Spremamo sa Antoninom: Začinjena bundeva sa heljdom

Ove nedelje su manekenka Antonina Petković i fotografkinja Ksenija Jaredić za BURO. pripremile pravu jesenju poslasticu.
14.11.2023.
RECOMMENDED

Inspirisana omiljenim jelom iz Zaokret branča, bundevom u činiji, odlučila sam da napravim malo drugačiju verziju, kako bih mogla da uživam u njoj i kod kuće.

Svi koji me dobro poznaju, znaju da volim da jedem bilo šta što se može servirati u činiji a što je toplo i ukusno, pogotovu u ovim hladnim mesecima. Ovoj recept donosi dodatnu radost, jer se bundeva uklapa u pravo jesenje iskustvo.

WhatsApp Image 2023 11 13 at 17.47.49 2

Koristim posebnu vrstu bundeve, hokkaido, koja je ključna za postizanje savršenog ukusa i teksture. Karakteristična je po svojoj narandžastoj boji i slatkastom ukusu a njena kora postaje mekša tokom kuvanja, što olakšava pripremu jela. Sama kora je jestiva što smanjuje dodatno bacanje hrane.

Bogata je vitaminima A, C i E, kao i antioksidansima koji podržavaju imunološki sistem i održavaju kožu zdravom. Takođe, sadrži vlakna koja su korisna za varenje i regulaciju šećera u krvi. Namaz od indijskog oraha i pistaći su tu kao idealan dodatak zdravih masti a heljda, pseudožitarica, koja je bogata vlaknima i proteinima, podržava varenje i pruža dugotrajnu energiju.

Ulje od bundeve je bogato omega-3 masnim kiselinama i vitaminima, pa samim tim daje dodatni boost zdravlju i ukusu.

Začinjena bundeva sa heljdom

Za četiri osobe:

  • 1 manja bundeva (1-1.5kg)
  • 1 kašičica kari začina
  • 1 šolja celovitog zrna heljde (najbolje pržene)
  • 1 šolja indijskih oraha (potopljenih u vodi 4 sata)
  • 2 kašičice senfa
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Biber
  • Šaka iseckanih pistaća
  • Hladno ceđeno bundevino ulje
WhatsApp Image 2023 11 13 at 17.47.51
WhatsApp Image 2023 11 13 at 17.47.52 2

Ugrejte rernu na 180°C.

Operite i isecite bundevu na krupnije komade, začinite je kari začinom, maslinovim uljem, posolite, pobiberite po želji i stavite u rernu na 30 minuta.

U međuvremenu, operite heljdu, stavite je u šerpu sa duplo više vode (500ml), posolite, pustite da proključa pa smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri.

WhatsApp Image 2023 11 13 at 17.47.51 2
WhatsApp Image 2023 11 13 at 17.47.52 3

Procedite indijske orahe, operite ih i stavite u secko sa senfom i kašikom maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i izblendajte sa malo vode dok ne dobijete kremastu teksturu.

Kada sve bude gotovo, servirajte svaku činiju posebno. Razmažite indijski namaz sa jedne strane, heljdu sa druge, a bundevu stavite preko. Pospite pistaćima i na kraju blago prelijte bundevinim uljem.

Fotografije: Ksenija Jaredić

Saznaj više:
Povezani članci: