Fernando Botero- preminuo umetnik koji je oblikovao kolumbijski kulturni identitet

    Renomirani kolumbijski slikar i vajar Fernando Botero, čiji su prikazi ljudi i predmeta u krupnim, predimenzioniranim oblicima postali simbol kolumbijske umetnosti širom sveta, preminuo je u 91. godini.
    15.09.2023.
    RECOMMENDED

    Tokom svog života, stekao je globalnu slavu i uticaj, uprkos skromnom poreklu, a njegove slike su izlagane u muzejima širom sveta, dok se njegove impozantne bronzane skulpture mogu naći u parkovima i avenijama mnogih evropskih i latinoameričkih prestonica.

    Boterove slike dostizale su neverovatne cene od više miliona dolara na međunarodnim aukcijama, a umetnik je  stekao visoko priznanje u svojoj rodnoj Kolumbiji, ne samo zbog uspeha u inostranstvu, već i zbog velikodušnih donacija koje je pružio svom narodu.

    Botero je 180 slika donirao Kolumbijskoj centralnoj banci, a sada su one stalna postavka muzeja u Bogoti.

    15Botero 2 pltq superJumbo
    Photo: Martin Bureau/Agence France-Presse

    Rođen je 19. aprila 1932. godine u Medeljinu, a  njegovo detinjstvo je obeležio nevoljan odlazak u školu za matadore, koju ubrzo napušta, ali su motivi borbe sa bikovima dugo nakon toga opstajali  u  njegovim slikama. Sa 14 godina je odlučio da posveti svoj život umetnosti. Prvi podstrek na tom putu bili su crteži koride, koje je uspevao da proda publici na ovim događajima. Nešto kasnije je imao prvu samostalnu izložbu, da bi potom upisao Kraljevsku akademiju likovnih umetnosti u Madridu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: