Ko je Nicolas Ghesquière, dizajner sa kojim je Louis Vuitton obnovio saradnju na još pet godina

Nicolas Ghesquière nosi titulu najoriginalnijeg dizajnera u svojoj generaciji.  
19.11.2023.
RECOMMENDED

Vest da je Nicolas Ghesquière obnovio ugovor sa Louis Vuittonom na još pet godina, potvrđuje uticajan položaj koji francusko-belgijski dizajner ima u modnoj industriji godinama unazad, nalazeći se na čelu ženske kolekcije koja ostvaruje prihod od 20 milijardi dolara godišnje.  

– Angažovali su me da se bavim modom, zar ne? Ne nečim što je dosadno ili je mejnstrim, izjavio je Ghesquière, koji kao umetnički direktor Louis Vuitton ženske kolekcije radi od 2013.  

Od trenutka dolaska na čelo dizajenerskog tima, njegova misija bila je da stvori prepoznatljivu LV odeću i viziju LV žene. Inspirisan istorijom putovanja kuće, Nicolas Ghesquière u kolekcije unosi pokret, funkcionalne dizajne, anahrone elemente, komade nastale inspiracijom različitim epohama.  

– Sa Vuittonom volim da mešam ere (upario je bordo ogrtač koji na sebi ima vez iz 18. veka sa sportskim šortsevima i patikama). Vuitton se svodi na urbanu ženu koja se ne plaši mešanja perioda – ona nije ni vintage ni futuristička, već oboje, izjavio je dizajner

Pre nego što se zaposlio u kući Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière radio je kao asistent Jeana Paula Gaultiera, da bi potom postao kreativni direktor kuće Balenciaga, gde je ostao 10 godina. Nakon što je zamenio Marca Jacobsa u Louis Vuittonu, Ghesquière je nastavio da poštuje vizionarski duh kuće, ali kako mu je pošlo za rukom da postane toliko uticajan u svetu mode?

Izdvajamo nekoliko ključnih momenata njegove karijere u kući Louis Vuitton.  

Odeća koja osnažuje žene 

Nicolas je obeležio početak svoje karijere u Louis Vuittonu kolekcijom za jesen 2014, na kojoj su predstavljeni elegantni kožni komadi, jakne sa pojasom, A – krojevi haljina kakvi su popularni sedamdesetih godina, sportski luksuz. Kombinovao je nove boje i nove materijale, kako bi stvorio sofisticiranost koja se posebno ceni u kući Louis Vuitton. Prva kolekcija pokazala je pravac kojim želi da ide, i kojeg se Nicolas Ghesquière nije odrekao do danas.  

Elementi pop kulture u luksuznoj modnoj kući  

Momenat u kojem manekenka nosi majicu sa likovima iz Netflixove serije Stranger Things, na kolekciji za proleće 2018, pokazuje samo jedno – Nicholasovu opsesiju pop kulturom. Blizak s mladim zvezdama, a posebno očaran Millie Bobby Brown, zamolio je je da prošeta u futurističkom ansamblu na modnoj pisti.

Oduševljenje Japanom  

Louis Vuitton kolekcija za proleće 2016, odala je počast popularnim likovima japanskih anima. Nicolas Ghesquière sarađivao je sa Rei Kawakubo i Yayoi Kusamom, a njegovo oduševljenje Japanom kulminiralo je na njegovoj uspešnoj reviji resort kolekcije 2018. Godine, održanoj u Muzeju Miho u Kjotu. 

Ogroman uspeh u Aziji  

Od dolaska Ghesquièra na čelo Louis Vuittona, prodaja LV komada eksplodirala je u Kini. Uprkos restriktivnim vladinim propisima o luksuznoj potrošnji, ne postoji suzbijanje apetita za čuvenim LV monogramom.  

Uniseks patike  

Šta god da je predstavio na pisti, to je eksplodiralo kasnije na modnoj sceni, što je slučaj sa patikama, koje je Nicolas Ghesquière dizajnirao za SS kolekciju 2018. Opisane kao kombinacija retro izgleda ’90-ih godina i futurističkog stila, masivne patike s prevelikim gumenim đonom imaju uniseks kvalitet, ali odlično izgledaju uz cvete haljine.  

 A-listeri  

Od kada je stupio na poziciju kreativnog direktora ženske kolekcije kuće Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière flertuje sa poznatim ličnostima. Svetsku pažnju u tom smislu dobio je kada je Jennifer Connelly nosila njegovu Balenciaga haljinu na Dodeli Oskara 2002. godine, i osvojila nagradu. Sa Jennifer sarađuje i danas, sa velikim uspehom, a tu su i Emma Stone, Léa Seydoux, Alicia Vikander, Michelle Williams, a možda je najvažnije od svega to što njegov rad, oduvek, na sva usta hvali Anna Wintour.  

IT torbe  

Duh putovanja i luksuza su neodvojivi od kuće Louis Vuitton i simbolizovani su u njihovoj čuvenoj putnoj torbi. Nicolas Ghesquière uspeo je da uključi detalje klasičnih putnih torbi u male, praktične it torbe, sa čime je započeo davne 2014. godine, sa Petite Malle torbom.  

Saznaj više:
Povezani članci: