Model i kuvar Antonina Petković otkriva njen GO-TO recept za kućna druženja: TART sa PEČURKAMA

autor Antonina Petković
antonina 600 x 600

Sezona kućnih druženja je počela, i dugo sam razmišljala o tome koji bi recept bio prikladan za svako doba dana.

Volim da mi drugari dolaze i da svima pružim pravi ugođaj. Na početku tih druženja bih se uvek trudila da zasenim ljude svojim kulinarskim sposobnostima. Napravila bih haos u kuhinji spremajući pet različitih jela, stresirala bih se da li ću sve stići i da li će se ljudima dopasti ono što spremam. Na kraju, kada dođe trenutak samog druženja bih bila preumorna. Vremenom sam naučila da ljudi uživaju u jednostavnim receptima i da je svima draže da zajedno kvalitetno provedemo vreme, umesto da ćaskamo isključivo u pauzi između dva jela koja im serviram.

Zato je ovaj tart sa pečurkama savršen recept koji se jednostavno priprema. Pogodan je za različite prilike, bilo da želite da pozovete prijatelje tokom vikenda na opušteni branč ili uveče na vino i društvene igre. Možete ga pripremiti dan unapred ili sveže ispeći ujutru, podjednako će biti dobar topao ili hladan. Poslužite ga uz osvežavajuću salatu i verujte mi, svi će biti oduševljeni i tražiće recept!

image00006

Inspirisana francuskim tradicionalnim kiš-om, odlučila sam da napravim novu, zdraviju verziju sa sastojcima koje svakodnevno koristim. Za više vlakana i izbalansiran nivo šećera u krvi, umesto običnog belog brašna koristim miks speltinog i pirinčanog. Umesto običnog putera, koristim ghee, koji je prečišćen i tim procesom gubi laktozu, čineći ovo jelo (ukoliko izostavite fetu) pogodnim za osobe koje su osetljive na mlečne proizvode.

Tart sa pečurkama

Za koricu:

  • 140g speltinog brašna
  • 100g pirinčanog brašna
  • 80g ghee putera
  • 100ml hladne vode
  • So

Za punjenje:

  • 300g pečuraka
  • 1 crveni luk 
  • 1 šolja praziluka
  • 1 kašika tamarija ili soja sosa
  • Grančica majčine dušice
  • Maslinovo ulje
  • So i biber

Za preliv:

  • 6 jaja
  • 200ml ovsene pavlake za kuvanje
  • 1 kašika pirinčanog brašna
  • 1 kriška grčke fete (opciono)
  • So

image00002 1
image00005 1

U većoj posudi pomešajte speltino i pirinčano brašno, dodajte ghee puter i prstohvat soli, pa postepeno dodajte vodu dok ne formirate glatko testo. Ostavite testo da odstoji u frižideru sat vremena.

Za to vreme iseckajte povrće i na srednje jakoj vatri, propržite crveni luk i praziluk na malo maslinovog ulja dok ne postanu „staklasti“.

Dodajte pečurke i dinstajte dok ne omekšaju pa dodajte tamari i propržite jos par minuta. Zatim ostavite da se malo ohladi.

Kada prođe sat vremena, uključite rernu na 180c i izvadite testo iz frižidera. Razvucite ga na blago pobrašnjenom stolu i njime obložite kalup za tart veličine od 26-28cm.

image00003
image00001

Izbušite par rupica viljuškom na dnu pa ubacite u rernu na 10 minuta, a za to vreme napravite preliv.

Umutite jaja u posudi, dodajte ovsenu pavlaku za kuvanje, pirinčano brašno i so.

Izvadite koricu iz rerne i lepo rasporedite smesu za punjenje.

Zatim prelijte jajima i pospite majčinom dušicom. Po želji, izdrobite komadiće fete po vrhu pa vratite tart u rernu.

Pecite ga još 40 min (ili dok ne porumeni). Ostavite da se malo ohladi pre sečenja i serviranja.

image00004

Fotografije: Ksenija Jaredić