Mickey & Minnie Mouse više nisu pod zaštitom autorskih prava

  Od početka sledeće godine.
  25.12.2023.
  RECOMMENDED

  Jedan od najpoznatijih Disneyjevih junaka, Mickey Mouse, ali i njegova voljena Minnie, od prvog januara 2024. više ne pripadaju kompaniji koja ih je stvorila. Da ne bude zabune, to se odnosi na prvobitnu verziju naslavnijeg miša na svetu, odnosno na lik crtanog junaka koji se pojavio u prvoj verziji filma, Parobrod Willie (Steamboat Willie) 1928. godine.  

  Istek autorskih prava na originalne verzije likova znači da su oni prvi put dostupni svima koji žele da ih koriste – u umetničke ili bilo koje druge svrhe. Ipak, kasnije verzije miša i njegove mišice, one koje su nama približnije i poznatije, i dalje ostaju pod zaštitom autorskih prava kompanije.

  Druga dela koja ulaze u javni domen 2024. uključuju roman Ljubavnik Ledi Chatterley D. H. Lawrencea, Orlando Virginije Woolf, Misterija plavag voza Agathe Christey, Kuća kod Poohovog ćoška – knjiga o Winniju Poohu u kojoj se prvi put pojavljuje Tigar, čime se ovaj lik prvi put stavlja u kategoriju slobodne upotrebe. 

  A kad smo kod Winnija Pooha, njegov originalni lik iz 1926. godine, javno dobro postao je 2022, nakon čega je snimljen horor film Winnie Pooh: Krv i med, koji prati ubilački raspoloženog medvedića i njegovog prijatelja – Prase, dok terorišu studente i Christophera Robina, njihovog ljudskog saputnika. Film je dobio očajne ocene i od publike i od strane kritike.  

  Saznaj više:
  Povezani članci: