Kada se koriste losioni, a kada ulja za telo?

    22.05.2024.
    RECOMMENDED

    Kada uđete u drogeriju, ili u momentima kada pokušavate u kupailu nakon kupke da se se odlučite za negu kože koju ćete primeniti, večito pitanje je – da li da odaberem losion ili ulje? Oba volimo, oba koristimo podjednako, posebno tokom letnjih dana. Ključno pitanje je, da li znamo koje su osnovne razlike ova dva proizvoda i kada koristimo jedan, a kada drugi?

    Mi smo ove sezone odlučili da odgovorimo na ovo pitanje, posebno je jer je ovo period godine kada biramo svoje proizvode i prelazimo sa „zimske“ skincare rutine na letnju.

    losioni

    Losioni za telo

    Sastav i tekstura

    Losioni su emulzije vode i ulja koje se lako upijaju u kožu. Zbog veće koncentracije vode, imaju lakšu teksturu, što ih čini idealnim za svakodnevnu upotrebu. Dakle, određen postotak boljnog ulja već postoji u njima, u zavisnosti, naravno od kvaliteta samog proizvoda.

    Kada ih korisimo?

    Normalna i masna koža – Losioni su odličan izbor za one sa normalnom do masnom kožom, jer neće dodatno opteretiti kožu i uzrokovati dodatni sjaj.

    Topli meseci – Tokom leta i u toplijim klimatskim uslovima, losioni pružaju potrebnu hidrataciju bez osećaja težine ili lepljivosti.

    Brza apsorpcija – Ako vam je potreban proizvod koji se brzo upija i ne ostavlja masne tragove, losioni su pravi izbor. Ovo ih čini idealnim za jutarnju rutinu nege kože.

    Prednosti losiona za telo

    Losioni pružaju laganu hidrataciju koja je dovoljna za svakodnevnu negu. Idealni su za osobe koje žele brzo da nanesu proizvod i odmah se obuku. To definitivno nije slučaj sa uljima. Takođe, ukoliko ste često pod vodom ili se presvlačite više puta u toku dana a želite da zadržite hidriranost birajte losione.

    31dbbd85cfcbe90b8eda5c3ebfe3d186

    Ulja za telo

    Sastav i tekstura

    Ulja za telo sastoje se od čistih ulja ili kombinacije ulja koja pružaju intenzivnu hidrataciju. Tekstura im je bogatija i gušća, što znači da pružaju dublju njegu. Takođe, idealno su rešenje za one koji do sada nisu negovali kožu na adekatan način i žele da nadohnade hidrataciju i da utiču na zdravlje kože.

    Kada ih koristiti

    Ukoliko imate suvu i vrlo suvu kožu – Ulja su odlična za one sa suvom kožom, jer pružaju dubinsku hidrataciju i stvaraju zaštitni sloj koji sprečava gubitak vlage.

    Hladni meseci ili veoma vreli periodi u godini – Tokom zime ili leta, ulja su idealna za borbu protiv suvoće i ispucalosti kože, pružajući dodatnu zaštitu od hladnog vazduha.

    Večernja nega – Ulja su odličan izbor za večernju rutinu nege, jer imaju dovoljno vremena da se upiju tokom noći i ostave kožu mekom i nahranjenom do jutra.

    Prednosti

    Intenzivna hidratacija: Ulja pružaju bogatu, dugotrajnu hidrataciju koja može da obnovi i najisušeniju kožu.

    Zaštitni sloj: Stvaraju barijeru koja pomaže u zadržavanju vlage i zaštiti kože od spoljašnjih uticaja.

    82c5804e2ba49ce44bd5903476a8dc13

    Istraživanja dermatologa

    Dermatolozi ističu da je izbor između losiona i ulja za telo često stvar ličnih preferencija, ali i specifičnih potreba kože. Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Dermatological Science, hidratantni proizvodi koji sadrže ulja mogu značajno poboljšati hidrataciju kože kod osoba sa suvom kožom, dok su losioni idealni za održavanje optimalne hidratacije kod osoba sa normalnom do masnom kožom.

    Dr. Jane Smith, dermatolog iz Njujorka, napominje da ulja mogu biti korisna i za osobe sa problemima kože kao što su ekcem i psorijaza, jer pomažu u obnavljanju lipidne barijere kože. S druge strane, losioni koji sadrže aktivne sastojke poput hijaluronske kiseline i glicerina mogu biti veoma efikasni u pružanju površinske hidratacije bez osećaja težine na koži.

    f973cd351d9c9f336808527552b8c9ab 1

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: