Nutri-Score: putokaz izbalansirane ishrane

    26.01.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/nutriscore_cover.jpg

    Reklo bi se da zdravija ishrana više nije samo pitanje trenda i mode, već stil života kome svako od nas treba da teži. Saveti nutricionista širom sveta svakodnevno nam pomažu da donesemo dobre odluke i počnemo da vodimo računa o kvalitetu sastava namirnica koje unosimo, a o nutritivnoj vrednosti i sastavu proizvoda najbolje možemo da se informišemo čitajući njegovu deklaraciju.

    Kako bi kupcima olakšala odluku o izboru namirnica kompanija Delez Srbija je pre dve godine počela sa implementacijom dodatnog nutritivnog sistema obeležavanja „Nutri-Score“ na proizvodima privatne robne marke.

    Danas je više od 50 odsto asortimana privatne robne marke proizvoda, koji se mogu pronaći u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama obeleženo „nutritivnim semaforom“ koji, krećući od zelene do crvene boje, obeležava proizvode slovima A, B, C, D ili E.

    Ovaj transparentni sistem nutritivnog obeležavanja, zasnovan na naučnom algoritmu koji u obzir uzima nutrijente poželjne u izbalansiranoj ishrani (vlakna, proteine, voće i povrće) i nutrijente koje bi trebalo ograničiti (kalorije, zasićene masne kiseline, šećer i so), na vrlo jednostavan način sumira nutritivnu vrednost proizvoda prikazujući je kroz pet boja i pet slova. Krećući se od nijansi zelene, preko žute, do crvene, slovne oznake na prednjoj strani pakovanja predstavljaju sistem koji umnogome olakšava izbor i pomaže u balansiranju sadržaja obroka.

    Pod sloganom „Jedi sve od A do E“, Nutri-Score sistem obeležavanja poručuje da se ne treba fokusirati isključivo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E. Suština je upravo u ravnoteži – proizvode koji imaju „zelenije“ boje poželjno je konzumirati češće i u većoj meri u odnosu na proizvode obeležene crvenom ili narandžastom bojom, za koje se opredeljujemo povremeno.

    Za zdraviji život potrebno je samo pratiti abecedu izbalansirane ishrane:

    A – jedi svaki dan.

    B – jedi često.

    C – jedi umereno.

    D – samo povremeno.

    E – kad zaslužiš, da se malo zasladiš.

    Nutri-Score sistem olakšava odluku o zdravijoj ishrani kao stilu života, uz poziv da jedemo sve od A do E.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611054749560454-14.png

    Saznaj više:
    Povezani članci: