Izložba „Magija pirotskog ćilima“ od petka u beogradskim Silosima!

  14.06.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/06/Cover_izlozbasilosi.jpg

  Nakon upravo završene izložbe „Stvarnost očima velikih podataka“ u okviru manifestacije Maj mesec matematike, a koju su i ove godine u beogradskim Silosima obišle desetine hiljada posetilaca, sprema se nova velika postavka posvećena svetski jedinstvenom pirotskom ćilimu! Nova velika izložba u produkciji Gaia pokreta nosi naziv „Magija pirotskog ćilima“ i biće svečano otvorena 16. juna od 20h u nesvakidašnjem prostoru Re-kreativnog centra Silosi Beograd. U pitanju je jedna od najvećih postavki ikad posvećenih jednom od simbola nematerijalnog nasleđa Srbije i obuhvata preko 60 pirotskih ćilima velikih formata iz kolekcije porodice Nikolić, uz brojne manje prostirke, šustikle i komade nameštaja, a izložbu je donatorski podržala domaća kompanija Esensa.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/06/1686744092544589.jpg

  Na izložbi čiji su ko-autori profesori Fakulteta primenjenih umetnosti dr um. Leonora Vekić i dr um. Zlatko Cvetković biće postavljeni i veliki informativni paneli na kojima će posetioci moći da saznaju više o istoriji ćilimarstva kod nas i u svetu, pripremljene na savremen i zabavan način uz pomoć studenata grafičkog dizajna. Izložbu „Magija pirotskog ćilima“ pratiće i monografija u kojoj je katalogizirano stotinu ćilima iz kolekcije porodice Nikolić i video rad „Kaleidoskop“ akademske slikarke i istoričarke umetnosti dr Milice Živadinović, te kratki dokumentarni film u režiji Maje Uzelac. U okviru izložbe biće izvedena i predstava „Darovni ćilim Cvete Agnine“ po istoimenom komadu Piroćanca Momčila Antića, koju će na dijalektu južne Srbije izvesti glumice Angelina Lukić i Sara Jovanović u režiji mladog ali već afirmisanog reditelja, dobitnika Sterijine nagrade, Juga Đorđevića. Tokom izložbe biće održane i radionice izrade tapiserija sa pirotskom šarom, dečije radionice crtanja pirotskih ornamenata i promocija knjige „Ornamenti Srbije“ Milice Živadinović.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/06/1686745675689917.jpg

  Pirotski ćilim je još na svetskoj izložbi u Parizu 1892. godine prepoznat kao fenomen jer ima isto lice i naličje, po čemu je jedinstven širom planete. Na svetskim izložbama je redovan do 1940. kao nacionalni simbol Srbije, a 1922. godine je bio vodeća dekoracija venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević. I britanska kraljica Elizabeta, kao i brojni državnici i slavne ličnosti, dobijali su na poklon pirotske ćilime od kojih su mnogi danas neprocenjive vrednosti. Izrađuje se isključivo od kvalitetne vune, a osim na podovima, koristi se i za prekrivanje nameštaja i zidova, a neretko se viđaju i jastuci, torbice, te čitav niz dekoracija. Od 2012. godine, pirotsko ćilimarstvo je upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pod zaštitom UNESCO-a i tom prilikom je izdvojeno 96 ornamenata i 122 šare od kojih za svaku postoji narodno verovanje na koji način utiče na svog vlasnika i dom u kojem se nalazi.

  Izložba je i svojevrstan omaž Pirotu, jednom od najstarijih gradova na Balkanu, odakle nam stižu i čuveni delikatesi poput peglane kobasice i kačkavalja koji će uz druge radinosti biti predstavljeni na „Bazaru pirotskih čarolija“ 23. juna, takođe u Silosima. Izložba „Magija pirotskog ćilima“ trajaće do 2. jula radnim danima od 18 do 22h, te subotom i nedeljom od 14 do 22h, a ponedeljak je neradni. Ulaz u galeriju Silosa je slobodan.

  Nova sabirnica društvenog života Beograda

  Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret čija četiri stuba delovanja su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Mia Stanišića, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, dok su događaje održale naše vodeće manifestacije Bitef, EXIT, Belgrade Fashion Week i brojne druge.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/06/1686744092465163.jpg

  Iz Medonosnog vrta i pčelinjaka Silosa potekao je višestruko nagrađivani brend meda „Mad Med“, a u celoj zoni Silosa redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

  Saznaj više:
  Povezani članci: