kroja, sa predimenzioniranim okovratnicima i delovima od plastificiranog materijala. Schiaparelli žena je jednim delom ljudsko biće, dok drugim delom poprima osobine nekog naučno-fantastičnog entiteta.

Izgubljeno Chanel dugme

Kratak video u kome Margaret Qualley gubi dugme sa Chanel sakoa najavio je početak osvežavajuće, romantične haute couture kolekcije Virginie Viard.

Kolekcija  je predstavljena u paleti bele i bledo ružičaste, čime se stiče utisak da se dizajnerka poigrala sa najstereotipnijim ženskim motivima, među kojima je i estetika preuzeta iz baletskih kostima. Bele hulakopke, til, volani, nabori i čipka definišu prenaglasenu Chanel viziju ženstvenosti.

Robert Wun masakr motornom testerom

Dizajner Robert Wun debitovao je sa zadivljujućom haute couture kolekcijom inspirisanom hororom. Inače poznat po koketiranju sa različitim tabuima u sklopu mizanscena, kreator iz Hong Konga je omiljen u krugovima selebritija sa A- liste, kao sto su Beyonce i Tracee Ellis Ross. 

Ovog puta, Wunove kreacije bile su fuzija American Horror Story i Beetlejuice estetike, što je kulminiralo haljinama  poprskanim lažnom krvlju, šeširima sa kišobranima i dominatriks odelima i aksesoarima. 

Deluje da ce bele čarape uskoro dominirati narednim trendovima. Zaokružile su outfite, kako u Chanel tako i u Robert Wun kolekciji. 

Maison Margiela drama za sam kraj

John Galliano  jezivim krešendom zatvorio Nedelju visoke mode, u pariskom underground klubu, podražavajući atmosferu iz filmova o ozloglašenom Džek Trboseku.  Možda se ovaj serijski ubica iz 19. veka nije našao u okvirima Gallianovog moodboard-a, ali su svakako mračna atmosfera i modeli u dramatičnim korsetima, slojevima tila i čipke, doprineli takvoj estetici. 

Ovo je, bez sumnje, bio svojevrsni omaž prepoznatljivom načinu dekonstrukcije osnivača kuće Martina Margiele. Tu su i prepoznatljivi Margiela naglašeni krojački šavovi. Revija se završila  notom neobične slatkoće: nizom prugastih plavo-belih haljina, koje su podsećale na siluete na portretima kasnog rokokoa, doduše, na izobličen način. 

Ceo spektakl je podsetio na dizajnerovu zlatnu epohu i njegove haute couture početke u Dioru. Mnogi modni entuzijasti su primetili taj nostalgični ton. 

Saznaj više:
Povezani članci: