Vratite vreme: došao je trenutak da ponovo uživamo u odeći koju smo voleli kao deca

08.06.2020.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/regresija-cover.gif

„Kidult“ is officially a thing!

Kreme protiv bora, vampirski tretmani, anti-aging procedure, rigorozno mazanje kreme sa SPF-om 50 kao da nam život od toga zavisi: mi smo generacija koja je opsednuta vraćanjem vremena unazad. Moda takođe prolazi kroz (još jedan) vremeplov i inspiraciju nalazi u školskim udžbenicima i odeći za decu.

Počelo je veoma jednostavno. Po koja (Simone Rocha) biserna šnala ‘vamo, po neka svilena scrunchie gumica tamo. I čekajte, šta to imamo ovde? Prada rajf? Ah, ok, samo napred. U isto vreme je postalo nemoguće izbeći kolektivnu zaluđenost haljinama koje kao da su izašle is serije „Mala kuća u preriji“ uz mnoštvo dizajnera poput Cecilie Bahnsen, Batsheva i Shrimps koji nas zasipaju karnerima dostojnih sna svake devojčice i haljinama prepunim mladalačkog optimizma.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591623987268408.jpg

@BATSHEVADRESS

Malo očigledniji slučaj „kidultinga“ (da, vreme je i da usvojimo ovu novu kovanicu nastalu od kid + adult) primećen je na Gucci reviji za mušku kolekciju jesen/zima 2020 u januaru. Kreativni direktor Alessandro Michele nastavio je sa svojim preispitivanjem ustaljenih kodova muške mode i poigrao se sa čitavom linijom baby doll haljinica i kombinacija u stilu školskih uniformi (šorts u kombinaciji sa blejzerom) stilizovanim uz debele bele čarape, cipele sa španglom i torbama koje neodoljivo podsećaju na kutije u kojima se nosi užina. (Čak je i press materijal bio u formi beleški nažvrljanih na školskom papiru).

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591623987201768.jpg

@GUCCI

Alessandro je izjavio za magazin WWD da je pre kreiranja ove kolekcije osećao nostalgiju za „nevinošću detinjstva“ i vremenom u kom je „manje-više sve bilo dozvoljeno kada su oblačenje i doterivanje bili u pitanju, a odrasli nisu donosili sud“. Složićete se da je danas vrlo lako poistovetiti se sa ovim rečima.

I ženske revije za proleće/leto 2020. bile su prepune referenci na detinjstvo, sa mnoštvom detalja koje biste lako našli naškrabane u svojoj svesci kada ste imali pet godina. Samo pogledajte Miu Miu motiv bele rade ili srećne zvezde sa potpisom Marca Jacobsa (a žvrljanje je ponovo cool, ako vas neko pita). U septembru je njujorška dizajnerka Sandy Liang prikazala svoju prvu kolekciju nakita koja je omaž Polly Pocket igračkama u obliku ogrlica sa privescima, bebi-roze šnalama za kosu i prstenja. Ako se bojite da ćete prevršiti preporučenu dozu šećera, tu su i dekoracije koje mogu nositi i „odrasli“: luksuzna svila i izvrnuta koža u vidu retro srca i planeta izvezenih na kožnim komadima daju im potpuno novu energiju neposlušnosti.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591623987109335.jpg

@SANDYLIANG

Ipak i pre svega, uključivanje detalja i akcenata koji podsećaju na dečije su feel-good protivotrov današnjem veoma stresnom stanju stvari. Nežan podsetnik na ono vreme pre, kada nismo gledali vesti 24 sata dnevno, kada društvene mreže i posao nisu kontrolisali… pa… skoro svaki aspekt naših života. 

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591623987390728.jpg

O_PIONEERSUK

Mi živimo u stanju kolektivne nesigurnosti i zato je potpuno logično i primereno koristiti modu kao portal koji nas vodi u bezbrižniju mladost. Ovo je odevni ekvivalent zagrljaja, koji vas jednostavno uklanja iz stresnih trenutaka. Ma koliko kratko to trajalo. „Inspiriše nas sam čin oblačenja, kao kad smo bili deca“ kaže Clara Francis, ko-osnivačica britanskog brenda O Pioneers. “Zabavno je i čini da se osećamo dobro, i zašto onda treba da prestanemo da se igramo oblačenja samo zato što smo odrasli?“

Za sve vas koji ste u iskušenju da uradite upravo to i poigrate se kidult lookom, spremili smo vam svoje favorite:


ZARA

Saznaj više:
Povezani članci: