Pretraga

Ovih 5 stilova vladaće 2022. godine. Koji vi birate?

Ovih 5 stilova vladaće 2022. godine. Koji vi birate?

Tekst: BURO.

I ptice na grani već znaju da se o trendovima koji će vladati nekom sezonom odlučuje poprilično unapred. Nekada se ovo odvijalo po redakcijama modnih magazina (sigurno se sećate one scene u kojoj Meryl Streep drži svoj legendarni monolog o nebesko-plavom džemperu), a danas se oni koji se bave njihovim predviđanjem oslanjaju u velikoj meri i na društvene mreže, pogotovo one na kojima se nalazi Generacija Z. Kao i obično, kada se spomene Gen Z jasno je da ni TikTok nije daleko sa svojom varijacijom na temu i zato vam donosimo kojih će to pet estetika po mišljenju TikTok analitičara vladati 2022. 

Ovih 5 stilova vladaće 2022. godine. Koji vi birate? (фото 1)

indie sleaze

indie sleaze

Indie Sleaze neprikosnoveno je vladao od 2004 do 2015, a njegov povratak (priznaćete, pop-kultura nije baš dugo izdržala bez njega) vraća nas u doba Juicy Couture trenerki, “rebrastih” naočara i niskog struka koji uveliko kuca na vrata naših modnih odluka, iako ga odlučno ne puštamo unutra. U ovoj kutiji prošlosti stanuju i čokeri, šarene hulahopke, uske farmerke, marame sa resama i glomazne ogrlice. Pokreta  se, naravno, ne vidi samo u modi već i na raznim mestima u kulturi: Myspace-u, plejlistama i klabingu čiji su predvodnici bili Kanye West, Paris Hilton, Katy Perry, Mary-Kate Olsen i Linsday Lohan

Ipak, ne može se pričati o Indie Sleaz-u, a da se ne spomene i legendarna platforma Tumblr i njena prepoznatljiva mračna tematika, ali i izletima u sladunjave momente citata iz knjige “Krive su zvezde” i gifova zaljubljenih parova iz filmova. Tranzicija između osnovne i srednje škole, neuredna punđa na vrh glave, guste šiške, nekakva polu-emo faza. Ovo se zove throwback!

novo svemirsko doba

Ok, nikakvo iznenađenje ako se uzme u obzir da je prošla godina protekla u znaku putovanja u svemir - od (bahatih) ekskurzija bilionera, preko svemirskog turizma pa sve do porasta interesovanja za život van naše planete. Kada je moda u pitanju, ovo se ogleda ne samo u retro-futurističkim motivima 60-ih u vidu kratkih sukanja i čizama do kolena (vintage Paco Rabanne i Courrèges vode u trci) već i na poljima koja prevazilazne estetiku poput biorazgradivosti i modularnosti, što se već videlo na revijama za proleće/leto 2022. 

Ovih 5 stilova vladaće 2022. godine. Koji vi birate? (фото 2)

the new space age

Ovih 5 stilova vladaće 2022. godine. Koji vi birate? (фото 3)

balletcore

balletcore

Balet doživljava svoju renesansu (makar u smislu estetike). Film "Crni labud" ponovo trendinguje, baš kao i serija "Seks i grad" koju nikada nećemo odvojiti od roze suknje od tila koju Carrie nosi na originalnoj špici, tu je Lilly Rose Depp sa svojim baletankama, Olivia Rodrigu u spotu za pesmu "Brutal", Ariana Grande... Nežne boje, džemperi koji se vezuju oko tela i baletanke su navrhu većine lista želja - ipak, preskučite helanke i grejače, Balletcore 2022. je više subverzivan nego direktna kopija kompleta za vežbanje. 

lolitacore

Veš kao regularna odeća nije baš revolucionaran koncept ali ove sezone je ponovo u trendu i to na način inspirisan likom Lolite i renesansom. Nove reinterpretacije old school komada su pomalo i nastavak cele Bridgerton manije i korseta koji su je pratili, pa očekujte delikatne potkošulje i kombinezone, kao i sve vrste retro veša da se pojave na ulici ruku pod ruku sa letnjim kratkim haljinama, šortsevima i naočarama za sunce u nežnim tonovima (sa ili bez oblika srca).

Ovih 5 stilova vladaće 2022. godine. Koji vi birate? (фото 4)

lolitacore

Ovih 5 stilova vladaće 2022. godine. Koji vi birate? (фото 5)

avant apocalypse

post-apokalipsa

Inspirisan rimejkom filma "Dina" i dizajnerima kao što su Rick Owens i Margiela post-apokaliptični trend možda deluje pomalo zastrašujuće ali je savršen način da izrazite svoju individualnost (i pokažete koliko ste posvećeni održivosti, zahvaljujući second-hand garderobi). Neobični krojevi i isečci, slojevi, neobična skulpturalna silueta - sve su ovo glavne odlike ove estetike koja telo posmatra kao belo platno kojim se treba igrati.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor