17. BELDOCS najavljuje najbolje svetske dokumentarce 

Od 22. do 29. maja ove godine.
12.03.2024.
RECOMMENDED

Beldocs će i ove godine premijerno u Srbiji predstaviti nagrađivane filmove sa prestižnih svetskih festivala, najnovija domaća ostvarenja, kao i dokumentarce najcenjenijih stvaralaca današnjice.

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

ŠTA MOŽEMO VIDETI NA OVOGODIŠNJEM BELDOCS-U?

Kao i svake godine, program Beldocs festivala imaće i filmove poznatih svetskih reditelja. Publika će tako imati priliku da pogleda dugo iščekivano ostvarenje Menus-Plaisirs Les Troisgros velikana dokumentarnog filma – Frederika Vajzmana, koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Veneciji.

Poznat kao virtuoz u oslikavanju unutrašnjeg funkcionisanja različitih sistema i institucija, ovoga puta Vajzman nas vodi u porodični restoran Troisgro, koji je osnovan pre 93 godine i nosilac je tri Mišlenove zvezdice. Prepoznatljivim umećem, Vajzman oslikava celokupan postupak pripreme izvrsnih jela – od nabavke hrane sa rančeva i farmi do umetnosti kuvanja i timskog rada osoblja, kao i prenošenje uloge šefa kuhinje sa oca na sina. Pažljivo promatrajući dinamiku pravih majstora Vajzman stvara film o gastronomiji i „malim zadovoljstvima“, ističući da je zahvalnost prema prirodi i svest o očuvanju životne sredine odlika najboljih.  

Beldocs 2024

Na programu festivala naći će se i film Okupirani grad, dobitnika Oskara Stiva Mekvina, koji propituje terete istorije, vraćajući se u period nacističke okupacije Amsterdama. Zasnovan na knjizi Atlas okupiranog grada: Amsterdam: 1940-1945 Bjanke Stigter, film dokumentuje ulice današnjeg grada u kojima su se tokom nacističke okupacije desili zločini. Suprotstavljajući događaje iz prošlosti sa godinama pandemije tokom kojih je je film nastao, autor progovara o vremenu, pamćenju, ali i dirljivoj istrajnosti života i pita se kuda kao civilizacija idemo.

Occupied City Poster

Pored filmskih projekcija, od 23. do 26. maja biće održan Beldocs Industry Days program, koji obuhvata niz radionica, masterklasova, pičing sesija i drugih aktivnosti namenjenih razvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka.

Saznaj više:
Povezani članci: