Kvalitet i bezbednost hrane kao imperativ

    29.01.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/meso_cover_preview.jpg

    Kakvo meso jedemo, gde se nalaze farme sa kojih meso dolazi, kakvi su uslovi uzgajanja životinja, kako se održava hladni lanac od proizvodnje do trpeze? Sve češće kupci postavljaju ovakva pitanja jer im je stalo da za sebe i svoje najbliže obezbede kvalitetne proizvode. Istovremeno, odgovorni maloprodajni lanci sve više pažnje posvećuju informisanju kupaca o kvalitetu i bezbednosti proizvoda.

    Meso koje kupci mogu da pronađu u vitrinama Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama većinom je domaćeg porekla, njega čini čak 97,5 odsto mesa. Sve klanice sa kojima kompanija Delez Srbija sarađuje u potpunosti ispunjavaju zahteve iz oblasti bezbednosti hrane.

    Meso se iz klanice do prodavnice dostavlja u najkraćem mogućem roku. Ne postoji lager svežeg mesa već se gotov proizvod iz klanice transportuje u strogo definisanim uslovima u Distributivni centar, projektovan i izgrađen po najsavremenijim standardima bezbednosti hrane. Odatle proizvodi stižu do maloprodajnih objekata, u rashladne komore ili vitrine.

    „Delez Srbija kao članica globalne kompanije Ahold Delez ima jasno definisane kriterijume i zahteve koje treba da ispune naši proizvodi, ali i njihovi proizvođači u pogledu bezbednosti, kvaliteta i održivosti. Želimo da ispratimo i iskontrolišemo sve ključne činjenice koje mogu biti važne potrošačima, a na prvom mestu bezbednost i kvalitet naših proizvoda. Važno nam je zadovoljstvo naših kupaca, da budu sigurni u sistem bezbednosti i kvaliteta, da su proizvodi proizvedeni na socijalno odgovoran način i da se poštuju održivi principi kako bi se zaštitili priroda i okruženje“, kaže Milana Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija i dodaje da je kompanija prethodne godine uvela i audite dobrobiti životinja za farmere i proizvođače mesa i jaja. Primenom ovih audita kontrolišu se između ostalog i veterinarska nega, način ishrane, uslovi u kojima se gaje životinje, kao i način njihovog transporta.

    Kada je reč posebno o piletini i jajima koji se mogu pronaći u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama pod privatnom robnom markom, u potpunosti je pokriven sistem transparentnosti proizvoda koji podrazumeva punu informisanost o tome kako se kontroliše čitav lanac proizvodnje i snabdevanja, od primarnih farmera, transporta životinja, proizvodnih objekata, Distributivnog centra, pa sve do prodavnica, gde se proizvod isporučuje krajnjem kupcu.

    Kupac danas može biti siguran da je meso koje se nalazi na odeljenju mesare ovog trgovinskog lanca prošlo sve kontrole kvaliteta ali i da potiče od životinja tokom čijeg uzgoja su poštovani okviri pet sloboda: sloboda od gladi i žeđi, sloboda od nelagodnosti, sloboda od bola, povreda ili bolesti, sloboda izražavanja normalnog ponašanja, sloboda od straha i uznemirenosti. Za prehranu koja se koristila pri uzgoju ovih životinja, ukoliko dolaze iz drugog izvora, od farmi i proizvođača je didatno tražena specifikacija, a na licu mesta je vršena kontrola ako farma koristi hranu iz svoje proizvodnje.

    Ponekada je potrebna samo prava informacija da bismo bili sigurni kod koga kupujemo, šta kupujemo i kakvog je kvaliteta naša svakodnevna ishrana.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611054749560454-19.png

    Saznaj više:
    Povezani članci: