Salvatore Ferragamo 1898-1960: Izložba koja slavi rad i život velikog dizajnera

07.11.2023.
RECOMMENDED

Tačno je sto godina prošlo od otvaranja prve prodavnice obuće Salvatorea Ferragama u Holivudu, gde je emigrirao iz Italije davne 1915. godine. U to vreme njegove cipele bile su nenormalno popularne zahvaljujući filmovima i od Cecila B. DeMillea i siluetama koje su proslavile Greta Garbo i Gloria Swanson.  

Izložba Salvatore Ferragamo: 1898-1960 u Ferragamo Muzeju u Firenci otvorena je 27. oktobra (trajaće do 4. novembra 2024). O umetniku koji je svoje klijente klasifikovao kao Pepeljuge, Venere, Aristokrate, na osnovu njihovih preferencija prema obući i njihovom načinu života,  priča se u delu izložbe Famous Shoes and Feet. Čuvena stopala koja su nosila Salvatoreove cipele bila su ona od  Pole Negri, Mary Pickford, Joan Craford i Rudolfa Valentna, ali i brojni plesači, režiseri i producenti koji su prolazili kroz njegov Hollywood Boot Shop

Gloria Swanson i Claudette Colbert preferirale su klasične cipele, kao Marlene Dietrich, koja je više volela fashion modele. Vojvotkinja od Vindzdora, Wallis Simpson, volela je dvobojne cipele za leto i jednobojne za zimu, dok je Ingrid Bergman nosila niske potpetice, a Evita Peron od egzotične argentinske kože. Kreativnost Salvatora Ferragama prilagođavala se različitim ličnostima, od Marilyn Monroe koja je obožavala svoje voljene štikle do Grete Garbo koja je volela cipele sa muževnom privlačnošću. 

Dizajner koji je napravio prve cipele sa devet godina, 1915 je emigrirao u Ameriku, gde je brzo ušao u filmsku industriju i pravio filmove za vesterne, a onda i blokbastere tog vremena, gde mu je slava rasla vrtoglavom brzinom. Sarađivao je sa poznatim rediteljima tog vremena, Cecil B. DeMilleom, Davidom Wark Griffithom i Raoul Walshom, da bi nakon Hollywood Boot Shopa otvorio još jednu prodavnicu na adresi u koju su dolazile slavne ličnosti.  

Njegova slava narasla je do te mere da se sam dućan pojavio u nekim filmovima tog vremena, kao što je Show People reditelja King Vidora iz 1928. godine. Nakon što je postao američki državljanin, 1927. godine vratio se u Italiju, u Firencu, gde je otvorio fabriku spajajući lokalnu zanatsku veštinu sa američkim proizvodnim sistemom. Njegov cilj? Proširiti proizvodnju italijanske rukotvorine i distribuirati je u Sjedinjenim Američkim Državama putem prodavnice u Holivudu. 

Preminuo je 7. avgusta 1960. godine u Italiji, ostavljajući kompaniju svojoj supruzi Wandi Miletti Ferragamo. 

U svakom delu izložbe, gosti i zaljubljenici u modu imaće priliku da zavire u dugu istoriju Ferragama i da cene njegovu neizmernu kreativnost, veštinu i posvećenost izradi obuće koja i danas inspiriše svet mode. 

Saznaj više:
Povezani članci: