Martin Scorsese: Najnominovaniji živi režiser u istoriji Oskara

    25.01.2024.
    RECOMMENDED

    Ovog utorka objavljene su nominacije za ovogodišnjeg Oskara. Legendarni filmski reditelj Martin Scorsese, u svojoj 81 godini, učvrstio je svoje mesto kao najnominovaniji živi reditelj u istoriji dodele prestižne nagrade.

    Martin je ove godine doživeo svoju desetu dominaciju za najboljeg reditelja, za svoje poslednje ostvarenje, Killers of the Flower Moon. Ovom nominacijom, reditelj je nadmašio priznatog reditelja i kolegu Stevena Spielberga. Kada je reč o nominacijama koje uključuju i posthumne nominacije, ispred Scorsesea je samo William Wyler, koji drži rekord sa impresivnih dvanaest nominacija za Oskarovog najboljeg reditelja.

    How Martin Scorsese Made His Most Challenging Movie Yet — The Wall Street Journal

    Scorsese je tokom konferencije za novinare podelio proces stvaranja filma Killers of the Flower Moon i naglasio rad sa Osage zajednicom bez koje film ne bi mogao da bude realizovan. Radnja filma istražuje tragediju koja se dogodila u Americi tokom 1920-e godine, orkestrirane zavere za ubistvo članova Osage nacije radi kontrole njihovih vrednih naftnih polja. Ovaj značajan događaj za američku zajednicu, pojavom filma, prvi put će se naći opisan na velikom platnu.

    Kada je reč o ostalim nominacijama koje je odneo film, reč je o ukupno deset nominacija za Oskara, uključujući prestižnu kategoriju za najbolji film. Ako uticajni reditelj osvoji nagradu, to će ujedno biti i njegov drugi Oskar. Podsetimo se, prvi Oskar mu je uručen za najboljeg reditelja 2006. godine za film The Departed.

    Martin Scorsese Is Letting Go Published 2020

    Martin Scorsese i talenat za dodelu uloga

    U filmu Killers of the Flower Moon uloge su dodeljene i legendarnim glumcima. Leonardo DiCaprio dobio je ulogu Ernesta, a kom je izostala nominacija za ovogodišnjeg Oskara i Lily Gladstone pojavljuje se kao Moli Birkhart. Važno je napomenuti da je Gladstone ušla u istoriju kao prva glumica američkog porekla nominovana za Oskara.

    Veteran Robert De Niro takođe je deo glumačke ekipe. Saradnja priznatih glumaca uz majstorsko režiranje Scorsesea, rezultiralo je upečatljivim filmskim prikazom istinite priče koja istražuje tamnu stranu jedne epohe.

    Uključivanje dva talenatovana glumca naišlo je na veliki aplauz, što je dovelo do pozitivnog pomaka u Hollywoodu kada je reč o ekranizaciji američkih tragičnih događaja koji su uticali na istoriju ovog naroda.

    61726bfb1f4a641dcd30c4a70555df4a

    Deseta nominacija za najboljeg reditelja svedoči o trajnom uticaju koji će Scorsese imati, i ima, na filmsku industriju. Postavljanje rekorda u 81 godini pokazuje njegovu nepokolebljivu posvećenost pripovedanju i kinematografiji. Scorsese je takođe prepoznatljiv i po svojoj sposobnosti da se poveže sa marginalizovanim zajednicama i predstavi njihove priče čitavom svetu. Uskoro ćemo saznati da li će mu ta osobina pored neprikosnovenog talenta doneti Oskara.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: