Rodno neutralne filmske nagrade: Šta mislite o tome?

    06.12.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/emma2_cover.jpg

    Emma Corrin, engleska glumica koja je otelotvorila ulogu Dajane Frensis Spenser, princeze od Velsa ,u četvrtoj sezoni Netfliksove serije „The Crown“, pozvala je na kategorije bez roda u intervjuu koji je dala za BBC News. Sama ona, koja se identifikuje kao non binary i koristi oni/njih zamenice, primetila je da nominacije za najboljeg glumca i najbolju glumicu treba spojiti u jednu, rodno neutralnu kategoriju.

    Emmu smo gledali i u sporednoj ulozi u novoj drami „My policeman“, ali glumica kaže da se oseća nelagodno zbog mogućnosti da bude svrstana u neku rodnu kategoriju. 

    „Teško mi je u ovom trenutku da pokušavam da u svojoj glavi opravdam to što sam nebinarna i nominovana u ženskim kategorijama“, rekla je Corrin. „Kada je reč o kategorijama, da li je stvarno potrebno da budemo precizni i da li je važno da li smo nominovani za žensku ili mušku ulogu, u čemu je razlika?“ 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/167033818535625.png

    „Nadam se budućnosti u kojoj će se to dogoditi“, dodala je ona, govoreći o mogućnosti rodno neutralnih kategorija. „Radi se o tome da svako može da se oseća priznatim i predstavljenim“.

    Neke dodele muzičkih nagrada su već počele da se kreću ka programiranju nagrada koje uključuju rodno opredeljenje, kao što je Grammy, koji je postao rodno neutralan 2012. Brit Awards je takođe spojio kategorije za najboljeg muškog i ženskog solo izvođača u jednu kategoriju za ceremoniju 2022. godine. U filmskom i televizijskom prostoru, Film Independent Spirit Awards je u avgustu učinio svoje kategorije bezpolnim, a Filmski festival u Lokarnu je učinio isto u septembru.

    Saznaj više:
    Povezani članci: